росЗМІ після блекауту «занурили Україну в Середньовіччя», вигадавши «картини Апокаліпсису»

росЗМІ після блекауту «занурили Україну в Середньовіччя», вигадавши «картини Апокаліпсису»

Фактчек
Укрінформ
Нацполіція спростовувала російський фейк про сплеск злочинності в Україні через відключення електроенергії

Російське державне пропагандистське ЗМІ після масованого ракетного обстрілу рф критичної інфраструктури 23 листопада оприлюднило інформацію, що Україна нібито “занурилась у Середньовіччя”, а у Львові та Києві збільшилась кількість вбивств, розпочались масове мародерство та викрадення людей.

Змальовуючи ситуацію у місті Лева, роспропаганда повідомляла, що там “викрадають людей”, “масово грабують квартири”, “діти вбивають батьків за їх скромну пенсію”, а у столиці “викрадають іноземців та просять викуп”, “обчищають квартири” колекціонерів антикваріату, особливо тих, у кого є старовинні предмети часів “Третього рейху”. Як «доказ» наводилися нібито слова анонімних жителів України та їхні дописи у різних соцмережах, але без скріншотів чи посилань на ці дописи.

Реальна ж картина повністю протилежна. Зокрема, міністр внутрішніх справ України Денис Монастирський повідомив, що в умовах відключень електроенергії на вулицях українських міст було втричі збільшено присутність працівників Національної поліції, автомобільних та піших патрулів, допомагали охороняти громадський порядок і добровольчі формування територіальних громад. Завдяки цьому криміногенна ситуація у країні не погіршилася.

У пресслужбі Головного управління Національної поліції міста Києва на запит Укрінформу повідомили, що у період з 23 по 29 листопада у столиці не зафіксовано жодного випадку убивств на вулицях чи у громадських місцях, як і фактів викрадення людей та мародерства. А загальна кількість крадіжок у порівнянні з аналогічним періодом 2021 року та жовтнем 2022-го зменшилася.

Аналогічною є ситуація і у Львові. За словами речниці Головного управління Національної поліції у Львівській області Світлани Добровольської, фактів мародерства, викрадення людей чи вбивств, пов’язаних з відключенням світла, не зафіксовано. Львівська поліція збільшила кількість контактів для звернення громадян, однак їхня кількість залишається на звичному рівні.

Загалом за тиждень після блекауту Нацполіцією зафіксовано зменшення на 13% кількості злочинів по всій країні, ніж за тиждень до цього. Зокрема, кількість ДТП зменшилася на 13%, автокрадіжок і випадків шахрайства – на 24%, крадіжок – на 7%.

Раніше в МВС України заявляли, що загальний рівень злочинності в країні за першу половину 2022 року зменшився на 25% порівняно з аналогічним періодом минулого року.

Андрій Оленін

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-