Як російські пропагандисти підвищували кваліфікацію австрійських поліцейських

Як російські пропагандисти підвищували кваліфікацію австрійських поліцейських

Укрінформ
Поліція Відня та МВС Австрії втрапили у скандал через проросійських спікерів на внутрішньовідомчому семінарі щодо України

Брехливі кремлівські наративи про Україну як "недодержаву" та "історичне непорозуміння" на "російських землях", із "засиллям націоналістів та неонацистів", активно поширювалися російськими спецслужбами в країнах Євросоюзу і не тільки. Після 24 лютого поширення цих наративів, які росія використала для повномасштабного вторгнення в Україну та легітимізації "денацифікації" українців, серед поважних аудиторій в Європі, здавалося б, мало б викликати лише осуд. Втім, наприкінці червня, коли росія продовжувала вбивати українців тільки тому, що вони українці, ці кремлівські наративи про Україну знову прозвучали – і не десь на зборах прихильників "руского міра", а на семінарі у Відні для австрійських поліцейських, що мав на меті краще розуміти Україну.

СЕМІНАР ПРО УКРАЇНУ ДЛЯ ПОЛІЦЕЙСЬКИХ ВІД "РОСІЙСЬКИХ СПІВВІТЧИЗНИКІВ"

Про цей захід широка громадськість, напевно, і не дізналася, якби про нього не похвалилися самі ж виконавці з російського боку. 1 серпня на своїй сторінці у Facebook так звана "Координаційна рада організацій російських співвітчизників у Австрії" (КРОРС) повідомила, що її команда "провела семінар для МВС Австрії під назвою "Україна у фокусі різних перспектив". І цей "закритий внутрішньовідомчий семінар" відбувся у МВС Австрії для "функціонерів верхнього ешелону поліції", була і закрита трансляція на відповідні відділення МВС у федеральних землях. Також було опубліковано відеосюжет із самого семінару з уривками виступів спікерів.

Ще раз: координаційна рада організацій РОСІЙСЬКИХ співвітчизників провела в МВС Австрії семінар про Україну, яка зараз відбиває РОСІЙСЬКУ агресію.

Подібні "координаційні ради організацій російських співвітчизників" існують у багатьох країнах і вважаються одним з інструментів так званої "м’якої" сили рф. І дуже шкода, що уряди цих країн воліють не звертати на це увагу. Зазначимо лише, що у США в листопаді минулого року призупинили роботу КРОРС через розслідування ФБР щодо ряду її членів.

Але повернемося до опублікованого відео із семінару "Україна у фокусі різних перспектив", який, як стверджували в КРОРС, було організовано їхньою командою. Які ж погляди на Україну там були представлені й ким?

ХТО І ЩО ГОВОРИВ ПРО УКРАЇНУ

Відповідно до інформації Укрінформу, одним з "експертів" став Дмитро Коренєв (Дмитрий Коренев), який вже тривалий час проживає у Відні й позиціонує себе як "психолог-банкір". Згідно з інформацією, викладеною Коренєвим у соцмережах, його рідним містом є Іркутськ (рф), у 1993 році він закінчив середню школу в Севастополі, є викладачем курсів із психології московського "НИИ СПиПРЛ" в Австрії, працює в банківській сфері – серед місць роботи вказувалися спочатку Reiffeisen Bank International, потім Santander Consumer Bank Österreich. Ппсихолог-банкір Коренєв також адмініструє Facebook-групу "Русская Австрия – Russisches Österreich", де часто поширюються різні прокремлівські наративи.

Дмитро Коренєв
Дмитро Коренєв

У своєму виступі "експерт щодо України" ламаною німецькою мовою акцентував увагу на поширенні неонацистських ідей в Україні, зокрема, заявивши про "неонацистську" природу героїчного полку НГУ "Азов". Він розповідав австрійським поліцейським про те, що символіка ось цього "неонацистського" українського підрозділу, "яка походить від SS", зараз уже "з’являється у багатьох місцях у Відні". Як приклад Коренєв вказував на інцидент з символікою "Азова" на розмальованій в українські кольори стіні за пам’ятником Червоній армії у Відні (Укрінформ розповідав про цю ймовірну російську провокацію тут). У продовження теми "експерт" лякав поліцейських поширенням у столиці Австрії іншої символіки "українських правих екстремістів" –  червоно-чорного прапору.

