Чубаров: Готові вже всі документи, аби запрацював закон про корінні народи – має схвалити уряд

Чубаров: Готові вже всі документи, аби запрацював закон про корінні народи – має схвалити уряд

Укрінформ
Уже підготовлені і узгоджені проєкти нормативно-правових актів, прийняття яких має остаточно відкрити всі дороги до дії Закону «Про корінні народи України».

Як передає кореспондент Укрінформ, про це на брифінгу з нагоди Міжнародного дня корінних народів світу заявив голова Меджлісу кримськотатарського народу Рефат Чубаров.

«Ми разом з Державною службою України з етнополітики та свободи совісті, з юристами провідними, з нашими партнерами, представниками інших корінних народів України, відпрацювали проєкти нормативно-правових актів, прийняття яких Кабінетом Міністрів України має вже остаточно відкрити всі дороги до дії Закону «Про корінні народи України», бо деякі статті потребують нормативно-правового регулювання», - сказав Чубаров.

За його словами, ці проєкти підготовлені, узгоджені з усіма міністерствами і відомствами і передані у Секретаріат Кабміну. Як зазначив голова Меджлісу кримськотатарського народу, є велика надія, що протягом тижня – двох, ці нормативно-правові акти уряд схвалить і «ми вже перейдемо на інший етап», пов'язаний з реалізацією прав корінних народів України.

Читайте також: Україна у Міжнародний день корінних народів підтвердила намір повернути Крим

Він подякував за координуючу роботу голові Державної служби України з етнополітики та свободи совісті (ДЕСС) Олені Богдан.

Чубаров також зазначив, що Україна працює над програмами розвитку мов корінних народів.

«Ми працюємо над програмами, які пов’язані з десятиліттям мов корінних народів світу. Це десятиліття оголошено з 2022 року Організацією Об’єднаних Націй. Українська держава є однією з тих держав, яка активно бере участь у цих програмах, схвалює програми», - розповів він.

Читайте також: Завданням України у цій війні є захист корінних народів - МКІП

Як підкреслив голова Меджлісу, Українська держава навіть в умовах широкомасштабної війни (коли йдеться про те, щоб захистити українську незалежність, саму державу, українську націю) продовжує роботу щодо захисту корінних народів, їх розвитку.

Він нагадав, що Україна вдруге відзначає цьогоріч Міжнародний день корінних народів в умовах схваленого Закону «Про корінні народи України».

Чубаров зауважив, що нині Україна, зокрема, і корінні народи України, переживають дуже великі потрясіння, виклики. Саме Крим є батьківщиною трьох корінних народів України – кримськотатарського, караїмського і кримчацького, підкреслив він.

«І наш окупований дім став одним із плацдармів, звідки російські окупанти вранці 24 лютого здійснили штурм і пішли атакою на материкову частину України. Сьогодні з окупованого Криму здійснюються ракетні обстріли, злітають літаки, у наших прибережних водах ходять російські кораблі, які атакують українські землі. Отже, це є великий виклик, трагедія, але ми робимо все для того, щоб якомога скоріше ситуація радикально змінилася», - заявив голова Меджлісу.

Він відзначив, що завдяки українському народові, Збройним силам України вдається протистояти ворогу. У лавах захисників України і представники корінних народів, проте наразі вони уникають публічності, оскільки їхні близькі живуть на окупованій території. Чубаров підкреслив, що згодом ми дізнаємося їх історії.

Як повідомляв Укрінформ, Міжнародний день корінних народів світу відзначають щороку 9 серпня. У 2021 році був прийнятий ЗУ «Про корінні народи України», яким було визнано три народи корінними: кримськотатарський, караїмський і кримчацький. Вони не мають власного державного утворення за межами нашої держави.

Читайте також: В окупованому Криму росія провадить політику знищення корінних народів — МЗС

Повномасштабне вторгнення рф в Україну створило суттєві ризики для збереження унікальних культур корінних народів.

Фото: Руслан Канюка

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-