Україна в ОБСЄ: У нас достатньо доказів, що в Оленівці було сплановане масове вбивство

Україна в ОБСЄ: У нас достатньо доказів, що в Оленівці було сплановане масове вбивство

Укрінформ
Зараз вже достатньо доказів, щоб вважати, що в колонії в Оленівці було здійснено заздалегідь сплановане росією масове вбивство українських військовополонених.

Як передає власний кореспондент Укрінформу, про це заявив постійний представник України при міжнародних організаціях у Відні Євгеній Цимбалюк під час спеціального засідання Постійної ради ОБСЄ.

"Доказів того, що сталося в Оленівці, достатньо, щоб вважати, що це було заздалегідь сплановане масове вбивство тих, хто перебував під захистом міжнародного права", - заявив він.

Український посол зазначив, що супутникові знімки демонструють, що в колонії постраждала лише одна будівля, куди було переведено військовополонених безпосередньо перед атакою, а аналіз фото вказує на термобаричний вибух зсередини.

"Масове вбивство українських військовополонених у виправній колонії в окупованій Оленівці, а також оприлюднені відео, які демонструють жахливі випадки тортур, фізичних знущань, нелюдського поводження та умисного вбивства українських військовополонених, яскраво свідчать про те, що росія не знає меж у своїй жорстокості та варварстві", - наголосив Цимбалюк.

Читайте також: Теракт в Оленівці був спецоперацією рф проти постачання Україні зброї - ГУР

За його словами, зараз також немає ніякої різниці між російськими дипломатами, які закликають до розстрілу українських військовополонених, і російськими військами, які це роблять це в Оленівці.

"Це грубе і серйозне порушення міжнародного гуманітарного права, включно з Женевськими конвенціями, заслуговує не лише нашого рішучого засудження, але й використання всіх доступних механізмів для притягнення до відповідальності всіх винних у російських воєнних злочинах. Незалежно від того, скільки часу це займе", - підкреслив очільник української місії в ОБСЄ.

Він також додав, що не можна дозволити рф використовувати своїх маріонеток в ОРДЛО для обходу міжнародних зобов’язань та уникнення кримінальної відповідальності.

Як повідомлялося, у ніч проти 29 липня на території колишньої виправної колонії № 210 смт Оленівка на тимчасово захопленій території Донецької області у будівлі, в якій утримувались українські військовополонені, стався потужний вибух. За даними російської сторони, загинули понад 50 українських захисників, ще понад 70 дістали тяжкі поранення. За попередніми висновками міжнародних експертів, вибух був наслідком застосування термобаричної зброї, якою користуться країна-агресор.

Читайте також: Полонених в Оленівці могли вбити вогнеметами «Шмєль» – Азов

Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба закликав ООН відвідати колонію в Оленівці задля встановлення всіх фактів скоєного російськими військами злочину, а Міжнародний комітет Червоного Хреста - перевірити всіх українських військовополонених.

Окупаційні сили на тимчасово окупованій території Донецької області на запит Українського відділення Міжнародного комітету Червоного Хреста відмовили працівникам організації у доступі до військовополонених в Оленівці, що є прямим порушенням положень Женевської конвенції.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-