Битва за Україну. День сто сімдесят перший

Битва за Україну. День сто сімдесят перший

Укрінформ
На півдні Херсонщини керівний склад окупантів переміщується за Дніпро, покинувши особовий склад на відрізаному ударами ЗСУ правому березі

На Луганщині окупантам скоро ні на чому буде пересуватися, оскільки більша частина танків та БТРів фактично знищена. Перемога буде за нами! Слава Україні!

Ми зібрали для вас інформацію про сто сімдесят перший день війни по рубриках. Деякі факти прокоментовані УКРІНФОРМОМ.

ТОР 5 ЦИТАТ

  1. Володимир Зеленський, президент України: «російський терор спрямований передусім на те, щоб зламати нашу внутрішню силу. Вони нічого не можуть зробити з нами на полі бою. Наші захисники дуже міцні. Такими ж міцними маємо бути й ми з вами».

  1. Олексій Резніков, міністр оборони:  «Не маю жодних сумнівів, що після перемоги України у цій війні ми в той чи інший спосіб "наздоженемо" кожного з причетних до варварських вбивств і знущань...  Водночас наша відповідь має бути не лише принциповою, але й системною. Важливою складовою протидії воєнним злочинам має стати демонстрація, що покарання буде невідворотнім і не обмеженим в часі».

  1. Дмитро Кулеба, глава МЗС: «росіяни, засмучені перспективою заборони на туристичні поїздки до Європи, можуть направляти свої скарги Кремлю та понад 70% своїх земляків, які підтримують війну. Ніхто не пропонує заборонити в'їзд тим кільком росіянам, яким може знадобитися притулок чи гуманітарна допомога».

  1. Андрій Єрмак, глава Офісу президента: «Визнання росії державою-спонсором тероризму. Візовий бан для росіян. Обмеження ціни на нафту. Газове ембарго. Зброя, зброя, зброя… Ці кроки допоможуть нам перемогти росію, зруйнувавши її економіку, армію, а також позбавлять їх бажання воювати та шантажувати західний світ».

  1. Ентоні Блінкен, держсекретар США: «Ми стурбовані повідомленнями про звинувачення проти громадян Великої Британії, Швеції та Хорватії, висунуті незаконною владою на сході України. росія та її ставленики зобов’язані поважати міжнародне гуманітарне право, включно з правами та захистом військовополонених».

БОЙОВІ ДІЇ

Генштаб: оперативна інформація на 18:00 13 серпня 2022 р.

  • На Харківському напрямку противник намагався покращити тактичне положення в районі н/п Питомник. Наші воїни гідно зустріли окупантів - завдали втрат та змусили тікати.
  • На Слов’янському напрямку неподалік Нової Дмитрівки та Долини ворог намагався прорвати оборону наших військ, успіху не мав, відійшов.
  • На Краматорському напрямку противник штурмом намагався покращити тактичне положення поблизу Івано-Дар’ївки та Виїмки. Отримав жорстку відсіч та відступив.
  • На Бахмутському напрямку наступом та штурмом противник намагався просунутися біля Яковлівки, Бахмута, Вершини та Зайцевого, успіху не мав. В окремих районах ще тривають бої.
  • На Авдіївському напрямку наступом окупанти намагаються прорвати оборону наших військ поблизу Олександрополя, Красногорівки, Авдіївки, Мар’їнки та Пісків.  Тривають жорсткі бої.
  • На Новопавлівському та Запорізькому напрямках спроби загарбників покращити тактичне положення у районах Павлівки та Новосілки зазнали краху.
  • На Південнобузькому напрямку окупанти безрезультатно спробували просунутися в районах населених пунктів Лозове та Широке. З втратами відступили.

ЗСУ знищили:

  • на сході України російський штурмовик Су-25 та 4 безпілотники типу "Орлан-10".
  •  на Слов’янському напрямку 2 вантажівки та особовий склад російських військ.
  • у небі над Одеською областю російський безпілотник «Орлан-10».