Крім того, від нього австрійські поліцейські дізналися, що серед українців – і діаспора у Відні тут не виняток – панує "ідеологія ненависті до росіян чи тотального знищення" (не уточнюючи, що існуюча серед багатьох українців лють на росіян виникла як реакція на загарбницьку війну рф та здійснювані нею масові вбивства і руйнування). І як приклад цієї "ідеології" Коренєв наводив засудження "Товариством української молоді Австрії" (ТУМА) рекламного плаката Економічної палати Відні, де була зображена подружня пара, яка складала пазл із прапорів рф та України (Укрінформ детально писав про цю історію з просуванням російських наративів тут).

Для завершення свого виступу "експерт" обрав тему зґвалтувань українців російськими військовими. Маніпулюючи ситуацією навколо вже колишнього омбудсмена Людмили Денісової та поширених нею історій сексуального насильства, він зробив висновок: "Все це була брехня!". А для тих, у кого діє краще зорове сприйняття інформації, був і окремий слайд у його презентації з написом: "Масове зґвалтування? Видумка!".

Олена Федченко
Олена Федченко

Ще одним "експертом" семінару стала, за даними Укрінформу, Олена Федченко (Елена Федченко) – колишня депутатка Луганської міськради від Партії регіонів (2010-2014 рр.), яка зараз проживає в австрійській столиці. У 2017 році вона брала участь у проросійській акції у Відні, присвяченій "кровожерливій українській хунті", і розповідала "жителям Відня правду про війну, яку вони не дізнаються з австрійського телебачення".

На семінарі для австрійських поліцейських Федченко, у минулому викладач у Луганському медучилищі, виступала як "історик" – за своєю основною спеціальністю, здобутою у Південному федеральному університеті (м.Ростов-на-Дону). Її презентації про історію України, у тому числі новітню, яка містила маніпуляції, перекручування фактів та пряму дезінформацію з вкрапленням кремлівських наративів щодо України, міг би позаздрити й сам "історик путін".

Зокрема, "експерт" розповідала австрійцям, що ніякої України раніше не було, на її нинішній території була "Древнерусская держава", а пізніше "Малоросія" і навіть гетьман Богдан Хмельницький "поступово починав себе підписувати як гетьман Малоросії". За словами Федченко, "якщо вже і покопатися в усіх історичних документах, то можна знайти на деяких картах окремі шматочки, які називаються Україною – як окраїну певної держави" (тобто – росії).

Крім того, у своїй презентації Федченко демонізувала учасників Революції Гідності, ставила під сумнів наявність демократії в Україні, розповідала про "сайт-вбивцю" "Миротворець" та "недержавні неофашистські збройні формування" в Україні, гоніння на церкву і погром "Партії регіонів" та інше. Не обійшлося і без російської пропагандистської історії, яку використовував президент рф для виправдання операції із захоплення Криму, – про нібито побиття та спалення кримських антимайданівців активістам Євромайдану в лютому 2014 року у Корсунь-Шевченківському на Черкащині. Все це, як підсумувала "український історик", і було "тим, проти чого повстав Донбас".

Єлена
Єлена

Третю спікерку на семінарі Укрінформу ідентифікувати не вдалося. У статті австрійського інформагентства агентства АРА, яке першим і повідомило про захід з посиланням на опубліковане відео, вона називалася лише по імені – "Єлена". Зазначалося також, що ця "Єлена" відома в російських колах у Відні та після 2014 року займалася "гуманітарними поставками" на окуповані росією території Донецької та Луганської областей.

У своєму виступі "Єлена" сконцентрувалася на українських націоналістах 1930-х років, роблячи висновок, що їх теорії схожі з нацистськими ідеями. Зокрема, спікерка заявляла, що український політичний діяч Дмитро Донцов проголошував українців як обраний народ, який "має місію знищити основне зло цього світу", а "основне зло у цьому світі – це росіяни". А отже, робила вона висновок, "треба бути сліпим", щоб не помітити прямі зв’язки між відповідною книгою Донцова та "Майн Кампф" Гітлера.

