Ostchem Фірташа виграв суд проти Антимонопольного комітету - примусового поділу не буде

Ostchem Фірташа виграв суд проти Антимонопольного комітету - примусового поділу не буде

Укрінформ
Касаційний господарський суд у складі Верховного суду повністю задовольнив позовні вимоги трьох підприємств холдингу Дмитра Фірташа Ostchem - «Сєвєродонецьке об'єднання «Азот», Черкаський «Азот» та «Рівнеазот» - і визнав недійсним рішення Антимонопольного комітету про примусовий поділ холдингу і штраф у 107 млн грн.

Про це йдеться у пресрелізі Group DF, що є у розпорядженні Укрінформу.

Скасоване судом рішення АМКУ № 598-р «Про порушення законодавства про захист економічної конкуренції, накладення штрафу та примусовий поділ» було ухвалене 5 вересня 2019 року.

За повідомленням компанії, 5 липня 2022 року підприємства азотного холдингу Ostchem, що входить до Group DF Дмитра Фірташа, виграли суд проти АМКУ у справі № 910/15541/19 про примусовий поділ холдингу Ostchem та накладення штрафу у розмірі 107 млн грн.

"Наші представники витратили майже три роки, щоб у судах усіх трьох інстанцій довести, що ми не монополісти, що вимога щодо примусового поділу холдингу – неправомірна", - коментує Олег Арестархов, директор департаменту корпоративних комунікацій Group DF International.

Читайте також: Нафтогаз відсудив 1,5 мільярда боргу у газзбуту Фірташа

За його словами, у справі «АМКУ проти Ostchem», чиновники не врахували ринкових тенденцій у глобальній хімічній індустрії, коли більшість світових гігантів прагнуть консолідації хімічних активів задля економії на масштабах.

"У 2018-2022 роках у світовій хімпромисловості спостерігається тренд на укрупнення та консолідацію. Через угоди М&А виробники добрив стають більшими, сильнішими та ефективнішими, вони економлять на масштабі і можуть відповідати на чинні виклики", - заявляє Арестархов.

Він стверджує, що за рахунок синергії заводів холдинг, шляхом спільної логістики, спільної ремонтної служби, спільних систем IT, маркетингу, фінансів, продажу та решти може знижувати собівартість.

Читайте також: Group DF Фірташа продала титановий бізнес у Криму російській компанії

"Тільки в холдингу ми, наприклад, оптом можемо купувати газ дешевше і конкурувати з такими гігантами, як BASF або SF Industries. Чим конкурентоспроможні українські підприємства – тим конкурентоспроможніша вся економіка", - підкреслив Арестархов.

Як повідомляв Укрінформ, 5 вересня 2019 року Антимонопольний комітет ухвалив рішення примусово розділити групу компаній Ostchem Дмитра Фірташа та накласти максимальний штраф у розмірі 107 млн гривень.

Рішення АМКУ 29 липня 2020 року було оскаржене у Господарському суді Києва.

Фото: AT/GEORGES SCHNEIDER

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-