У Держдепі стурбовані, що перебої з електрикою в Україні можуть призвести до ядерної аварії

У Держдепі стурбовані, що перебої з електрикою в Україні можуть призвести до ядерної аварії

Укрінформ
У Держдепі США заявили про необхідність забезпечити безперебійне електропостачання атомних станцій України, оскільки його відсутність внаслідок обстрілів може призвести до ядерної аварії.

Про це заявила перша заступниця помічника держсекретаря США в Бюро з міжнародної безпеки та ядерного нерозповсюдження Енн Ганзер, повідомляє Укрінформ з посиланням на Голос Америки.

"Напади росії призводять до відключення зовнішнього живлення українських атомних електростанцій. Це дуже важливо. Це змушує реактори на станціях аварійно зупинятися. Надійне зовнішнє електропостачання є необхідним для безпечної роботи українських атомних електростанцій, будь-якої електростанції загалом. А без зовнішнього електропостачання, за допомогою якого охолоджується ядерне паливо, це може призвести до ядерної аварії. Це важливо, і ці атаки потрібно припинити", – зазначила представниця Держдепу.

Читайте також: росію треба позбавити статусу країни-члена МАГАТЕ – Галущенко

Вона висловила переконання, що росіяни навмисне ціляться по енергетичній інфраструктурі, і назвала їхні дії неприйнятними.

"Це цілком очевидно, що найбільшим об’єктом (російських – ред.) атак є енергетична інфраструктура України. Ми дуже стурбовані тим, що російські ракети та дрони руйнують цивільну електричну інфраструктуру по всій країні, виводячи з ладу обладнання, яке забезпечує електроенергією, теплом, водою та зв’язком людей України. Ці напади є неприйнятними. Вони є ганебним продовженням і без того жорстокої, невиправданої війни росії проти України, особливо проти українського народу", –сказала Ганзер.

Вона наголосила, що США вважають Запорізьку атомну електростанцію та електроенергію, яка там виробляється, українською.

"Ми підтримуємо зусилля МАГАТЕ та генерального директора Гроссі щодо захисту цього заводу. Ми дуже стурбовані брязканням зброєю, брязканням ядерною зброєю. Застосування ядерної зброї було б просто поза межами допустимого", – додала вона.

Читайте також: США переключилися з ядерної угоди з Іраном на стримування поставок зброї до росії

У відповідь на запитання журналістів про вибух газопроводу "Північний потік-2", Гензер зазначила, що будь-яка енергетична інфраструктура може стати об'єктом потенційної атаки.

"Енергетична інфраструктура в інших місцях також може стати ціллю. … Те, що ми бачимо в Україні, чітко показує, що нам потрібно захистити нашу енергетичну інфраструктуру", – сказала перша заступниця помічника держсекретаря США.

Як повідомляв Укрінформ, гендиректор МАГАТЕ Рафель Гроссі сподівається досягти угоди з росією та Україною про створення зони фізичної та ядерної безпеки навколо Запорізької атомної електростанції до кінця року.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-