Презентація аналітичного звіту «Примусова депортація дітей з тимчасовоокупованих територій до РФ»

Презентація аналітичного звіту «Примусова депортація дітей з тимчасовоокупованих територій до РФ»

Укрінформ
7 грудня, 13:00 -  презентація аналітичного звіту «Примусова депортація дітей з тимчасовоокупованих територій до РФ».

Організатори: ГО "Східна правозахисна група"; "Інститут стратегічних досліджень та безпеки".

Спікери: Віра Ястребова - директор ГО «Східна правозахисна група», правозахисниця та адвокат, модератор; Павло Лисянський - директор «Інституту стратегічних досліджень та безпеки», правозахисник та адвокат.

Коротко. Правозахисники дізнались приблизну кількість депортованих дітей, ідентифікували місця прибування в рф дітей. Всі факти наведені в аналітичну звіті, який презентують спікери. Також вони розкажуть деталі масштабних порушень прав людини, які підтверджують, що примусова депортація дітей - це акт геноциду проти Украінського народу.

Формат заходу – офлайн (Зала 2).

Журналісти зможуть поставити питання офлайн (Зала 2).

Прохання до журналістів прибувати за пів години до заходу.

Акредитація представників ЗМІ: anna@ukrinform.com

Акредитація триватиме до 12:30 7 грудня, для підтвердження необхідно вказати ім’я, прізвище, назву видання.

Захід транслюватиметься на сайті та YouTube-каналі Укрінформу: https://www.youtube.com/c/UkrinformTV

Використання будь-яких матеріалів з офіційного YouTube-каналу Укрінформ можливе лише за умови дотримання авторських прав, встановлених каналом. Демонструючи ролик в ході прямого ефіру, необхідно послатися на автора — Укрінформ — показати його назву на екрані та вимовити її вголос.

Підсумкові матеріали:

У рф кандидати на усиновлення українських дітей проходять “ідеологічне виховання” - правозахисниця

У росії кандидати на виховання депортованих українських дітей проходять відповідне “ідеологічне виховання”, цим людям розказують, як таким дітям потрібно розповідати, чому вони опинилися в росії і що таке Україна.

Про це під час презентації аналітичного звіту “Примусова депортація дітей з тимчасово окупованих територій до рф” в Укрінформі повідомили директор ГО “Східна правозахисна група”, правозахисниця і адвокат Віра Ястребова і директор “Інституту стратегічних досліджень та безпеки”, правозахисник і адвокат Павло Лисянський.

За словами Ястребової, діти після пунктів тимчасово тримання потрапляють до центрів сприяння сімейному вихованню, - держустанов, які на регіональному рівні займаються саме тим, що шукають маленьким українцям, яких депортували в рф, нових батьків. Але тут не все так просто, уточнила вона.

“Тут є теж відмінність, яка стосується дітей з тимчасово окупованих територій України. рф вважає, що українця потрібно виховувати якось особливо, а щоб його могли особливо виховати, його майбутні батьки мають пройти спецкурси ідеологічного виховання. Тобто, наших українців одразу вважають дітьми з особливостями”, - зазначила правозахисниця.

Директор ГО “Східна правозахисна група” поінформувала, що тільки після того, як росіяни пройдуть це навчання щодо таких “особливостей”, складуть тестування, пройдуть співбесіди, вони можуть бути погоджені на те, щоб взяти у родину викрадену дитину з України.

У свою чергу Лисянський зазначив, що з родинами проводяться розмови не щодо того, як поводитися з маленькою дитиною, а про те, як їй розповідати, чому вона опинилася на території рф, що таке Україна.

“І навіть у відкритих джерелах є пам'ятка про поводження і виховування таких дітей, яка розроблена “министерством просвещения рф”, - уточнив директор “Інституту стратегічних досліджень та безпеки”.

Як повідомлялося, в Офісі омбудсмена заявили, що наразі вважаються депортованими 13 112 дітей.

росіянам потрібні здорові українські діти, а не хворі - Ястребова

росіяни вирішили, що українських дітей з вадами здоров'я вони будуть залишати на тимчасово захоплених рф територіях, а здоровим вони шукатимуть родини в росії.

Про це під час презентації аналітичного звіту “Примусова депортація дітей з тимчасово окупованих територій до рф” в Укрінформі заявила директор ГО “Східна правозахисна група”, правозахисниця і адвокат Віра Ястребова.

За її словами, дуже часто родини у рф, наслухавшись пропаганди з російських ЗМІ, вважають, що вони можуть нібито зробити добру справу і надати прихисток і родину дитині-сироті.

“Потім вони дуже часто відмовляються від наших дітей-українців. Враховуючи те, що хворі діти рф не потрібні, то вони там вирішили своїми фашистськими методами, що дітей з хворобами і вадами здоров'я і розвитку вони будуть залишати на тимчасово окупованих територіях. А дітям з відмінним здоров'ям вони шукатимуть родини і будуть їх розселяти вже на території рф”, - сказала Ястребова.

Адвокат зазначила, що у рф на цей підхід, а саме — на проведення диспансеризації і детального аналізу стану здоров'я цих дітей, виділяють досить немаленьку суму — більше 300 млн рублів.

