Ізюм після деокупації: гуманітарна та оперативна ситуація у місті

Ізюм після деокупації: гуманітарна та оперативна ситуація у місті

Укрінформ
22 вересня, 13:00 - брифінг на тему: «Ізюм після деокупації: гуманітарна та оперативна ситуація у місті».

Організатори: Медіа Центр Україна — Укрінформ.

Спікер: Володимир Мацокін - заступник Ізюмського міського голови (онлайн).

Формат заходу – офлайн (Зала 1) + онлайн-включення.

Журналісти зможуть поставити питання офлайн (Зала 1) та в чаті трансляції на YouTube.

Прохання до журналістів прибувати за пів години до заходу.

Акредитація представників ЗМІ здійснюватиметься перед заходом в агентстві.

Захід транслюватиметься на YouTube-каналі Укрінформу: https://www.youtube.com/user/UkrinformTV

Адреса Укрінформу: м. Київ, вул. Богдана Хмельницького, 8/16

Використання будь-яких матеріалів з офіційного YouTube-каналу Укрінформ можливе лише за умови дотримання авторських прав, встановлених каналом. Демонструючи ролик в ході прямого ефіру, необхідно послатися на автора — Укрінформ — показати його назву на екрані та вимовити її вголос.

Підсумкові матеріали:

Евакуації з Ізюма частини жителів на зимовий період не уникнути – міськрада

Частині жителів Ізюма у Харківській області на зимовий період доведеться евакуюватися, оскільки глобальні руйнування критичної інфраструктури та багатоповерхової житлової забудови не дозволять там провести опалювальний сезон.

Про це на брифінгу в Медіацентрі Україна – Укрінформ сказав заступник Ізюмського міського голови Володимир Мацокін.

«Ми будемо працювати з міністерством, яке очолює пані Верещук. Ще до деокупації міста було сказано, що частина Харківської області буде підлягати евакуації. Будемо дивитися на реальну ситуацію і що нам вдасться зробити за досить невеликий термін, як налагодити електрику, газ, воду. Але евакуації не уникнути», - констатував Мацокін.

Він зауважив, що вже наразі є звернення від мешканців, особливо з дітьми та людьми з інвалідністю на утриманні, які готові евакуюватися.

Ситуація з забезпеченням продуктами харчування нормальна.

«На сьогоднішній день усі райони міста забезпечені гуманітарними вантажами. Зараз стоїть питання забезпечення будівельними матеріалами», - сказав Мацокін.

Заступник міського голови зазначив, що життя у місті перемістилося здебільшого в приватний сектор.

«Ситуація, я скажу так, близька до апокаліптичної. Центральна частина і багатоповерхівки – якщо ми раніше казали, що зруйновані на 80% - то зараз я скажу, що це 90% повної або часткової руйнації. Житловий сектор приватний трохи в кращому стані. Люди в центральній частині міста не живуть, там неможливо жити», - сказав Мацокін.

Він наголосив, що весь Ізюм був місцем масового терору, все населення тим чи іншим чином постраждало.

«Хтось піддавався тортурам, хтось був під психологічним тиском. Це все зараз відкривається. Таких історій тисячі. Я спілкуюся зі своїми земляками і розумію, що люди в дуже нехорошому психологічному стані, тому що позбавитися шестимісячної окупації – це дуже-дуже важко, люди тільки виходять із цього стану», - зазначив заступник мера.

Як повідомлялося, з початку березня Ізюм піддавався масованим обстрілам і авіаударам. 27 березня завдяки місцевим зрадникам перші окупанти зайшли в місто. З 2 квітня Ізюм повністю захопили. Загарбники не погоджували гуманітарних коридорів. Загинули щонайменше тисяча жителів.

Місто звільнили 10 вересня в ході масштабного контрнаступу ЗСУ. Після цього правоохоронці виявили в Ізюмі шість катівень, влаштованих окупантами.

В Ізюмі лікарня не припиняла роботу, оперували в підвалі без світла – віцемер

В Ізюмі під час масованих обстрілів у березні та в наступні місяці лікарня не припиняла надавати допомогу постраждалим, лікарям довелося проводити операції в підвалі та без світла.

Про це на брифінгу в Медіацентрі Україна – Укрінформ сказав заступник Ізюмського міського голови Володимир Мацокін.

