Пам’яті історика, музейника та гранатометника Павла Залуцького

Пам’яті історика, музейника та гранатометника Павла Залуцького

Хвилина мовчання
Укрінформ
Він любив історію і свій музей, де вже ніколи не проводитиме екскурсій

Історик, краєзнавець, вчитель, екскурсовод, зберігач фондів інноваційного Городоцького краєзнавчого музею «G-Museum» Павло Залуцький загинув 18 березня під час артилерійського обстрілу на Донеччині.

«На жаль, війна забирає найкращих… Зберігач фондів Городоцького краєзнавчого музею, військовослужбовець Збройних сил України, гранатометник, солдат окремої аеромобільної бригади Залуцький Павло Анатолійович загинув у районі села Оріхово-Василівка Бахмутського району. Йому навічно залишиться 32 роки…», - повідомив про загибель героя музей.

Павло Залуцький із перших днів повномасштабної російської агресії вступив до лав територіальної оборони. Після чергувань він часто йшов розвантажувати гуманітарну допомогу для переселенців. Коли у січні цього року Павло отримав повістку, одразу долучився до ЗСУ, пройшов навчання за кордоном і став на захист України.

За освітою він був вчителем історії, потім навчався у магістратурі за спеціальністю «Філософія» у Тернопільському національному педагогічному університеті ім. В. Гнатюка. З 2019 року працював зберігачем фондів у Городоцькому краєзнавчому музеї та тривалий час виконував обов’язки його директора.

На сторінці музейника у соцмережах багато дописів на історичні теми. Він любив історію і надихав нею інших, проводячи захоплюючі екскурсії. Павло паралельно вів і музейну сторінку, наповнюючи її цікавим змістом, а також проводив безкоштовні екскурсії для переселенців. Колеги пригадують, що до останніх він ставився дуже відповідально і провів їх навіть більше, ніж планувалося.

«Не можу повірити... тільки восени ми були у Городоцькому краєзнавчому музеї і Павло Залуцький провів надзвичайно цікаву екскурсію. З перших хвилин було зрозуміло, що перед нами розумна, інтелігентна та дуже добра людина. Він навіть не робив зауваження дітлахам, які галасували», - згадує про Павла Юлія Трімасова.

Павло Залуцький любив спілкуватися з журналістами. Як згадують працівники видання Городок.City, він часто коментував певні події на місцевому телебаченні, виступав на Городоцькому радіо, залюбки ділився всіма здобутками.

Всі, хто знали Залуцького, запам’ятали його людиною, яка працювала за покликанням, творила історії і нині вже стала її частиною.

«Прагнув стати тим, хто переможе! Останній раз, коли ми спілкувалися, його голос був іншим – дуже помужнів, він говорив з упевненістю, твердо. Відчувалося, що разом із військовою підготовкою він став іншою людиною – витривалішою та міцнішою. Та, на жаль, його серце вже не б’ється… Вірю, що ти потрапив у кращий світ та з усмішкою будеш виглядати з неба», - написав про музейника його знайомий Сергій Щур.

Павло Залуцький не встиг створити своєї сім’ї, у нього залишилися мама і сестра. Герой повернувся додому на щиті, у рідному Городку його зустріли живим коридором 22 березня.

Фото зі сторінки Павла Залуцького у Фейсбуці та сайту "Городок.Сity"

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-