Верховний суд Франції: росія має виплатити Ощадбанку $1,1 мільярда за Крим

Верховний суд Франції: росія має виплатити Ощадбанку $1,1 мільярда за Крим

Укрінформ
Верховний суд Франції залишив у силі рішення Міжнародного Арбітражу про стягнення з російської федерації 1,1 мільярда доларів з відсотками на користь АТ "Ощадбанк".

Як передає Укрінформ, про це заступниця міністра юстиції України Ірина Мудра повідомила у Фейсбуці.

"Верховний суд Франції скасував рішення Апеляційного суду м. Парижа та залишив у силі рішення Міжнародного Арбітражу про стягнення з рф на користь Ощадбанку 1,1 мільярда доларів США плюс відсотки, які будуть нараховуватись з моменту винесення рішення до часу фактичної компенсації (близько 100 тисяч доларів США щоденно)", - ідеться у повідомленні.

За словами Мудрої, це більше ніж перемога для України.

"Це одна з тих історій, які надихають боротись далі й доводять, що справедливість можлива. Чимало людей в Україні та за кордоном працювали заради такого результату", - наголосила Мудра.

За її словами, обсяг позовної заяви Ощадбанку проти рф з усіма додатками становив більш ніж 30 000 аркушів.

"76 кілограмів у шести коробках. І кожна сторінка доводить конкретні факти порушення міжнародного права і підтверджує, що Ощадбанк має право на справедливу компенсацію", - наголосила Мудра.

За її словами, росіяни відмовились брати участь в арбітражному провадженні та намагалися відкласти примусове виконання арбітражного рішення й скасувати його.

"Агресор намагався використати французьку систему правосуддя та арбітражу, щоб уникнути відповідальності. Та сьогодні стало зрозуміло, що все це було дарма: росія продовжує бути винна Ощаду понад 1,1 мільярди доларів США", - підкреслила Мудра.

Читайте також: Загальні втрати агросектору України внаслідок агресії рф перевищують $30 мільярдів – експерт

Як повідомляв Укрінформ, у жовтні 2021 року АТ "Ощадбанк" подало апеляцію до Касаційного суду Франції у справі про відшкодування збитків з боку Росії, після того, як Паризький апеляційний суд відхилив рішення Міжнародного трибуналу від 26 листопада 2018 року у справі Ощадбанку проти російської федерації щодо відшкодування втрат у Криму, спричинених анексією півострова. Збитки Ощадбанку, про які йдеться, завдано внаслідок протиправного заволодіння інвестиціями Ощадбанку в тимчасово окупованій Республіці Крим.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-