Естонія виділить майже €2 мільйони на відновлення Житомирщини

Естонія виділить майже €2 мільйони на відновлення Житомирщини

Відео
Укрінформ
Естонія до кінця року виділить майже два мільйони євро на повоєнне відновлення України – у Житомирській області буде, зокрема, збудовано модульний дитячий садок та проведено тренінги для фахівців, які працюють з дітьми.

Про це повідомляє Укрінформ із посиланням на національного мовника ERR.

У вівторок українська делегація обговорила у Таллінні плани післявоєнного відновлення Житомирської області, яка постраждала від російських обстрілів. До кінця року на ці цілі уряд виділив 1,9 млн євро, але минулі зустрічі показали, що інтерес до України є не лише у естонської держави, а й у естонського бізнесу.

«Подібно до того, як ми підтримуємо Україну у військовій сфері, ми вважаємо дуже важливою підтримку і у сфері відновлення. У наших підприємців велике бажання допомогти Україні, поділитися своїм досвідом та вміннями. Тому ми і проводимо ці зустрічі, і ми готові розпочати так швидко, як це можливо», - сказав виконувач обов'язків міністра закордонних справ Андрес Сутть.

У свою чергу, голова групи Верховної Ради зі зв'язків із Рійгікогом (естонський парламент) Арсеній Пушкаренко зазначив, що «у Житомирській області зосереджено найбільші лісові ресурси України. У зв'язку з тим, що російський та білоруський ринки зараз закриті через відомі події, естонські компанії зацікавлені у розгортанні тут деревообробних виробництв». Україна у свою чергу зацікавлена ​​у робочих місцях.

Естонія взяла своєрідне шефство над Житомирською областю. Влада регіону запросила допомогу на відновлення понад 20 об'єктів. До кінця року буде готовий перший – модульний дитячий садок за 900 тис. євро у місті Овруч. «Естонія – перша країна, яка позначила конкретний об'єкт та ухвалила рішення на рівні уряду про будівництво конкретного об'єкта. Жодна інша країна ще не ухвалила рішення щодо жодного конкретного об'єкта. Це дуже символічно», - сказав Пушкаренко.

Читайте також: Країни Балтії попросили у ЄС додаткове фінансування на утримання українських біженців

Ризик, що зведений дитячий садок (95% необхідних робіт планується провести поза межами України) може виявитися мішенню для російських ракет, справді, існує. Тому відтепер у кожному українському навчальному закладі обов'язково має бути обладнано бомбосховище.

Пушкаренко також нагадав, що «маючи такого сусіда, як росія, і ви, і ми маємо розуміти, що потрібно бути готовим до будь-якого сценарію». Тому в майбутньому Естонії, проектуючи та будуючи свої нові об'єкти, будинки, дитячі садки, школи та лікарні, також варто «брати до уваги питання бомбосховищ».

24 лютого рф розпочала новий етап війни проти України – повномасштабне вторгнення. Загарбники обстрілюють та бомбять мирні міста та села України, катують та вбивають мирне населення. Демократичні країни ухвалили низку санкцій проти країни-агресора, а також надають усіляку допомогу Україні.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-