На Луганщині росіяни без списків населення заявляють про «явку» у 45% - Гайдай

На Луганщині росіяни без списків населення заявляють про «явку» у 45% - Гайдай

Укрінформ
У Луганській області озброєні росіяни оглядають місця масового скупчення людей, перевіряють документи і спрямовують до так званих "виборчих дільниць" на псевдореферендум.

Як передає Укрінформ, про це начальник Луганської обласної військової адміністрації Сергій Гайдай повідомив у Телеграмі.

За його словами, у росіян відсутні списки населення, яке залишилося у захоплених містах, проте вже є "явка" у 45%.

Крим того, зазначив він, у лікарнях Луганська немає вільних ліжок, відділення заповнюються пораненими загарбниками.

Читайте також: Україна вимагає терміново скликати Радбез ООН через псевдореферендуми - МЗС

Як зауважив Гайдай, "якщо у перший день так званого "референдуму" озброєні військові робили лише поквартирний обхід та примушували голосувати у дворах, то вихідними люди з автоматами оглядають місця масового скупчення людей. Зокрема ринки – перевіряють документи і спрямовують до "виборчої дільниці".

"За усім цим на всю Луганщину спостерігають лише п’ять осіб, які отримали акредитацію міжнародних. Зокрема, з білорусі та Камеруну. Місцеві чи дійсно звідкілясь приїхали – не так важливо, але й вони не здогадуються, скільки населення насправді залишилося в регіоні", - зауважив очільник ОВА.

За його словами, "ніде не оголошується кількість тих, хто віддав голос, – лише відсоток. В розбитих майже вщент Лисичанську, Сєвєродонецьку, Рубіжному окупанти заявляють про явку від 41% до 46%, але при цьому не мають списків населення, яке в цих містах залишилося".

Читайте також: росіяни з автоматами обходять будинки херсонців та примушують до участі у псевдореферендумі

"Але якщо цифри відповідають дійсності, то виходить, що в Сєвєродонецьку за входження до складу рф проголосували приблизно 4,5 тисячі жителів із 10 тисяч тих, хто не евакуювався. Тобто, 4,5 тисячі зі 110 тисяч, що мешкали там до кінця лютого. Більше 100 тисяч людей з одного міста обрали Україну. Втім, 4,5 тисячі сєвєродончан-зрадників упевнені, що вирішують майбутнє", - заявив начальник ОВА.

Як підкреслив Гайдай, ці зрадники "не бачать сьогодення. А воно – у лікарнях Луганська та інших міст, які подалі від фронту, куди звичайних громадян госпіталізують лише у випадках екстрених хірургічних втручань. Бо вільних ліжок там останнім часом немає – відділення заповнюються пораненими бойовиками".

Лише за минулу добу авіація Сил оборони України завдала 26 ударів - підтверджено ураження 20 районів зосередження живої сили і військової техніки противника та 6 позицій зенітних ракетних комплексів, додав керівник Луганської ОВА.

Як повідомляв Укрінформ, 20 вересня ватажки "л/днр і колаборанти на захоплених росією територіях оголосили "референдуми про приєднання до росії" та призначили їх на 23-27 вересня.

Лідери західних країн вже заявили, що будь-які російські псевдореферендуми в Україні будуть нелегітимними.

Читайте також: Псевдореферендум: у Мелітополі склали список керівників «виборчкомів»

Водночас президент рф володимир путін 21 вересня сказав, що росія визнає результати "референдумів".

Тим часом результати соціологічного дослідження, проведеного у серпні 2022 року компанією Active Group, свідчать, що на тимчасово захоплених територіях України переважна більшість респондентів впевнені, що їхня область має бути невід'ємною частиною України, а їх добробут і безпека значно погіршилися з моменту захоплення.

Зокрема, майже 73% респондентів вважають абсолютно необґрунтованими територіальні претензії рф на їх область. Також 82% опитаних на тимчасово захоплених територіях України відповіли, що не підуть на референдум, якщо російська федерація проводитиме його у їхньому місті.

У Міністерстві з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій наголосили, що представники деяких країн, присутні як "спостерігачі" на псевдореферендумах, беруть участь у колективному злочині проти України.

Мінреінтеграції та всім зацікавленим відомствам, у тому числі правоохоронним органам, відомі їхні імена. Це представники самої росії, а також білорусі, Сирії, Єгипту, Бразилії, Венесуели, Уругваю, Того, ПАР.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-