«Лікарня і не закривалася. Вона працювала. Проводилися і хірургічні втручання, робилися і дослідження. Ми сьогодні висловлюємо велику подяку нашим лікарям. Але стан самої лікарні… Якщо ми говоримо про хірургічні втручання, то наші лікарі робили їх у підвалах, в темряві, підсвічуючи телефонами. Тому що перше влучення в лікарню, яке було на початку березня, зруйнувало всі операційні, зруйнувало приміщення, де була КТ, центральний вхід», - розповів Мацокін.

Він зазначив, що в лікарні знаходилися як ізюмські лікарі, так і російські військові медики. Наразі медична допомога надається ізюмчанам. Повертаються ще медики, однак працюватимуть вони у надважких умовах.

«Приміщення лікарні пограбоване. Я обходив усі поверхи – в нас лікарня була відремонтована за програмою Президента «Велике будівництво», залишалося тільки благоустрій провести, стільки було техніки поставлено новітньої – все пограбоване. Те, що не могли пограбувати, знищили. Все трощили. Навіть металопластикові двері зруйновані. Просто страшна картина», - сказав Мацокін.

Також заступник мера поінформував, що попередня оцінка кількості жертв обстрілів і окупації може суттєво зрости.

«Масові захоронення є не в одному місці, а мінімум у трьох, які треба дослідити. Якщо на початку ми оцінювали, що жертв серед нашої громади — тисяча осіб, я маю побоювання, що ця цифра може тільки зрости. Все більше і більше відкривається», - зауважив Мацокін.

Як повідомлялося, з початку березня Ізюм зазнав масованих обстрілів і авіаударів. 27 березня завдяки місцевим зрадникам перші загарбники зайшли в місто. Із 2 квітня Ізюм повністю захопили. Загарбники не погоджували гуманітарних коридорів. Загинули щонайменше тисяча жителів.

Місто звільнили 10 вересня в ході масштабного контрнаступу ЗСУ. Після цього правоохоронці виявили в Ізюмі шість катівень, влаштованих росіянами.

16 вересня Президент Володимир Зеленський заявив, що на місці масового поховання у визволеному Ізюмі виявлено понад 400 тіл, зокрема з ознаками тортур. Серед загиблих є діти та військові Збройних сил України. Станом на вечір 20 вересня було вилучено тіла 263 загиблих, у тому числі – двох дітей.

В Ізюмі залишається до півтори тисячі дітей – міськрада

У зруйнованому загарбниками Ізюмі на Харківщині залишається до півтори тисячі дітей, загалом у місті – до 17 тисяч жителів. Про це на брифінгу в Медіацентрі Україна – Укрінформ сказав заступник Ізюмського міського голови Володимир Мацокін.

«Десь, від 15 до 17 тисяч залишається жителів, і «аномально» багато дітей – приблизно півтори тисячі на сьогодні. На жаль, вони не охоплені навчанням, оскільки немає інтернету», - сказав Мацокін.

До деокупації міська влада приблизно оцінювала, що з міста не виїхали 20-12 тисяч мешканців.

Через масштабні руйнування люди живуть у надскладних побутових умовах.

«Електрики в місті немає. Газ поступає тільки в один район зі Співаківського родовища. І це покриває десь 20% населення, але, щоб ви розуміли, газ надходить у такому режимі, що чайник закипає, десь, 20 хвилин. Водопровід не працює. Каналізація, не працює, безумовно. Буде відновлено електрику, буде можливість говорити про водопостачання централізоване. Люди зараз рятуються за рахунок колодязів, джерел, які є в місті. Технічні потреби – з Сіверського Дінця, але до нього ще треба дістатися, тому що місцевість замінована», - розповів Мацокін.

Як повідомлялося, з початку березня Ізюм піддавався масованим обстрілам і авіаударам. 27 березня через дії місцевих зрадників перші окупанти зайшли в місто. З 2 квітня Ізюм повністю захопили. Загарбники не погоджували гуманітарних коридорів. Загинуло щонайменше тисяча жителів.

Місто звільнили 10 вересня завдяки масштабному контрнаступу ЗСУ. Після цього правоохоронці виявили в Ізюмі шість катівень, влаштованих окупантами.

16 вересня Президент Володимир Зеленський заявив, що на місці масового поховання у визволеному Ізюмі виявлено понад 400 тіл, зокрема з ознаками тортур. Серед загиблих є діти та військові Збройних сил України. Станом на вечір 20 вересня, було вилучено тіла 263 загиблих, у тому числі – двох дітей.

Відео:

Video:

Замовити фото натисніть тут - Фотобанк

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-