Визнання атомної енергетики «зеленою» зміцнить енергобезпеку Європи - Галущенко

Визнання атомної енергетики «зеленою» зміцнить енергобезпеку Європи - Галущенко

Укрінформ
В Україні підтримують рішення Європейського парламенту про зміну статусу атомної енергетики та газу та включення їх до «зеленої» таксономії.

Про це заявив міністр енергетики Герман Галущенко у Фейсбуці, коментуючи рішення Європарламенту, передає Укрінформ.

Зокрема, він зазначив, що атомна енергетика давно зарекомендувала себе як надійна складова енергетичної галузі. Тож продовження використання атомних потужностей окремих європейських країн дозволить значно зменшити залежність від російських енергоносіїв.

«Для України визнання атомної енергетики «зеленою» відкриє можливість більш широкого інвестування в будівництво нових енергоблоків за інноваційними технологіями. Це означає, що українська енергетика стане більш вуглецево-нейтральною, а завдяки збільшенню експорту до Європи ми допоможемо декарбонізувати і європейський енергомікс», - вважає Галущенко.

Читайте також: Австрія оскаржить у суді ЄС «зелений» статус атомної та газової енергетики

Він стверджує, що визнання газу як перехідного виду палива від викопних енергоресурсів до відновлюваних джерел енергії також важливе для зміцнення енергетичної безпеки Європейського континенту.

«Інвестиції в українську газотранспортну систему, яка на сьогодні здебільшого орієнтована на транзит газу з росії, допоможуть розвинути газову інфраструктуру для постачання з інших регіонів. Крім того, Україна має значні власні запаси газу як на суші, так і на шельфі Чорного моря. Інвестування у видобуток також сприятиме досягненню енергетичної незалежності. І ще один аспект – розвиток інфраструктури для LNG. Будівництво LNG-терміналів сприятиме диверсифікації постачання газу і в Україну, і в країни Європи», - наголошує міністр.

За його словами, розвиток інфраструктури для зберігання газу підвищить надійність газопостачання у пікові періоди, наприклад, в опалювальний сезон, та зменшить цінові коливання на ринку, які останнім часом спричинені агресивною політикою кремля.

Читайте також: ЄС розробив план: єврокомісар розповів, чим замінять російський газ

Як повідомлялося, на початку лютого Європейська комісія ухвалила рішення про внесення атомної енергетики та природного газу до «Зеленої таксономії ЄС» – класифікації екологічно сталих видів діяльності для інвесторів.

Схвалений Європарламентом Акт про ухвалення таксономії набуде чинності з 1 січня 2023 року.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-