У розвиток теми "Єлена" розповідала про наступні "націократичні постулати" українського державного діяча Миколи Сціборського. За її словами, Сціборський стверджував, що справжній українець має сприймати своє українське походження як цінність і "це є майже прямим копіюванням нацистської ідеї "кров та земля" ("Blut und Boden”).

Крім того, "Єлена" заявляла, що "всі теоретики українського націоналізму поділяли українців на свідомих і несвідомих", тобто "ділили на правильних і неправильних" із можливістю покарання отих несвідомих. І цю тезу вона, власне, й використала для того, щоб виправдати кремлівський наратив про зумисні обстріли Україною свого населення на окупованих росією територіях – бо, мовляв, там проживають "несвідомі українці" і "їх треба знищувати".

 Алоїз Вольдан
Алоїз Вольдан

Єдиним, хто на опублікованому відео не намагався поширювати кремлівські наративи щодо України, був австрійський славіст-україніст Алоїз Вольдан. Його виступ був присвячений історії України, зокрема, Козацькій добі. Австрійський професор акцентував увагу на великій ролі козаків у нинішній ідентичності України та вказував на те, що Україна, "якщо так можна сказати, стала російською" лише у 18 ст., після того, як Гетьманщина вимушено увійшла до складу Московського царства. Водночас професор вказав, що важливим є і те, що відбувалося після цього, а саме – русифікація України та репресії. Зокрема, він розповів про репресії та негативні наслідки для України після програшу у битві під Полтавою за царювання Петра I, а також про утиски українців при Катерині II, включно з руйнуванням Січі та розширенням кріпацтва на українську територію.

Цей контраст "експертності" спікерів, як видається, пояснюється просто. Відповідно до повідомлення австрійського інформагентства АРА, Алоїз Вольдан був запрошений виступати на семінарі безпосередньо поліцією Відня, інші ж три "експерти" щодо України – тією самою прокремлівською КРОРС в Австрії.

Водночас на початку опублікованого відеозапису чоловік, австрієць, у вступному слові на семінарі заявляв про те, що наразі надходить "одностороння інформація про російсько-українську кризу" і що "ми щодня перебуваємо в інформаційній війні". І що, за знайденими ним даними, "в українській кризі до України звернулися 150 рекламних агентств з приводу реклами війни". Один із спікерів семінару Коренєв пізніше у своєму дописі в Facebook представляв цього чоловіка як "організатора".

Енгельберт Горват
Енгельберт Горват

Відповідно до інформації Укрінформу, мова йде про Енгельберта Горвата (Engelbert Horwath), який працює радником із молодіжних питань та питань залежності у поліції Відня (відділ запобігання злочинності). Укрінформ звернувся з письмовим запитом до поліцейського з проханням підтвердити, що на відео саме він, і пояснити, чи вважає він "українською кризою" загарбницьку війну рф проти України і чи взагалі він засуджує триваючу війну на знищення, яку росія веде проти українського народу. Також агентство попросило Горвата, у разі якщо він справді був одним з організаторів заходу "Україна – у фокусі різних перспектив", повідомити, як взагалі обиралися спікери на семінар і хто, власне, представляв там українську перспективу. Відповіді на запит від самого Е.Горвата не було отримано, натомість на лист, надісланий на його робочу пошту з доменом австрійської поліції, відповіли 9 серпня з пресслужби земельного управління поліції Відня. У цій відповіді, втім, не було відповідей на поставлені пану Горвату запитання, а містилася реакція поліції на семінар, яка раніше вже повідомлялося публічно для ЗМІ, у тому числі на інший запит Укрінформу, спрямований конкретно до віденської поліції – про це далі у статті.

