У Польщі засудили знищення в білорусі кладовища Aрмії Kрайової

У Польщі засудили знищення в білорусі кладовища Aрмії Kрайової

Укрінформ
МЗС Польщі висловило обурення знищенням білоруською владою кладовища Армії Крайової у населеному пункті Мікулішкі Гродненської області на заході рб.

З цього приводу до МЗС РП у вівторок було викликано тимчасово повіреного у справах білорусі у Польщі, передає Укрінформ з посиланням на МЗС.

“Ця надзвичайно ганебна подія є прикладом порушення нинішньою білоруською владою усіх своїх зобов’язань щодо пам’ятних місць на своїй території. Це нагадує найтемніші сторінки історії комунізму, і з огляду на попередні повідомлення про знищення польських військових поховань, це не можна сприймати інакше, як цілеспрямовану дію з метою подальшого погіршення взаємин між Польщею та білоруссю”, - йдеться в повідомленні.

Як підкреслюється, ліквідація польських могил і меморіальних місць є “черговим і найбільш яскравим прикладом дій мінського режиму проти поляків у білорусі”.

“Ми рішуче засуджуємо цю антипольську кампанію білоруської влади, спрямовану на усунення будь-яких польських слідів у білорусі”, - йдеться в повідомленні.

Як наголошується, знищення військових могил не змінить історію і не зітре пам’ять про минуле.

“Це ще раз демонструє світові варварство нинішнього режиму”, - підкреслюється в заяві польської дипломатії.

Читайте також: Україна не вірить, що білорусь втягнеться у війну, але готується – Зеленський

У МЗС Польщі нагадали, що у 1944 році підрозділи 3-ї та 6-ї бригад Армії Крайової, які входили до складу Війська Польського, були учасниками операції “Гостра Брама” за визволення Вільнюса від німецької окупації і заплатили за це найвищу ціну. Особливо шокуючим у Варшаві назвали те, що білоруська сторона здійснює ці безпрецедентні дії безпосередньо перед річницею операції 7 липня.

Польсько-білоруські різко погіршилися після президентських виборів в білорусі в серпні 2020 року. Варшава не визнала результати виборів, підтримуючи протести громадянського суспільства, і закликала мінськ до проведення перевиборів. Після цього режим лукашенка звинуватив Польщу у намаганні дестабілізувати ситуації у країні і захопити західні регіони країни. мінськ розпочав репресії проти діячів польської національної меншини в білорусі, сторони обмінялися висилкою дипломатів з білорусі та Польщі.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-