Лубінець – про «спостерігачів» на псевдореферендумах: Служба безпеки і МВС мають відреагувати

Лубінець – про «спостерігачів» на псевдореферендумах: Служба безпеки і МВС мають відреагувати

Укрінформ
Уповноважений Верховної Ради з прав людини Дмитро Лубінець склав список кремлівських "спостерігачів" за псевдореферендумами на тимчасово захоплених українських територіях та закликає СБУ і МЗС відреагувати на незаконну присутність цих осіб в Україні.

Як передає Укрінформ, про це Лубінець повідомив у Телеграмі.

"Ми в команді зробили невелику аналітику по відкритих джерелах. Здебільшого ці “спостерігачі за референдумами” - давні посіпаки кремля. Видно, що російській федерації (порівняно з 2014 роком) все важче знайти тих, хто виглядав би поважно і був готовий йти на співпрацю з державою-агресором і терористом. Але, не дивлячись на масові воєнні злочини, такі люди все ще знаходяться", - зауважив омбудсмен.

Уповноважений зазначив, що звертається до Служби безпеки України і Міністерства закордонних справ України "здійснити відповідні дії та відреагувати на незаконний перетин українського кордону іноземцями, перебування їх на тимчасово окупованих територіях та участі у "референдумах", які ставлять під сумнів територіальну цілісність України та загрожують її незалежності та суверенітету. Необхідно вимагати від урядів країн відповідальності їх громадян (політичної і юридичної)".

Читайте також: Загарбники «підбили підсумки» псевдореферендумів іще на початку вересня - СБУ

Також Лубінець вбачає за необхідне внести цих осіб до списку персон нон грата як в Україні, так і в інших демократичних країнах та просить СБУ і МЗС поінформувати за результатами звернення.

Як повідомляв Укрінформ, 20 вересня ватажки "л/днр і колаборанти на захоплених росією територіях оголосили "референдуми про приєднання до росії" та призначили їх на 23-27 вересня.

Лідери західних країн заявили, що будь-які російські псевдореферендуми в Україні будуть нелегітимними.

Читайте також: Загарбники змусили до участі у псевдореферендумі лише 20% мешканців Мелітополя - мер

Водночас президент рф володимир путін 21 вересня сказав, що росія визнає результати "референдумів".

Тим часом результати соціологічного дослідження, проведеного у серпні 2022 року компанією Active Group, свідчать, що на тимчасово захоплених територіях України переважна більшість респондентів впевнені, що їхня область має бути невід'ємною частиною України, а їх добробут і безпека значно погіршилися з моменту захоплення.

Зокрема майже 73% респондентів вважають абсолютно необґрунтованими територіальні претензії рф на їхню область. Також 82% опитаних на тимчасово захоплених територіях України відповіли, що не підуть на референдум, якщо російська федерація проводитиме його у їхньому місті.

Читайте також: У кущах і під дулами автоматів: як загарбники проводять псевдореферендум на Луганщині

У Міністерстві з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій наголосили, що представники деяких країн, присутні як "спостерігачі" на псевдореферендумах, беруть участь у колективному злочині проти України.

Мінреінтеграції та всім зацікавленим відомствам, у тому числі правоохоронним органам, відомі їхні імена. Це представники самої росії, а також білорусі, Сирії, Єгипту, Бразилії, Венесуели, Уругваю, Того, ПАР.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-