Використання державної мови учасниками освітнього процесу в школах

Використання державної мови учасниками освітнього процесу в школах

Укрінформ
7 липня, 12:00 -  брифінг на тему: «Використання державної мови учасниками освітнього процесу в школах».

Організатори: Медіа Центр Україна — Укрінформ.

Спікери: Тарас Кремінь - Уповноважений із захисту державної мови; Руслан Гурак - голова Державної служби якості освіти України.

Формат заходу – офлайн (Зала 1).

Журналісти зможуть поставити питання офлайн (Зала 1) та в чаті трансляції на YouTube.

Прохання до журналістів прибувати за півгодини до заходу.

Акредитація представників ЗМІ здійснюватиметься перед заходом в агентстві.

Захід транслюватиметься на YouTube-каналі Укрінформу: https://www.youtube.com/c/UkrinformTV

Адреса Укрінформу: м. Київ, вул. Богдана Хмельницького, 8/16

Використання будь-яких матеріалів з офіційного YouTube-каналу Укрінформ можливе лише за умови дотримання авторських прав, встановлених каналом. Демонструючи ролик в ході прямого ефіру, необхідно послатися на автора — Укрінформ — показати його назву на екрані та вимовити її вголос.

Підсумкові матеріали:

Місцева влада в Україні має розширювати мережу курсів вивчення державної мови - Кремінь

Уповноважений із захисту державної мови Тарас Кремінь закликав місцеві органи влади в Україні розширювати мережу безкоштовних курсів вивчення державної мови.

Про це він сказав під час брифінгу в Медіацентрі Україна — Укрінформ.

"Сьогодні недостатня увага місцевої влади до створення і розширення мережі курсів з вивчення української мови на безоплатній основі. Це стосується і задоволення освітніх прав громадян України внутрішньо переміщених осіб та тих громадян, які раніше не мали можливості споживати якісний україномовний продукт", - сказав Кремінь.

Він додав, що повномасштабне вторгнення росії в Україну активізувало питання захисту, збереження та популяризації української мови. Наразі в регіонах безкоштовних курсів з вивчення державної мови є близько 100, але ще не в усіх областях, підконтрольних українській владі.

"Таких курсів майже немає на півдні, у столиці, там, де немає місцевих програм сприяння опануванню української мови як державної...Важливо, щоб на фоні місцевих програм була затверджена Державна програма сприяння опануванню української мови", - сказав Кремінь.

У цьому контексті за даними соцопитування, яке презентував голова Державної служби якості освіти України Руслан Гурак, 73% опитаних учнів та 80% батьків мають бажання вдосконалювати свої знання української мови. Також за даними опитування 89% вчителів та 76% батьків вважають за необхідне створювати та розвивати безкоштовні курси з вивчення української мови.

Гурак також повідомив, що дослідження провели за спільною ініціативою з Уповноваженим із захисту державної мови. Дослідження провели шляхом онлайн-анкетування, в якому взяли участь батьки, учні шкіл та вчителі.

Участь в опитуванні взяли представники шкіл практично на всій території України, крім Луганської, Донецької та Херсонської областей. Загалом було опитано 58 228 респондентів.

Виключно українською мовою ведуть уроки 94% вчителів - опитування

За даними опитування, 94% вчителів ведуть уроки виключно українською мовою, а 63% використовують її і під час перерв.

Про це повідомив голова Державної служби якості освіти України Руслан Гурак під час брифінгу в Медіацентрі Україна — Укрінформ.

"Опитування показало, що 94% вчителів проводять уроки виключно українською державною мовою...63% вчителів використовують державну мову під час перерв", - сказав він.

Гурак додав, що 89% вчителів, 82% батьків і дітей зазначили, що вважають українську мову рідною і використовують її в усіх сферах життя.

"Майже 20% батьків і учнів не вважають українську мову рідною... Щодо внутрішньо переміщених осіб, то 19% з них зазначили, що розмовляють виключно українською мовою, 29% спілкуються українською та російською в однаковій мірі, а 10% - переважно російською мовою", - зауважив він.

Голова Державної служби якості освіти України закликав освітян сконцентрувати більше зусиль для того, щоб заохочувати використання державної мови не тільки в школах, а й за їх межами.

Гурак також повідомив, що дослідження провели за спільною ініціативою з Уповноваженим із захисту державної мови шляхом онлайн-анкетування, в якому взяли участь батьки, учні шкіл та вчителі. Участь в опитуванні взяли представники шкіл практично на всій території України, крім Луганської, Донецької та Херсонської областей. Загалом було опитано 58 228 респондентів.

Відео:

Video:

Замовити фото натисніть тут - Фотобанк

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-