КРИТИКА НА АДРЕСУ ПОЛІЦІЇ ТА ЇЇ ВІДПОВІДІ

Слід віддати належне автору новини в АРА, який оперативно і, що важливо, ретельно проаналізував опубліковане КРОРС відео про семінар для австрійської поліції про Україну. У матеріалі із заголовком "Поліція Відня запросила російських активістів на семінар по Україні" згадувалися основні меседжі "експертів" (які називалася по імені та їх невеликий бекграунд) і вказувалося на те, що на семінарі прозвучали "тези, які використовуються для виправдання війни проти України". Цей матеріал провідного австрійського агентства також розлетівся по всіх основних австрійських ЗМІ, подекуди із підзаголовком "російська пропаганда на семінарі поліції Відня".

У новині також містилася також критична реакція з боку українського посольства в Австрії. Так, неназваний представник української дипмісії заявив про "величезне обурення" з приводу інциденту та поскаржився, що державні інституції в Австрії дали росіянам можливість просувати пропаганду. "Це наративи, які легітимізують вбивства українців", – процитувало АРА українського дипломата.

Віденська поліція не відразу прокоментувала ситуацію навколо семінару. Реакція з її боку надійшла після публікації новини АРА та була доповнена у вже поширених новинах.

Укрінформ також направив інформаційні запити до поліції Відня і до МВС Австрії з проханням прокоментувати інцидент та пояснити, чи вважають вони доречним надавати платформу для поширення російської пропаганди щодо України на тлі триваючої загарбницької війни рф проти України.

У віденській поліції відповіли, що захід "Україна у фокусі різних перспектив", організований відділом сприяння запобіганню злочинності управління кримінальної поліції Відня, дійсно відбувся 27-29 червня в земельному управлінні поліції австрійської столиці. Водночас мова йде про "професійне навчання та підвищення кваліфікації" у рамках проєкту "Безпека та поліція". Під час заходу "з метою підвищення кваліфікації" була зроблена спроба "поглянути на державу Україна з української, російської та центральноєвропейської точок зору", "відповідно було підібрано експертів" із різних сфер і кожен з експертів "мав змогу викласти свою суб’єктивну точку зору". Зазначалося, що "поліцейські повинні знати, які дискусії ведуться серед груп населення, а також у якій ситуації перебувають групи населення в Австрії". Окремо у поліції Відня заявили про те, що раніше також проводилися схожі події, у ході яких висловлювалися різні точки зору на конфлікти в Іраку, Сирії та Афганістані.

У відповіді на запит також було заявлено, що "земельне управління поліції Відня та федеральне міністерство внутрішніх справ дистанціюються від опублікованих суб'єктивних уявлень і думок" і що "це є лише суб’єктивним баченням окремих учасників події", що "не відображає позицію земельного управління поліції Відня та федерального міністерства внутрішніх справ".

І хоча в поліції Відня та МВС дистанціювалися від опублікованих "суб'єктивних уявлень і думок", усе ж ряд питань залишаються відкритими. Зокрема, як обиралися спікери для цього заходу щодо України, чому було надано майданчик для просування кремлівських наративів, які виправдовують російську агресію щодо України, і хто ж зі спікерів представляв, власне, українську точку зору? І невже на семінар по Афганістану, наприклад, поліція Відня запрошувала "експерта", який розповідав погляд на ситуації в країні з точки зору "Талібану"? А може у випадку Іраку хтось пропагував ідеї терористів "Ісламської держави" чи по Сирії був доповідач із прихильників тирана Асада?

Крім австрійських ЗМІ, з критикою на адресу віденської поліції та МВС країни виступили в опозиційній партії NEOS. Зокрема, депутат цієї ліберальної партії Гельмут Брандштеттер заявив, що спікерка на цьому семінарі "розповідала найдурнішу російську пропаганду", метою якої є викликати розуміння триваючої війни рф проти України. Він закликав поліцію Відня пояснити, що проведений захід "був помилкою", адже на ньому велася "найгірша пропаганда кремля". Крім того, NEOS направила парламентський запит до МВС Австрії з проханням пояснити інцидент.

