Битва за Україну. День двісті тринадцятий

Битва за Україну. День двісті тринадцятий

Укрінформ
Рівно 7 місяців українці мужньо борються за свободу і незалежність своєї держави

За 7 місяців війни  в Україні ліквідовано більше 56 тис. російських окупантів, тисячі одиниць техніки. У вересні ЗСУ звільнили 9000 кв км території України, повернули з полону командирів «Азову» і героїв, які захищали Маріуполь – 215 військових. Звісно, в полоні рашистів залишаються ще багато наших захисників, але ми пам’ятаємо про кожного і обов’язково всі разом скоро будемо святкувати нашу перемогу!

Ми зібрали для вас інформацію про двісті тринадцятий день війни по рубриках. Деякі факти прокоментовані УКРІНФОРМОМ.

ТОР 5  ЦИТАТ

  1. Володимир Зеленський, президент України: «росія захопила цю (Запорізьку - ред.) атомну станцію. Зараз там знаходиться технічний персонал України, але вони - як заручники, бо там знаходиться 500 бойовиків, окрім техніки. Це підтвердило МАГАТЕ.  Наразі ЗАЕС відключена і персонал бореться, аби включити хоча б один блок із шести».

  1. Дмитро Кулеба, глава МЗС України: «путінська мобілізація безпосередньо зачіпає міжнародний бізнес, який продовжує працювати в Росії. Тепер вони зобов’язані за законом сприяти владі у мобілізації своїх співробітників. Перед ними стоїть вибір: або стати співучасниками варварської війни путіна, або негайно вийти з росії».

  1. Джо Байден, президент США: ««російські псевдореферендуми є фікцією, хибним приводом для спроби приєднати частини України силою, що є кричущим порушенням міжнародного права, зокрема Статуту ООН. Вашингтон відкине будь-які результати референдумів і продовжить надавати Україні допомогу у сфері безпеки».

  1. Александр Де Кроо, прем’єр-міністр Бельгії: «Поставши перед російською агресією та воєнними злочинами, ООН постає перед викликом щодо виконання власного призначення. Всі, хто знаходиться у цій залі, кожна окрема країна, одного дня відповідатимуть на запитання - що ви зробили, щоб зупинити це? (…) У цьому конфлікті немає місця для нейтральності…».

  1. Олег Ніколенко, речник МЗС: «Єдиною "третьою стороною" є іранські безпілотники, які Україна вже безпосередньо збиває в своєму небі. Тегеран несе повну відповідальність за руйнацію відносин з Україною. Іран має негайно припинити постачання РФ зброї для вбивств українців, а не виправдовуватися фантазіями про "зовнішній вплив».

БОЙОВІ ДІЇ

Генштаб: оперативна інформація на 18:00 24 вересня 2022 р.

  • Сили оборони відбили атаки окупантів в районах населених пунктів Петропавлівка, Виїмка, Бахмутське, Зайцеве, Опитне, Одрадівка, Невельське та Новомихайлівка.
  • авіація Сил оборони завдала 19 ударів: підтверджено ураження 14 районів зосередження живої сили і військової техніки противника та 5 позицій зенітних ракетних комплексів.
  • наші підрозділи протиповітряної оборони знищили 4 літаки (Су-25, два Су-30 та один Су-34), 5 БпЛА та крилату ракету окупантів.
  • ракетні війська і артилерія уразили 4 пункти управління, понад 10 районів зосередження живої сили та техніки противника, 3 позиції протиповітряної оборони та 4 склади з боєприпасами.

Російські війська скинули на українські позиції контейнери з отруйною речовиною - ОК «Південь».

«УКРІНФОРМ»: Ймовірно, було скинуто хлорпікринова граната К-51, бойові медики спрацювали чітко, втрат та критичних станів немає. Це – один з найтяжчих військових злочинів.

ПРАВДА ПРО ВІЙНУ

Війська рф від початку повномасштабного вторгнення вбили в Україні 391 дітину, ще 773 завдали поранень.

Звільнені з полону українські військові перебувають у шоковому стані – майже всі 215 осіб мають крайній ступінь анорексії - Олена Толкачова, глава патронатної служби "Азова"

З тимчасово окупованих територій Запорізької області виїхало три чверті населення. Тобто для проведення "референдуму" людей немає фізично – ОВА

У Луганській області для проведення псевдореферендуму російські загарбники використовують фальшиві голоси, місцеве населення примушують голосувати без документів і безпосередньо у місцях проживання – Сергій Гайдай, голова ОВА

Ситуація в регіонах.

  • Вночі окупанти завдали ракетного удару по Запоріжжю, влучили у житловий будинок, 1 людина загинула, 9 отримали поранення
  • Ворог на світанку обстріляв дві громади Нікопольського району Дніпропетровщини, 2 людини поранено
  • На Донеччині через обстріли 2людини загинуло, 3 отримали поранення

УКРАЇНА

Збірна України з футболу на виїзді розгромила Вірменію у п'ятому турі Ліги Націй – 5:0. По три результативні дії виконали Олександр Зубков (гол + 2 паси) та Артем Довбик (2+1).

«УКРІНФОРМ»: Ця перемога Україні стала найкрупнішою за останні роки і  дала нам можливість зберегти шанси на перше місце в групі. Молодці хлопці!

Президент Зеленський здивований відмовою Ізраїлю надати Україні системи протиповітряної оборони і наголошує, що ізраїльська сторона не допомогла українцям жодною зброєю.

В Умань на святкування Рош-Ха-Шана продовжують прибувати хасиди - МВС

«УКРІНФОРМ»: Незважаючи на те, що в Україні йде війна в Умань уже прибуло 10 тисяч хасидів.

