Перспективи правових процесів проти росії

Перспективи правових процесів проти росії

Укрінформ
7 липня, 13:30 -  брифінг на тему: «Перспективи правових процесів проти росії».

Організатори: Медіа Центр Україна — Укрінформ.

Спікер: Ірина Мудра - заступник міністра юстиції України.

Теми до обговорення:

Майбутні репарації росії і відшкодування завданих збитків.

Санкційна політика України.

Формат заходу – офлайн (Зала 1).

Журналісти зможуть поставити питання офлайн (Зала 1) та в чаті трансляції на YouTube.

Прохання до журналістів прибувати за півгодини до заходу.

Акредитація представників ЗМІ здійснюватиметься перед заходом в агентстві.

Захід транслюватиметься на YouTube-каналі Укрінформу: https://www.youtube.com/c/UkrinformTV

Адреса Укрінформу: м. Київ, вул. Богдана Хмельницького, 8/16

Використання будь-яких матеріалів з офіційного YouTube-каналу Укрінформ можливе лише за умови дотримання авторських прав, встановлених каналом. Демонструючи ролик в ході прямого ефіру, необхідно послатися на автора — Укрінформ — показати його назву на екрані та вимовити її вголос.

Підсумкові матеріали:

Україна має запропонувати партнерам механізм отримання компенсації - Мін'юст

Україна повинна розробити і запропонувати міжнародним партнерам унікальний механізм отримання компенсації.

Про це на брифінгу в Медіацентрі Україна — Укрінформ заявила заступник міністра юстиції України Ірина Мудра, говорячи про відшкодування Україні збитків від російської агресії.

«Україна подала декілька позовів у судові інстанції. Так, міністерством юстиції було подано першу частину позову до Європейського суду з прав людини за грубі порушення Конвенції з прав людини. В цьому позові Україна також вимагатиме справедливу сатисфакцію тим порушенням, які вчинила росія. Проте з Європейським судом з прав людини у нас немає реалістичних очікувань отримання швидкої компенсації тому, що росія заявила про вихід з Ради Європи і денонсувала Конвенцію», - зазначила Мудра.

Заступник міністра юстиції нагадала, що в росії навіть прийняли закон про те, що рф не виконуватиме рішення Європейського суду з прав людини, винесені після 15 березня. А також розповіла про інший судовий позов.

«Україна в особі міністерства закордонних справ подала позов до Міжнародного суду ООН про порушення конвенції проти геноциду. В даному позові Україна теж намагатиметься отримати компенсації і репарації. Проте механізмів виконання рішень Міжнародного суду ООН, як показала вже практика, не існує. Тому що росія може скористатись правом вето і заблокувати будь-яке рішення. Тому Україна і повинна розробити і запропонувати нашим міжнародним партнерам якийсь унікальний механізм отримання компенсації», - наголосила Мудра.

Відтак, на її думку, з огляду на те, що на сьогодні жоден з юридичних форумів не забезпечує повну компенсацію втраченої шкоди, виникла необхідність створити новий механізм компенсацій для України.

Як повідомлялося, росія завдала збитків та руйнувань Україні на понад 600 мільярдів доларів США за період з 24 лютого, коли здійснила повномасштабне воєнне вторгнення в Україну.

Відшкодування завданих росією збитків має відбуватися на основі багатостороннього договору - Мін'юст

Україна пропонує укласти міжнародний багатосторонній договір про створення механізмів відшкодування збитків, завданих російською агресією.

Про це на брифінгу в Медіацентрі Україна — Укрінформ розповіла заступниця міністра юстиції України Ірина Мудра.

«Ключова концепція, яку пропонує Україна і яка вже почала обговорюватися з нашими міжнародними партнерами і союзниками, — це укладання міжнародного багатостороннього договору про створення механізмів відшкодування збитків, завданих російською агресією. Договором створюватиметься компенсаційна комісія з розгляду позовів або заяв. Такі заяви можуть подати громадяни, приватні й державні компанії, сама держава і муніципальні органи», - сказала Мудра.

Вона наголосила, що при комісії має бути створений компенсаційний фонд, який накопичуватиме активи або кошти російської федерації, російських компаній, а також осіб, які наближені до режиму путіна та сприяли тим чи іншим чином фінансуванню цієї війни.

«Договір передбачатиме зобов’язання держав-учасниць щодо блокування, конфіскації та передачі до фонду активів російської федерації, які знаходяться в інших юрисдикціях, з метою виконання рішень комісії та фінансування компенсацій. Також міжнародний договір передбачатиме механізм примусового виконання рішень такої комісії», - додала заступниця міністра юстиції.

Вона пояснила, що за приклад було взято компенсаційну комісію, яка була створена в 1991 році за результатами незаконної окупації Іраком Кувейту.

Як повідомлялося, Україна повинна розробити і запропонувати міжнародним партнерам унікальний механізм отримання компенсації.

Для створення компенсаційного механізму потрібна політична воля держав - Мін'юст

Для створення компенсаційного механізму для відшкодувань збитків, завданих російською агресією, в першу чергу потрібна політична воля держав.

Про це на брифінгу в Медіацентрі Україна — Укрінформ заявила заступниця міністра юстиції України Ірина Мудра.

«Для створення компенсаційного механізму, який дозволить отримувати відшкодування збитків, завданих російською агресією, в першу чергу потрібна політична воля держав-учасниць. Тому Міністерство юстиції разом з Міністерством закордонних справ розпочало масштабну роботу на дипломатичній арені. Ми спілкуємося з урядами країн-партнерів про те, що такий механізм повинен бути створено, адже жодного юридичного форуму недостатньо для отримання компенсацій та репарацій, і країни повинні проявити свою волю, аби конфіскувати ті активи рф, які залишаються замороженими», - сказала Мудра.

Вона наголосила, що цей механізм має діяти у повній відповідності з принципами верховенства права та прав людини.

«Наша юридична команда із залученням експертів з міжнародного права працює над тим, щоб адресувати всі юридичні тонкощі, пов’язані з обмеженням суверенного імунітету, яким на сьогодні користується держава російська федерація, а також з обмеженням імунітету, який мають російські активи», - додала заступниця міністра.

Вона зазначила, що розпочато активну роботу на міжнародному рівні, і вже пролунали перші заклики в Лугано про те, щоб країни почали думати над тим, як конфісковувати російські активи.

Україна вдячна за фінансову допомогу партнерам, але буде справедливо, якщо руйнування будуть відшкодовуватися насамперед за рахунок агресора, який почав цю неспровоковану війну.

Як повідомлялося, Україна пропонує укласти міжнародний багатосторонній договір про створення механізмів відшкодування збитків, завданих російською агресією.

Відео:

Video:

Замовити фото натисніть тут - Фотобанк

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-