Коли святкувати Різдво та інші релігійні свята. Громадянська позиція вірян

Коли святкувати Різдво та інші релігійні свята. Громадянська позиція вірян

Укрінформ
7 грудня, 14:00 -  брифінг на тему: "Коли святкувати Різдво та інші релігійні свята. Громадянська позиція вірян".

Організатори: Медіацентр Україна — Укрінформ.

Спікер: Георгій Коваленко - священник ПЦУ, ректор Православного Університету Святої Софії-Премудрості (онлайн).

Формат заходу – офлайн (Зала 1) + онлайн-включення.

Журналісти зможуть поставити питання офлайн (Зала 1) та в чаті трансляції на YouTube.

Прохання до журналістів прибувати за пів години до заходу.

Акредитація представників ЗМІ здійснюватиметься перед заходом в агентстві.

Захід транслюватиметься на YouTube-каналі Укрінформу: https://www.youtube.com/c/UkrinformTV

Адреса Укрінформу: м. Київ, вул. Богдана Хмельницького, 8/16.

Використання будь-яких матеріалів з офіційного YouTube-каналу Укрінформ можливе лише за умови дотримання авторських прав, встановлених каналом. Демонструючи ролик в ході прямого ефіру, необхідно послатися на автора — Укрінформ — показати його назву на екрані та вимовити її вголос.

Підсумкові матеріали:

Цього року Різдвяні богослужіння доцільно звершувати двічі, а надалі почати обговорення про перехід на Новоюліанський календар - священник ПЦУ

Цього року Різдвяні богослужіння доцільно проводити двічі — 25 грудня і 7 січня, а надалі проводити обговорення щодо можливості подальшого переходу на Новоюліанський календар.

Таку думку висловив священник ПЦУ, ректор Православного університету святої Софії-Премудрості Георгій Коваленко на пресконференції в Медіацентрі Україна-Укрінформ.

“Моя особиста пропозиція — від 25 грудня до 7 січня. Різдво — це велике свято, яке багатоденне, як і Великдень, де є Світлий тиждень і 40 днів. А на Різдво є святки, які зазвичай були після Різдва і до Водохреща. Так от я думаю, було б доречно розпочинати ці святкові різдвяні дні 25 грудня і хай вони тривають до 7-го січня. Таким чином, думаю, нам, українцям, принаймні цього року варто святкувати Різдво з 25 до 7 і Новий рік буде між цими двома датами”, - зазначив він.

Отець Коваленко нагадав, що ПЦУ офіційно рішенням Синоду дозволила парафіям обирати, коли звершувати Різдвяне богослужіння. За його словами, у Софії Київській святкуватимуть і 25 грудня, і 7 січня.

Водночас він підкреслив, що наразі ПЦУ не приймала рішення щодо зміни календаря.

“Але ми маємо розуміти, що більшість православного світу святкує Різдво 25 грудня і живе по Новоюліанському календарю. Українська церква живе теж за Юліанським календарем і теж святкує 25 грудня, але за старим стилем, за новим стилем — це 7 січня”, - пояснив Коваленко.

Він також висловив переконання, що на часі починати обговорення про те, щоб українська церква прийняла рішення про перехід на Новоюліанський календар.

“Було б добре, якби це рішення приймалося не окремо однією церквою, а, наприклад, всією релігійною спільнотою - чи всіма православними, чи православними і греко-католиками, чи християнам в рамках Всеукраїнської ради церков”, - вважає Коваленко.

Він додав, що нинішні святкування стануть показовими, як люди відзначатимуть Різдво.

Як повідомляв Укрінформ, Православна церква України дозволила святкувати Різдво 25 грудня, якщо бажання висловлять настоятель та громада.

Відео:

Video:

Замовити фото натисніть тут - Фотобанк

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-