Президент нагородив три бригади Сухопутних військ відзнакою «За мужність та відвагу», а також присвоїв звання Героя України посмертно старшому солдату Сергію Сові.

Служба безпеки України закликає громадян на тимчасово захоплених росією територіях надсилати всю відому їм інформацію про псевдореферендуми до чатбота відомства.

У різних містах країни проходить акція «Маріуполь - це Україна» проти псевдореферендуму, який проводять російські загарбники.

Уповноважений Верховної Ради з прав людини Дмитро Лубінець на початку жовтня у Женеві планує обговорити з керівництвом Міжнародного комітету Червоного Хреста невиконання мандата МКЧХ щодо зустрічей з військовополоненими.

ЕКОНОМІКА

НЕК "Укренерго" з 30 червня по 25 вересня на аукціонах продало доступу до міждержавних електромереж на понад 4,4 млрд грн.

З українських портів 24 вересня вийшли «зерновим коридором» шість суден, ще два чекають на свою чергу - Мінінфраструктури

Цьогорічний врожай зернових в Україні може зменшитись майже на 30 млн тонн у порівнянні з минулим роком – Reuters

У вересні від зовнішніх партнерів надійшло 56 млрд грн у вигляді кредитів та грантів для фінансування бюджету - Ярослав Железняк, народний депутат

На Львівщині компанії UGTC Trade та "Левада Карго" ввели в експлуатацію контейнерний термінал, який містить зерновий термінал потужністю перевантажування 60 тисяч тонн зерна на місяць - Володимир Деменко, генеральний директор ТОВ "Левада Карго"

СВІТ: ДОПОМОГА, САНКЦІЇ

Туреччина виступає за реформування ООН, зокрема, за скасування права вето в Радбезі ООН та представлення в ньому країн на ротаційній основі.

ЄС повинен серйозно поставитися до погроз президента путіна про можливість застосування ядерної зброї у війні в Україні - Жозеп Боррель, глава дипломатії ЄС.

Естонія вирішила долучитися до позову України проти Росії, поданого в Міжнародному суді ООН за звинуваченнями в геноциді.

«УКРІНФОРМ»: Раніше Ірландія та Фінляндія  вирішили також долучитися до позову України проти Росії.

Іран шкодує, що Україна понизила рівень відносин з Тегераном, позбавляючи посла цієї країни акредитації. Представник міністерства Насер Канаані "порадив" Україні "утриматися від впливу третіх сторін, які прагнуть зруйнувати відносини між двома країнами".

«УКРІНФОРМ»: Краще хай пояснять, як їхні безпілотники опинилися на озброєнні росії, хоча Тегеран це заперечував ще в минулому місяці. А зі своїми порадами що і як робити Україні хай ідуть слідом за російським кораблем, бо як відповіли в українському МЗС «Єдиною "третьою стороною" є іранські безпілотники, які Україна вже безпосередньо збиває в своєму небі»..

Країни «Групи семи» (G7) ніколи не визнають правомірність фейкових «референдумів», що організовані росією на тимчасово захоплених територіях України, та закликають всі країни світу також рішуче заперечити цим спробам кремля виправдати власні міжнародні злочини.

Туреччина не визнала результати «референдуму» в Криму у 2014 році й має таку ж чітку позицію щодо псевдореферендумів, які росія проводить на тимчасово захоплених територіях України - Ібрагім Калин, речник президента Туреччини

На засіданні Генеральної асамблеї ООН голова Європейської Ради Шарль Мішель запропонував призупинити членство рф в Радбезі ООН

Європа повинна дозволити в'їзд російським громадянам, які хочуть покинути країну, відмовляючись виконувати злочинні накази путіна - Шарль Мішель, президент Європейської Ради

«УКРІНФОРМ»: Литва, Латвія, Естонія, Польща і Чехія заявили, що не видаватимуть гуманітарні візи росіянам, які хочуть ухилитися від мобілізації. росіяни, які підтримують дії влади вже стільки років повинні теж нести за це відповідальність, а не ховатися в затишних країнах ЄС. Думаємо, що саме така позиція – правильна.

Угорщина не має наміру відмовлятися від видачі росіянам шенгенських віз, як це зробила низка інших держав-членів ЄС - Петер Сійярто, міністр закордонних справ Угорщини

ВОРОГ

путін не дозволив російським військовим відступити з Херсона, попри прохання своїх командирів на місцях, і нині особисто займається стратегічним плануванням війни проти України – це призвело до напруженості між ним та вищим військовим керівництвом РФ - The New York Times

«УКРІНФОРМ»: Нехай бм він ще трохи «покерував» своєю армією – тоді їй точно жодна мобілізація уже не допоможе.

У російських містах на сході країни в суботу почалася нова хвиля акцій протесту проти мобілізації: станом на 14.30 затримали близько 100 осіб у восьми містах.

Генерала-полковника мізінцева, який керував облогою Маріуполя, призначили на посаду заступника міністра оборони росії, який відповідає за матеріально-технічне забезпечення Збройних сил рф

«УКРІНФОРМ»: 25 тис безневинно вбитих маріупольців – ось ціна посади цього мерзотника.

Мін'юст рф оголосив «іноземним агентом» українського журналіста Романа Цимбалюка, який тривалий час залишався єдиним українським кореспондентом у москві, однак був вимушений виїхати звідти у 2021 році внаслідок загрози для власної безпеки.

«УКРІНФОРМ»: Ця новина точно не засмутить нашого Романа)

Число росіян, які в’їхали до Фінляндії, за тиждень зросло на 88% - ЗМІ

Глава Якутії Айсен Ніколаєв вимагає повернути додому тих чоловіків, яких мобілізували помилково.

«УКРІНФОРМ»: Повернуть, і дуже скоро, тільки в чорному пакеті.

Марина Дмитрів, Київ

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-