Рада закликає світ застосувати санкції проти атомної галузі рф через ядерний тероризм на ЗАЕС

Рада закликає світ застосувати санкції проти атомної галузі рф через ядерний тероризм на ЗАЕС

Укрінформ
Верховна Рада звернулася до світової спільноти із закликом засудити акт ядерного тероризму, який російські війська вчиняють на захопленій Запорізькій атомній електростанції в Енергодарі.

За відповідну постанову проголосував 301 парламентарій, повідомляє Укрінформ із посиланням на Телеграм-канал народного депутата Ярослава Железняка ("Голос").

Зокрема, Верховна Рада закликає парламенти й уряди держав-членів Міжнародного агентства з атомної енергії визнати дії російської федерації щодо окупації ЗАЕС, її мінування та обстрілу, що ставить під загрозу безпечне існування світу, актом ядерного тероризму.

Парламент також закликає Організацію Об’єднаних Націй, Європейський Союз, Європейську раду, Організацію з безпеки та співробітництва в Європі, МАГАТЕ застосувати санкції проти всієї російської атомної галузі, зокрема щодо державної корпорації "росатом", підприємств та організацій, що входять до її складу, та їхніх дочірніх компаній як на території росії, так і за її межами, і їхніх керівників.

ВР просить парламенти та уряди держав-членів Міжнародного агентства з атомної енергії звернутися до Генеральної конференції МАГАТЕ щодо призупинення дії привілеїв та прав російської федерації як члена агентства, а також позбавлення росії права голосу на засіданнях Ради керуючих МАГАТЕ і можливості брати участь у програмах технічного співробітництва, науково- технічного обміну і міжнародних дослідницьких проєктах, що проводяться під егідою агентства.

Водночас парламент звертається до ООН, МАГАТЕ з проханням вжити необхідних заходів для організації та направлення спільної безпекової місії на Запорізьку АЕС із подальшою демілітаризацією станції та виведенням озброєних російських військових і техніки зі станції й усієї прилеглої території, у тому числі міста Енергодара.

Читайте також: росія проігнорувала вимоги міжнародної спільноти щодо ЗАЕС

Як повідомлялося, 4 березня війська російської федерації захопили Запорізьку атомну електростанцію. Під час захоплення промисловий майданчик ЗАЕС був обстріляний зі стрілецької зброї, артилерійських систем різного калібру, внаслідок чого були пошкоджені системи та елементи енергоблоків.

За інформацією Головного управління розвідки Міністерства оборони України, територія Запорізької АЕС замінована, а окремі працівники станції зазнають катувань і насильницьких дій з боку загарбників.

Упродовж останнього тижня російські військові активно обстрілюють майданчик ЗАЕС.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-