Фінансування медзакладів в Україні: Ляшко розповів про грант USAID

Фінансування медзакладів в Україні: Ляшко розповів про грант USAID

Укрінформ
Україна отримала 1,7 мільярда доларів допомоги від USAID, завдяки цьому гранту МОЗ продовжує фінансування медзакладів за Програмою медгарантій.

Про це заявив міністр охорони здоров'я Віктор Ляшко, передає Укрінформ із посиланням на пресслужбу МОЗ.

Ппід час зустрічі з в.о. директора Місії USAID в Україні Сюзан Кутор та керівником економічного відділу Місії Хізер Гьотерт очільник МОЗ висловив подяку міжнародним партнерам за системну підтримку України та медичної сфери.

«Для нас надзвичайно важлива допомога, яку ми отримуємо від американських партнерів та справжніх друзів України. Нещодавно Україна отримала 1,7 мільярда доларів фінансової допомоги від USAID за підтримки Міжнародного банку реконструкції та розвитку і Міжнародної асоціації розвитку. Завдяки цьому гранту ми продовжимо фінансування медзакладів за Програмою медичних гарантій. Водночас ми просимо USAID долучатися і до інших важливих ініціатив», – сказав Ляшко.

Читайте також: Ляшко закликає міжнародні організації сприяти доставці ліків на захоплені рф території

Він зазначив, що частина фармкомпаній відреагувала на прохання МОЗ обмежити свою присутність на ринку росії і згорнула проведення клінічних досліджень, рекламних кампаній тощо.

«Ми з радістю будемо долучати міжнародних партнерів, USAID зокрема, до роботи групи, що розглядатиме питання скасування реєстрації ліків, вироблених у росії, як того вимагає закон 2271, щоб це було максимально прозоро та справедливо», – додав міністр.

Також обговорили можливість локалізації виробництв американських фармкомпаній в Україні.

Перший заступник міністра Олександр Комаріда підкреслив, що в МОЗ пишаються взаємодією з фармвиробниками США.

«Наприклад, на одній з українських фармацевтичних компаній наразі виробляється інсулін на локалізованому виробництві. Ще одне виробництво під час війни отримало право виробляти мРНК-вакцину Comirnaty та ліки проти ковіду “Paxlovid". Тобто наші компанії проходять усі перевірки, щоб відповідати американським вимогам. А для України – це додаткові місця, розвиток галузі, внесеної до переліку стратегічно важливих. Тому ми будемо раді співпраці з USAID для налагодження партнерств з іншими виробниками США», - сказав Комаріда.

Як повідомляв Укрінформ, США через Агентство з міжнародного розвитку (USAID) нададуть уряду України додаткову пряму бюджетну підтримку обсягом $4,5 млрд, яка допоможе пом’якшити жорсткий бюджетний дефіцит.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-