Правозахисники заявляють, що кількість депортованих з України дітей перевищує 50 тисяч

Правозахисники заявляють, що кількість депортованих з України дітей перевищує 50 тисяч

Укрінформ
За даними правозахисників, наразі можна говорити про понад 50 тисяч примусово депортованих із України дітей.

Про це під час презентації аналітичного звіту “Примусова депортація дітей з тимчасово окупованих територій до рф” в Укрінформі заявив директор “Інституту стратегічних досліджень та безпеки”, правозахисник і адвокат Павло Лисянський.

“За нашими підрахунками, це наразі (йде мова — ред.) про примусово депортованих дітей десь за 50 тисяч. Наші дані відрізняються (від інших даних — ред.), бо ми спробували врахувати кількість сімей, де окупанти позбавили людей батьківських прав”, - поінформував Лисянський.

Він уточнив, що міжнародні місії завжди рахували тільки дітей-сиріт, інші випадки депортації, але ніхто не поглянув на те, що загарбники почали позбавляти людей батьківських прав, що активізували діяльність так звані “окупаційні комісії” з нагляду за дотриманням прав неповнолітніх дітей.

Директор “Інституту стратегічних досліджень та безпеки” сказав, що з самого початку війни з рф, тобто, вже 8 років моніторить ситуацію на тимчасово захоплених рф територіях, і ці “комісії” там ніколи не працювали.

“А тут вони з'явилися після (початку повномасштабної — ред.) військової агресії рф, накладають штрафи, забирають дітей, готують документи тощо. І це все почалося приблизно з квітня 2022 року, коли процеси примусової мобілізації вже були дуже посилені, коли вже почав приходити “груз 200” з цими примусово мобілізованими у зворотному напрямку тощо”, - заявив адвокат.

Окремо він зазначив, що правозахисники раніше почали шукати інформацію щодо депортації українських дітей у наших ЗМІ, і у всіх були різні дані.

Але, як поінформував Лисянський, у росіян є “Межведомственный координационный штаб по гуманитарному реагированию”, і вони публікують свої зведення кожен день.

“У нас з'явився доступ до їхніх бюлетенів, дякую нашим так званим хакерам і спеціалістам з OSINT. І відповідно до даних окупантів станом на 20 листопада 2022 року, 715 тисяч 934 дитини перетнули кордон з початку військової агресії рф. Тобто, ми не кажемо, що це все примусово депортовані діти, - ні. Це всього тут окупанти приводять дані про те, скільки перетнуло кордон. І у принципі, це їхні офіційні дані”, - сказав адвокат.

Читайте також: В Україні вважаються безвісти зниклими 333 дитини

Правозахисник додав, що вони виокремлюють 4 категорії дітей, які піддаються депортації: діти-сироти, діти, батьків яких позбавили батьківських прав, діти, які залишилися без нагляду, і діти з батьками, які теж були примусово депортовані за програмою “Соотечественник” у віддалені кутки рф.

Як повідомлялося, у Офісі Омбудсмана заявили, що наразі вважаються депортованими 13 112 дітей.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-