На військових об'єктах ЗС РФ в Мелітополі, Маріуполі, Чаплинці, Новій Каховці та Генічеському районі прогриміли потужні вибухи - ЗМІ.

На півдні України керівний склад російських військ переміщується за Дніпро, покинувши особовий склад на відрізаному ударами ЗСУ правому березі – Віталій Кім, голова Миколаївської ОВА

У період із 6 по 12 серпня воїни Військово-Морських Сил ЗСУ знищили 230 загарбників, три танки і зенітно-ракетний комплекс «ТОР».

Загарбники до проведення «референдуму» на тимчасово захоплених територіях Херсонщини можуть піти у контрнаступ, аби спробувати захопити всю територію області - Ростислав Смірнов,  радник міністра внутрішніх справ

На Луганщині окупантам скоро ні на чому буде пересуватися, оскільки більша частина танків та БТРів фактично знищена, і цей процес не припиняється - Управління стратегічних комунікацій ЗСУ.

ПРАВДА ПРО ВІЙНУ

Від початку повномасштабного вторгнення вороги вбили в Україні 361 дитину, 711 дітей отримали поранення.

На в'їзді до тимчасово захопленого Енергодара військові рф підігнали САУ "Піон", на яку повісили український прапор, і готують провокації – розвідка

В Україні гуманітарного розмінування потребує територія площею близько 270 тисяч квадратних кілометрів - це включно з тимчасово захопленими територіями – МВС

«УКРІНФОРМ»: На даний час найбільш замінованою залишається територія Сумської області, а повне розмінування забруднених вибухонебезпечними предметами територій України триватиме щонайменше 5–10 років.

Ситуація по областях станом на 8:00 13 серпня.

  • Ворог завдав ракетного удару по Запоріжжю, загалом випущено 5 ракет. 1 людина загинула, 2 отримали поранення
  • Вночі війська рф здійснили ракетний удар по Новобаварському району Харкова, пошкоджено будівлю торгово-економічного коледжу, підземні комунікації. По області поранено 4 людини, серед них 13-річний хлопчик.
  • У Донецькій області вночі росіяни ракетами вдарили по Кураховому (база відпочинку) і Торецьку (житловий приватний сектор). За добу з артилерії, РСЗВ "Град", "Ураган" і "Смерч" агресори обстріляли Авдіївку, Бахмут, Краматорськ, Первомайське, Мар’їнку, Галицинівку, Карлівку, Яковлівку. По області 5 людей загинули, 35 дістали поранення. Серед поранених двоє дітей.

УКРАЇНА

У Ірпені відкрили модульне містечко «Дубки»: ще 352 мешканці, які втратили дах над головою через вторгнення рф, отримали тимчасове житло – мер міста

«УКРІНФОРМ»: В деокупованих областях і на заході України вже встановлено 9 модульних містечок, а до кінця цього року планується створити ще 25 модульних містечок. Перезимуємо. Переможемо.

Український омбудсмен Дмитро Лубінець зустрівся в Офісі Уповноваженого Верховної Ради з прав людини із родичами військовополонених із числа захисників Маріуполя.

Близько 70% мереж та інших об'єктів системи житлово-комунального господарства вже готові до опалювального сезону - Олексій Чернишов, міністр розвитку громад і територій

На Одещині з 1 вересня 2022 року запровадять змішаний формат навчання - Олександр Ланчак, керівник департаменту освіти та науки Одеської обласної військової адміністрації.

Заступник голови Офісу президента Кирило Тимошенко розповів, що коли люди, які житимуть в тимчасовому житлі для переселенців, зможуть повернутися додому, ці квартири передадуть військовим, медикам, працівникам поліції.

Франківський драмтеатр 15-18 вересня проведе фестиваль короткого метру «4 на 3», щоб зібрати кошти для допомоги переселенцям та ЗСУ.

На Херсонщині у деокупованих селах АТ "Укрпошта" почало видавати пенсії.

