росіяни змушують українських військовополонених голосувати на «референдумі» в Донецькій області

росіяни змушують українських військовополонених голосувати на «референдумі» в Донецькій області

Укрінформ
У Донецькій області загарбники намагаються сформувати з українських військовополонених, утримуваних в Оленівській колонії, «козачий батальйон» імені Богдана Хмельницького».

Як передає Укрінформ, про це Центр протидії дезінформації при Раді національної безпеки і оборони України повідомляє в Телеграмі.

Також у кремлівських медіа з'явилася інформація, що 11 чоловіків і 23 жінок-військовослужбовців Збройних сил України нібито звернулися до бойовиків із проханням отримати паспорти терористичного утворення «днр».

За даними ЦПД, ще 57 українських військовополонених з пропискою у Донецькій області примусили проголосувати на псевдореферендумі за приєднання регіону до складу російської федерації.

Читайте також: СБУ закликає надсилати дані про організаторів «референдумів» на окупованих територіях

«Щоб надати провокації хоч якоїсь правдоподібності, у паспортах військовополонених зроблено помітку про прописку в т.зв. днр, що нібито дало їм право брати участь у фейковому референдумі», — зазначали в Центрі.

Наголошується, що подібні кроки з боку загарбників є черговою маніпуляцією, спрямованою на поширення на захоплених територіях кремлівського наративу про нібито велику кількість «прихильників» ідеї приєднання до рф серед полонених українських військових.

Читайте також: Загарбники «підбили підсумки» псевдореферендумів іще на початку вересня - СБУ

Як повідомлялося, 20 вересня ватажки «л/днр» і колаборанти на тимчасово захоплених росією територіях Херсонської та Запорізької областей оголосили проведення псевдореферендумів про приєднання до росії. Фейкове «голосування» призначене на 23-27 вересня.

Лідери західних країн заявили, що будь-які російські псевдореферендуми в Україні будуть нелегітимними. Водночас президент російської федерації володимир путін 21 вересня наголосив, що росія визнає результати так званих референдумів.

За результатами соціологічного дослідження, проведеного в серпні компанією Active Group на тимчасово захоплених росіянами територіях, більшість респондентів упевнені, що їхня область має бути невід'ємною частиною України, а їхній добробут та безпека значно погіршилися з моменту окупації.

Читайте також: У кущах і під дулами автоматів: як загарбники проводять псевдореферендум на Луганщині

Зокрема, майже 73% респондентів вважають абсолютно необґрунтованими територіальні претензії росії на їхню область. Також 82% опитаних на тимчасово захоплених територіях України відповіли, що не підуть на псевдореферендум, якщо росія проводитиме його в їхньому місті.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-