Не залишилися осторонь і активісти української громади, які 5 серпня під будівлею земельного управління Відні вийшли на протест проти поширення російської пропаганди. Під час акції, з одного боку, засвідчувалася довіра до такої важливої інституції в Австрії як поліція, а з іншого боку – лунала критика того, що хтось у поліції дозволив статися, щоб в такій поважній інституції поширювалася російська пропаганда.

"Австрійській поліції вливають у вуха кремлівські наративи щодо України. І ми ж розуміємо, що середньостатистичний поліцейський не буде з усім тим розбиратися. Він виходить з того: якщо цим людям керівництво дозволило виступати, то їм можна довіряти. І потім із такими викривленими даними люди працюють, наприклад, з нами, українцями, – зазначив в коментарі Укрінформу організатор акції Андрій Каріоті. – І тому ми хочемо донести, що деякі люди, які сидять в цьому приміщенні, – або наївні та не розбираються, або ж є зацікавленими особами. І тому це якраз завдання самої поліції та спецслужб Австрії розібратися, хто винен в тому, що цей інцидент стався, і що потрібно зробити, щоб він більше не повторився, адже це руйнує репутацію і поліції, і самої Австрії".

Активіст додав, що на семінар чомусь не запросили нікого з активної у Відні української громади. Він запевнив, що численні українські організації в Австрії із задоволенням візьмуть участь в заході для австрійської поліції, на якому розкажуть про справжню історію України, її культуру, а також прокоментують політичні та інші важливі питання.

ВИДАЛЕНЕ ВІДЕО, АЛЕ НЕЗАВЕРШЕНА ІСТОРІЯ

Публікація "Координаційною радою організацій російських співвітчизників в Австрії" відео із семінару викликала, як видається, зворотній до очікуваного ними ефект. У КРОРС звинуватили австрійські ЗМІ в "однобічності подачі інформації" та "вириванні слів з контексту". І стали виправдовуватися: мовляв, КРОРС тут в нічому невинна – її члени не брали участь у семінарі, а "жоден з доповідачів не входить до КРОРС". Більше того, стверджувалося, що "обидві сторони були представлені однаково", оскільки "двоє спікерів представляли українську точку зору, двоє – російську". І взагалі один із спікерів, "історик Олена", є громадянкою України і спиралася у своєму виступі "виключно на українську історіографію".

У поліції Відня на тлі продовження критики на їх адресу взяли слово ще раз і обурилися діями російської парасолькової організації, заявивши, що жодного дозволу від МВС на публікацію відеозаписів із закритого семінару не надавалося, попри відповідну заяву з боку КРОРС.

Кульмінацією розвитку подій стало те, що 4 серпня на сторінці КРОРС у Facebook повідомили про вимушене видалення відео про семінар у поліції Відня – з огляду на "негативну реакцію в австрійських медіа", "нападки на поліцію у коментарях" і "навіть мітинг біля будівлі поліції", а також через прохання одного з промовців видалити його виступ.

Водночас інцидент став предметом обговорення і на дипломатичному рівні між Україною та Австрією. Відповідно до повідомлення австрійського інформагентства АРА, посол України в Австрії Василь Химинець розкритикував згаданий семінар щодо України під час зустрічі з високопоставленими чиновниками австрійського МЗС. У зовнішньополітичному відомстві Австрії, як і раніше в МВС, дистанціювалися від висловлювань окремих його промовців.

"Міністерство закордонних справ чітко і недвозначно заявило, що заяви окремих спікерів під час заходу жодним чином не відповідають позиції Австрійської Республіки”, – повідомила АРА речниця МЗС.

Водночас, як інформує АРА, українське посольство направило лист на адресу очільника поліції Відня Гергарда Пюрстля із закликом публічно вибачитися за проведений захід, на якому лунала російська пропаганда щодо України.

І це, напевно, могло б бути важливою частиною завершенням цієї історії. Окрім вибачення за надання майданчика у правоохоронних органах для поширення кремлівських наративів, які виправдовують російську війну проти України, іншими кроками могли б стати проведення в МВС внутрішнього розслідування, як це взагалі могло статися, та, зрештою, проведення нового семінару – цього разу справді з фахівцями та знавцями України.

Василь Короткий, Відень

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-