Зеленський закликає світ до суворих санкцій проти росії за ядерний шантаж

Зеленський закликає світ до суворих санкцій проти росії за ядерний шантаж

Відео
Укрінформ
Президент Володимир Зеленський закликає світ запровадити жорсткі санкції за ядерний шантаж, який чинить росія.

Як передає Укрінформ, про це Володимир Зеленський заявив у відеозверненні.

Він зазначив, що росія не припиняє своїх шантажистських дій на Запорізькій АЕС та навколо неї. Провокативні обстріли території станції тривають. Під її прикриттям загарбники обстрілюють міста й громади поруч. Просто на об’єктах ЗАЕС російські військові ховають боєприпаси й техніку. Де-факто станція замінована.

"Потрібно переходити від обговорень і закликів до нових жорстких санкцій проти Росії, проти "росатому" і всієї атомної галузі держави-терориста. Усі російські сили повинні негайно забратися з території станції та сусідніх районів без жодних умов", - наголосив Зеленський.

Президент нагадав, що світ багато десятиліть боровся за належний контроль над усіма діями з ядерними матеріалами і за радіаційну безпеку. І якщо зараз світу не вистачає сили й рішучості, щоб захистити одну атомну станцію, то це означає, що він програє терористам, поступається ядерному шантажу. "А це може бути прецедент, який побачать й інші терористи. Ще є шанс не допустити цього програшу", - сказав глава держави.

Читайте також: Зеленський: росіяни повинні негайно забратися з території ЗАЕС без жодних умов

"росія відкидає безпекові вимоги країн Євросоюзу та 15 інших країн - загалом 42, - які закликали росію вивести свої сили зі станції. Зокрема це Туреччина, Грузія, Британія, Корея, Японія, Австралія, Канада, Сполучені Штати Америки", - наголосив Президент.

Він додав: якщо держава-терорист дозволяє собі повністю ігнорувати вимоги міжнародної спільноти, а тим паче в такій чутливій темі, то це однозначно свідчить про необхідність негайних дій.

"Будь-який радіаційний інцидент на Запорізькій АЕС може стати ударом і по країнах Європейського Союзу, і по Туреччині, і по Грузії, і по країнах з більш віддалених регіонів. Усе залежить тільки від напрямку й сили вітру. Якщо через дії Росії станеться катастрофа, наслідки можуть ударити і по тих, хто поки що мовчить", - акцентував Зеленський.

Читайте також: росія проігнорувала вимоги міжнародної спільноти щодо ЗАЕС

Як повідомлялося, Верховна Рада звернулася до світової спільноти із закликом засудити акт ядерного тероризму, який російські війська вчиняють на захопленій Запорізькій атомній електростанції в Енергодарі.

Зокрема, Рада закликає парламенти й уряди держав-членів Міжнародного агентства з атомної енергії визнати актом ядерного тероризму дії російської федерації щодо окупації ЗАЕС, її мінування та обстрілу, що ставить під загрозу безпечне існування світу

4 березня війська російської федерації захопили Запорізьку атомну електростанцію. Під час захоплення промисловий майданчик ЗАЕС був обстріляний зі стрілецької зброї, артилерійських систем різного калібру, внаслідок чого були пошкоджені системи та елементи енергоблоків.

Читайте також: росіяни здійснили щонайменше шість пострілів по Енергодару, загинув працівник ЗАЕС

За інформацією Головного управління розвідки Міністерства оборони України, територія Запорізької АЕС замінована, а окремі працівники станції зазнають катувань і насильницьких дій з боку загарбників.

Упродовж останнього тижня російські військові активно обстрілюють майданчик ЗАЕС.

Фото: ОП

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-