У свою чергу директор “Інституту стратегічних досліджень та безпеки”, правозахисник і адвокат Павло Лисянський заявив, що коли вже цих дітей віддали у різні сім'ї, їх росіяни почали водити хто у школу, хто до лікаря, і у дітей виявилося багато хвороб різного типу, тож дітей почали повертати.

“Загалом у росії є загальна статистика про більш як п'ять тисяч повернень щороку дітей “заміщуючими сім'ями”. Щодо дітей саме з Донбасу, то, як нам повідомили, коли ми телефонували у ці дитбудинки, зафіксовано більше 100 випадків лише у одному регіоні. Тому рф почала запроваджувати диспансеризацію”, - сказав він.

При цьому Лисянський не уточнив, про який регіон йдеться.

Зі свого боку Ястребова зазначила щодо зміни анкетних даних цих дітей у росії, що коли ці діти були всиновлені на території рф, а потім повернуті, то яке їм названі батьки вигадали прізвище, ім'я і по-батькові, то з тими ж анкетними даними їх уже й повертають у дитячі установи, де вони і знаходяться.

“Тобто, для родичів, що шукають цих дітей, які були депортовані з тимчасово окупованих територій до рф, буде дуже складно ідентифікувати їх якимось чином - тобто, що це за дитина, з якої вона родини з України тощо”, - поінформувала правозахисниця.

Як повідомлялося, 3 грудня у Офісі генпрокурора заявили, що росія вже вбила в Україні 443 дитини.

У рф планують створити банк дітей-сиріт на тимчасово захоплених територіях — правозахисник

У росії просувається ідея створення банку дітей-сиріт на тимчасово захоплених територіях Донецької, Луганської і Запорізької областей.

Про це заявив директор Інституту стратегічних досліджень та безпеки, правозахисник і адвокат Павло Лисянський під час презентації аналітичного звіту “Примусова депортація дітей з тимчасово окупованих територій до рф” в Укрінформі.

“Наразі лобіюється створення федерального банку дітей-сиріт на тимчасово окупованих територіях Донецької і Луганської, Запорізької і Херсонської областей. Федеральний банк даних — це фактично велика база даних дітей-сиріт... Для тих, хто хоче всиновлювати там дитину, це фактично такий "супермаркет". І наразі вони хочуть такі російські "супермаркети" створити на тимчасово окупованих територіях”, - сказав він.

Лисянський зазначив, що у росіян є дані, кого примусово мобілізували на загарбаних територіях, скільки дітей у сім'ї було тощо.

“І вони це автоматично хочуть робити. Тобто, вони українця у дитині вбивають — вивозять і під примусом видають паспорт рф. Потім вносяться ці дані у федеральний банк даних, і уже дитині шукають там (у рф - ред.) батьків”, - вважає правозахисник.

При цьому, за його словами, під час видачі російського паспорта дітям часто змінюють прізвище і по батькові, інколи — й ім'я. “Тому буде дуже важко знайти сліди цих змін, і цим уже сьогодні потрібно займатися”, - вважає він.

Своєю чергою директор ГО “Східна правозахисна група” Віра Ястребова зауважила, що деякі українські родини, які розшукують депортованих в рф маленьких родичів, виявили, що анкетні дані дітей змінено.

“І наразі дуже гострим є питання, яким чином взагалі визволити цю дитину і довести той факт, що її примусово депортували”, - наголосила вона.

Правозахисники встановили кілька установ у рф, де перебувають депортовані українські сироти

Правозахисники самотужки знайшли кілька установ у чотирьох регіонах росії, де перебувають примусово вивезені з України діти-сироти.

Про це повідомив директор Інституту стратегічних досліджень та безпеки, правозахисник і адвокат Павло Лисянський на презентації в Укрінформі аналітичного звіту “Примусова депортація дітей з тимчасово окупованих територій до рф”.

“Ми самотужки знайшли 4 місця, де перебувають діти-сироти на території рф... Ми телефонували в ці установи, і нам там сказали багато... Нам розповіли, скільки дітей, яка черга, що не встигають батьків шукати, як дітей повертають тощо”, - заявив він.

Йдеться, зокрема, про республіку Башкортостан, Курську, Орловську та Липецьку області. У Башкортостані, згідно зі звітом, правозахисники зафіксували 3 такі місця, стільки ж у Курській області, по одному - в Орловській та Липецькій.

Зокрема, за словами Лисянського, раніше на сайті адміністрації Курської області була розміщена інформація про те, що 279 українських дітей були розміщені у 7 пунктах тимчасового тримання.

“Тобто, ця кількість дітей там чекає, що звільняться місця у дитбудинках рф і вони зайдуть на їхні місця... Це фактично концтабір для дітей. Їх туди насильно привезли, діти цього не хотіли”, - наголосив правозахисник.

За його словами, росія готувалася до примусової депортації і дорослих, і дітей. У цьому зв'язку він навів постанову уряду рф №349 з переліком міст, де вказано, скільки людей має приймати кожен регіон. “Тобто, вони планово готувалися... Вони розподілили міста по регіонах росії, надали заздалегідь фінансування, бо у рф ніхто нічого не буде робити безкоштовно, розподілили маршрути тощо”, - заявив Лисянський.

