У Лисичанську залишилося до 12 тисяч людей — Верещук

У Лисичанську залишилося до 12 тисяч людей — Верещук

Укрінформ
У місті Лисичанськ Луганської області залишилися до 12 тисяч людей, які не евакуювалися з об’єктивних чи суб’єктивних причин.

Про це віцепрем'єр-міністр - міністр з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій Ірина Верещук сказала в ефірі телемарафону, повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Якщо ви згадуєте про Лисичанськ, то там залишилося 10-12 тисяч людей. Більшості вдалося евакуюватися. І я мушу визнати - в них була можливість евакуюватися. Там залишилися люди, які з певних причин, я не буду зараз давати оцінок, але і об’єктивних, і, напевно, часто і суб’єктивних, залишилися. І те, що зараз з ними відбувається, на жаль, це той сумний наслідок, коли люди не чули і не слухали владу, коли ми казали і влаштовували їм можливості для евакуації <…>», - повідомила Верещук.

Вона підтвердила, що мешканців Лисичанська росіяни вивозять у фільтраційні табори.

«І зараз дійсно відбувається той процес, про який ви говорите: їх забирають у фільтраційні табори, проводять прискіпливу перевірку на патріотичність чи належність до Збройних сил, чи родичі воювали, чи в ТрО, чи татуювання є, чи ще щось, чи навіть відео, чи пост у Фейсбуці, що б близько нагадувало про українську позицію», - розповіла Верещук.

На жаль, доля цих людей важка, констатує віцепрем'єр.

«Вони або «на підвалі», <...> а потім знову їх б’ють, катують і за якийсь час випускають, нічого не довівши», - додала Верещук.

Вона визнає, що «це дуже принизливо, дуже страшно і боляче, але це є, і ми маємо про це говорити».

«Тому я завжди закликаю евакуюватися, виїхати, як тільки буде перша можливість, не вірити окупантам жодному слову. Вони прийшли з бідою, вони прийшли нас знищувати і ліквідовувати», - зауважила віцепрем'єр.

Також вона закликала мешканців не повертатися до Маріуполя, тим паче з маленькими дітьми.

Читайте також: ЗСУ відбили наступ росіян на трьох напрямках

Як повідомляв Укрінформ, Генеральний штаб ЗСУ 3 липня повідомив, що після важких боїв за місто Лисичанськ Луганської області Сили оборони України були змушені відійти із займаних позицій та рубежів.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-