Ядерний терор рф: на Запоріжжі оновлять план дій у разі надзвичайної ситуації на АЕС

Ядерний терор рф: на Запоріжжі оновлять план дій у разі надзвичайної ситуації на АЕС

Укрінформ
Через загрози, пов'язані зі злочинами російських військ на території Запорізької атомної станції, в області вирішено оновити плани дій на випадок аварійної ситуації.

Про це йшлося на засіданні обласної Комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій під головуванням керівника ОВА Олександра Старуха, передає Укрінформ із посиланням на пресслужбу обладміністрації.

"Наразі через провокації загарбників та навмисні обстріли з їхнього боку Запорізької АЕС пошкоджено електромережі. Внаслідок обстрілів станція працює з ризиком виникнення аварійних ситуацій та пожеж. Через потенційну небезпеку є нагальна потреба вжиття заходів щодо зменшення можливих наслідків техногенної небезпеки, пов’язаної з ситуацією на Запорізькій АЕС, зокрема проведення уточнення сил та засобів, які можливо будуть залучатися до ліквідації наслідків НС (пожежні підрозділи, медичний персонал, національна поліція тощо), уточнення Плану евакуації, приймання та розміщення евакуйованого населення на випадок загрози виникнення або виникнення аварії на ВП «Запорізька АЕС» з урахування введення воєнного стану та оперативної обстановки", - йдеться у повідомленні.

Читайте також: Наслідки можливого підриву Запорізької АЕС обговорили на експертній зустрічі

В ОВА зазначають, що під час обговорення заходів з підготовки евакуації було розглянуто питання створення резерву спеціалізованих препаратів, які частково допоможуть людям захиститися від найгірших наслідків можливого опромінення.

"Ми мусимо бути готовими до будь-якої ситуації, навіть найгіршої. Краще у цьому випадку проявляти надлишкову пильність, ніж допустити ризики через недбалість. Саме тому слід якомога швидше переглянути та привести до ладу усі плани евакуації, перевірити наявність засобів захисту наших жителів. Через непередбачуваність нашого ворога ми маємо невідкладно опрацювати дієві плани, з реальними точками евакуації, усіма засобами та транспортом. В наших умовах час – це життя", - підкреслив Старух.

Як повідомляв Укрінформ, російські загарбники обстрілюють Запорізьку АЕС. Ракети влучили, зокрема, поблизу сухого сховища відпрацьованого ядерного палива. Також, за даними Енергоатома, внаслідок обстрілів пошкоджено азотно-кисневу станцію та об'єднаний допоміжний корпус. Залишаються ризики витоку водню та розпилення радіоактивних речовин, також високою є пожежна небезпека. Крім того, пошкоджені три датчики радіаційного моніторингу навколо майданчика ЗАЕС.

6 серпня українська розвідка підтвердила, що російська армія замінувала енергоблоки Запорізької АЕС.

Читайте також: Наслідки аварії на Запорізькій АЕС можуть бути вдесятеро потужніші, ніж на ЧАЕС – Міндовкілля

Єврокомісар Кадрі Сімсон засудила нещодавній обстріл Запорізької АЕС і заявила, що «російські військові мають без зволікання залишити майданчик, щоб український оператор міг безпечно експлуатувати станцію як невід'ємну частину енергосистеми України».

Президент Енергоатома Петро Котін повідомив, що персонал Росатома передав на Запорізьку АЕС спеціальну програму з перепідключення її на Крим. Передумовою є важке пошкодження ліній зв’язку ЗАЕС з енергосистемою України.

ЗАЕС захоплена військами рф 4 березня. На території станції перебувають 500 російських військових.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-