За його словами, процес примусової депортації дорослих людей і дітей є спланованою і підготовленою у росії акцією, спрямованою на геноцид українського народу.

Як повідомляв Укрінформ, 24 листопада у Східній правозахисній групі поінформували, що з місць позбавлення волі на тимчасово захоплених територіях України за останній місяць депортували до росії десятки малолітніх і жінок.

Правозахисники заявляють, що кількість депортованих з України дітей перевищує 50 тисяч

За даними правозахисників, наразі можна говорити про понад 50 тисяч примусово депортованих із України дітей.

Про це під час презентації аналітичного звіту “Примусова депортація дітей з тимчасово окупованих територій до рф” в Укрінформі заявив директор “Інституту стратегічних досліджень та безпеки”, правозахисник і адвокат Павло Лисянський.

“За нашими підрахунками, це наразі (йде мова — ред.) про примусово депортованих дітей десь за 50 тисяч. Наші дані відрізняються (від інших даних — ред.), бо ми спробували врахувати кількість сімей, де окупанти позбавили людей батьківських прав”, - поінформував Лисянський.

Він уточнив, що міжнародні місії завжди рахували тільки дітей-сиріт, інші випадки депортації, але ніхто не поглянув на те, що загарбники почали позбавляти людей батьківських прав, що активізували діяльність так звані “окупаційні комісії” з нагляду за дотриманням прав неповнолітніх дітей.

Директор “Інституту стратегічних досліджень та безпеки” сказав, що з самого початку війни з рф, тобто, вже 8 років моніторить ситуацію на тимчасово захоплених рф територіях, і ці “комісії” там ніколи не працювали.

“А тут вони з'явилися після (початку повномасштабної — ред.) військової агресії рф, накладають штрафи, забирають дітей, готують документи тощо. І це все почалося приблизно з квітня 2022 року, коли процеси примусової мобілізації вже були дуже посилені, коли вже почав приходити “груз 200” з цими примусово мобілізованими у зворотному напрямку тощо”, - заявив адвокат.

Окремо він зазначив, що правозахисники раніше почали шукати інформацію щодо депортації українських дітей у наших ЗМІ, і у всіх були різні дані.

Але, як поінформував Лисянський, у росіян є “Межведомственный координационный штаб по гуманитарному реагированию”, і вони публікують свої зведення кожен день.

“У нас з'явився доступ до їхніх бюлетенів, дякую нашим так званим хакерам і спеціалістам з OSINT. І відповідно до даних окупантів станом на 20 листопада 2022 року, 715 тисяч 934 дитини перетнули кордон з початку військової агресії рф. Тобто, ми не кажемо, що це все примусово депортовані діти, - ні. Це всього тут окупанти приводять дані про те, скільки перетнуло кордон. І у принципі, це їхні офіційні дані”, - сказав адвокат.

Правозахисник додав, що вони виокремлюють 4 категорії дітей, які піддаються депортації: діти-сироти, діти, батьків яких позбавили батьківських прав, діти, які залишилися без нагляду, і діти з батьками, які теж були примусово депортовані за програмою “Соотечественник” у віддалені кутки рф.

Як повідомлялося, у Офісі Омбудсмана заявили, що наразі вважаються депортованими 13 112 дітей.

Необхідно створити держінституцію щодо ідентифікації українських дітей на захоплених рф територіях - Лисянський

Директор “Інституту стратегічних досліджень та безпеки”, правозахисник і адвокат Павло Лисянський вважає, що необхідно створити держінституцію, яка займатиметься питанням ідентифікації кожного місця знаходження українських дітей на тимчасово захоплених рф територіях.

Про це він сказав під час презентації аналітичного звіту “Примусова депортація дітей з тимчасово окупованих територій до рф” в Укрінформі.

“Як ми вважаємо, для того, щоб ідентифікувати кожне місце знаходження дітей на тимчасово окупованих територіях, потрібно створити державну інституцію. Наприклад, у Ізраїлі була відповідна структура, яка займалася репатріацією (осіб — ред.)”, - уточнив він.

Лисянський поінформував, що ця інституція, на його думку, має відповідати перед Верховною Радою, народом України, урядом, Президентом за результати своєї роботи.

“Це наші люди, за них потрібно боротися. Український народ і його керівництво це, звичайно, показує. Але все одно - цих місць дуже багато, даних теж дуже багато, і ми маємо цим займатися”, - переконаний правозахисник.

Окремо адвокат уточнив, депортація українських дітей — це частина злочину (геноциду — ред.) проти українського народу.

Директор “Інституту стратегічних досліджень та безпеки” заявив, що для росіян головним є зменшення кількості українців.

“І вони собі вигадали, що вони видадуть таким чином (українським дітям — ред.) російський паспорт і так збільшать кількість росіян”, - зазначив правозахисник.

Як повідомляв Укрінформ, в Офісі омбудсмена заявили, що наразі вважаються депортованими 13 112 дітей.

Відео:

Замовити фото натисніть тут - Фотобанк

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-