ЕКОНОМІКА

Перше судно, яке зайшло в українські порти під завантаження агропродукцією, залишило порт «Чорноморськ»: балкер FULMAR S (під прапором Барбадосу) об’єднався в караван з балкером THOE. На борту двох суден 14,5 тис. тонн агропродукції – Мінінфраструктури

«УКРІНФОРМ»: Від початку дії «зернового коридору» вже 16 суден вирушили із українських портів. На їх борту було 450 тис. тонн агропродукції.

Фонд гарантування вкладів фізичних осіб (ФГВФО) виставляє на продаж права вимоги за кредитними договорами, які перебувають на балансі банку «Земельний капітал» із початковою ціною лоту 24,07 млн грн.

Прокуратура передала в АРМА (Агентство з розшуку та менеджменту активів) майно соратника Віктора Януковича та колишнього народного депутата від "Партії регіонів" Дмитра Святаша на суму понад 600 млн грн.

Дослідно-механічний завод «Карпати» на Львівщині розширює виробництво вантажних вагонів, почав серійне виробництво контейнерів для транспортування сипучих матеріалів та впроваджує нові технології.

Міжнародні рейтингові агенції S&P і Fitch у п’ятницю знизили рейтинги України в іноземній валюті, заявивши, що вважають реструктуризацію боргу країни проблемною.

В італійський порт "Равенна" прибуло перше судно з українською продукцією в межах домовленості про безпечне транспортування зерна і продуктів з України.

СВІТ: ДОПОМОГА, САНКЦІЇ

МЗС Чорногорії офіційно оголосило посла росії персоною нон-грата - владислав масленіков мусить впродовж шести днів покинути територію держави.

«УКРІНФОРМ»: Чорногорія стала першою країною, яка вислала посла рф, до цього часу країни висилали лише рядових працівників посольств. Рекордсменкою з висилки стала Болгарія - 70 представників росії видворено.

В Україну надійшли словацькі САУ Zuzana 2 - Андрій Єрмак, керівник Офісу Президента

Словаччина наступного місяця передасть Україні свої винищувачі МіГ-29 – Ярослав Надь, міністр оборони Словаччини

Один з найбільших і найпопулярніших у Литві туристичних об’єктів - Пакруойський маєток - офіційно відмовився приймати туристів із російської федерації.

Індія відмовила РФ у створенні альтернативи платіжної системи SWIFT – The Economic Times

Необхідно ухвалити рішення про припинення видачі шенгенських туристичних віз громадянам Росії на рівні Європейського союзу, посиливши цим санкції проти Росії - Криш'яніс Каріньш, прем'єр-міністр Латвії

Міністр оборони Олексій Резніков ініціює звернення через Міністерство закордонних справ до країн-учасниць Ukraine Defence Contact Group (формат "Рамштайн") з проханням делегувати в Україну експертів з військової юстиції, фахівців із протидії воєнним злочинам.

Естонські правоохоронці затримали двох працівників російської газети «Известия» Ксенію Солдатову та Дмитра Тимофєєва, анулювали їм візи та заборонили в’їзд у Євросоюз на три роки.

ВОРОГ

Газпром почав постачати Угорщині додаткові обсяги газу, які мають розв’язати проблеми з енергопостачанням у зимовий період.

Москва попередила Вашингтон, що визнання Росії "країною-спонсором тероризму" стане "точкою неповернення", і що РФ у такому разі може знизити рівень дипломатичних відносин зі США або навіть розірвати їх - Олександр Дарчієв, директора департаменту Північної Америки російського МЗС

«УКРІНФОРМ»: Нормальних дипломатичних відносин у рф уже й зараз не існує майже з жодною цивілізованою країною світу. Тож не проблема, якщо розібратися. Думається, США скоро з цим погодяться.

Російська правозахисниця Ольга Романова стверджує, що у приватну військову компанію Вагнера завербували уже до 3000 в'язнів.

Марина Дмитрів, Київ

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-