Як санкції Заходу обвалюють економіку росії – дослідження KSE

Як санкції Заходу обвалюють економіку росії – дослідження KSE

Укрінформ
Економіка рф унаслідок запроваджених Заходом санкцій уже перебуває у скрутному становищі, а критичний їх вплив відчуватиметься наприкінці 2023 року.

Про це йдеться у новому дослідженні Київської школи економіки (KSE), передає Укрінформ.

Аналітики зазначають, що консенсусні прогнози щодо падіння російської економіки на 10-30% за підсумками 2022 року зазнали коригувань і тепер становлять 6-9,5%. Прогнозні показники річної інфляції наразі становлять 12-15% замість прогнозованих 20%. Головною причиною цього у KSE називають високі ціни на ринку енергоносіїв.

Однак, на думку авторів дослідження, у більш довгостроковій перспективі вплив санкцій на російську економіку відчуватиметься дедалі сильніше, зокрема на головну статтю доходів російського бюджету – експорт енергоносіїв.

Експерти зазначають, що вже в другому кварталі поточного року втрати рф унаслідок санкцій щодо російської нафти становили близько 20 мільярдів доларів США. Надалі ці втрати лише зростатимуть, особливо після набрання чинності 5 грудня санкцій на експорт російської морської нафти до Євросоюзу, а 5 лютого 2023 року – російських нафтопродуктів. Значно скоротяться й доходи від продажу природного газу, обсяги постачання якого до Європи вже скоротилися на дві третини порівняно з аналогічним періодом минулого року.

Загалом після набуття чинності всіх європейських санкцій у нафтогазовому секторі фахівці KSE очікують скорочення доходів рф від продажу енергоносіїв на 40%.

Читайте також: Санкції працюють: у США спростували заяву путіна про «зростання економіки рф»

Автори дослідження зазначають, що вплив санкцій вже відчувається й у внутрішньоекономічному вимірі. Зокрема, промислове виробництво у червні впало на 1,8 відсотка порівняно з аналогічним періодом минулого року, а деякі галузі, такі як автомобілебудування, взагалі зазнали критичного скорочення. Падіння виробництва автомобілів в рф у червні становило 62% порівняно з аналогічним періодом минулого року.

Крім того, на 6,1% впав розмір реальних доходів російського населення, у багатьох секторах економіки очікується значне скорочення кількості робочих місць. У прогнозах щодо рівня безробіття в росії автори дослідження посилаються на дані МВФ, який прогнозує скорочення 3,8 мільйона робочих місць до кінця року. Загальний рівень безробіття в рф до кінця року, як очікується, сягне 9,3%.

Фахівці KSE також відзначають скорочення російського імпорту на 22%, а видатків бюджету на соціальні та інвестиційні програми - на 26 мільярдів доларів.

На думку авторів дослідження, критичний вплив західних санкцій на російську економіку почне відчуватися наприкінці 2023 року, тож для прискорення цього процесу потрібно введення нових економічних обмежень.

Читайте також: Близько 40 міжнародних компаній вже закрили бізнес в росії

Як повідомлялося, 24 лютого президент рф володимир путін оголосив про початок повномасштабного вторгнення в Україну. Війська рф обстрілюють і руйнують ключові об'єкти інфраструктури, проводять масовані обстріли житлових районів українських міст і сіл з використанням артилерії, реактивних систем залпового вогню, балістичних ракет.

Демократичні країни запроваджують санкції проти рф, що негативно впливають на російську економіку.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-