росія використовує Крим як хаб для незаконного переміщення українських дітей

росія використовує Крим як хаб для незаконного переміщення українських дітей

Укрінформ
російська федерація використовує Автономну Республіку Крим як транзит для вимушеного перевезення українців з територій України, які були окуповані після 24 лютого.

Про це постійна представниця Президента України в Автономній Республіці Крим Таміла Ташева заявила під час брифінгу, інформує кореспондент Укрінформу.

«Окупанти використовують територію окупованого Кримського півострову для вимушеного вивозу українців з новоокупованих територій і зон активних бойових та насильницького переміщення й утримання на території окупованого Криму цивільних заручників, військовополонених, колишніх військовослужбовців, працівників місцевого самоврядування та державних органів», - повідомила Ташева.

Вона зазначила, що наразі складно оцінити кількість українців, які були вимушені виїжджати через тимчасово окупований Крим або досі там перебувають, але уточнила, що людський потік інтенсивний.

При цьому представниця Президента в АРК заявила, що громадян України змушують підписувати сфальсифіковані документи, адресовані слідчому комітету російської федерації або давати свідчення фсб у Криму, начебто Збройні сили України обстрілюють цивільних осіб і цивільні об’єкти.

Читайте також: Окупанти в Криму чотири місяці проводили приховану мобілізацію - зараз почалася нова фаза

За її словами, так звані контрольні пункти пропуску через адміністративну межу між Херсонською областю та тимчасово окупованим Кримом продовжують працювати під контролем федеральної служби безпеки російської федерації. Окрім того, Ташева розповіла, що пункти тимчасового розміщення в окупованому Криму ретельно охороняються. Вони розраховані на 340 осіб. Решта, десятки тисяч громадян шукають притулок самостійно.

«Окупаційні адміністрації не зацікавлені в тому, щоб люди з материкової частини України залишалися на півострові. Окупований Крим використовується виключно для транзиту», - переконана постійна представниця Президента в АРК.

Водночас Ташева повідомила, що окупований Крим використовується, як хаб для незаконного переміщення тисяч українських дітей. На її думку, це викрадення окремих із них, коли йдеться про дітей сиріт і позбавлених батьківського піклування.

Крім того, вона зауважила, що до окупованого Криму привозять також українських військовополонених, зокрема, учасників територіальної оборони, які не встигли виїхати.

«Ми не можемо стверджувати, що вивезення саме до окупованого Криму є масовим, але такі випадки нам відомі. Причини такого переміщення можуть бути суто логістичні. Військовополонені переважно знаходяться або в місцях позбавлення волі, або в лікарнях. Також на території окупованого Криму фсб сформувала власну агентурну мережу по так званій роботі з організації допитів і катувань», - додала Ташева.

Також, за її даними, цивільні заручники з Херсонської області перевозяться до окупованого Криму – утримуються в Сімферополі та Севастополі. Окрім цього, до СІЗО №1 Сімферополя можуть потрапляти ті, хто не пройшли фільтраційні заходи фсб на в’їзді до окупованого Криму.

Читайте також: Окупанти посилили протиракетну оборону Кримського мосту – ЗМІ

«Такі заручники не проходять через офіційні процедури затримання, арешти чи судові засідання. Їх просто ув’язнюють та утримують», - пояснила постійна представниця Президента в АРК.

Ташева уточнила, що винятком у цьому процесі є кримські татари, яких викрадають із території Херсонщини, а в Криму звинувачують у членстві в кримськотатарському батальйоні імені Номана Челебіджіхана. Вона констатувала, що наразі в базі представництва зафіксовано щонайменше 11 справ ув’язнених кримських татар, четверо з яких були затримані саме на території Херсонської області після початку повномасштабного вторгнення та були доставлені до окупованого Криму.

Як повідомлялося, 24 лютого 2022 року росія розпочала повномасштабне вторгнення в Україну, чим продовжила військову агресію, що триває з 2014 року. російські війська проводять масовані бомбардування та обстріли українських міст та селищ. Вони розв’язали масовий терор проти цивільного населення на тимчасово окупованих територіях.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-