Правозахисник про примусову паспортизацію в ОРДЛО: Це рейдерське захоплення рф наших територій

Правозахисник про примусову паспортизацію в ОРДЛО: Це рейдерське захоплення рф наших територій

Укрінформ
Примусова паспортизація населення на тимчасово захоплених територіях України, в ОРДЛО - це рейдерське захоплення росією наших територій. І за це рф заслуговує на введення додаткових санкцій.

Про це у пресцентрі Укрінформу заявив засновник ГО «Східна правозахисна група», директор Інституту стратегічних досліджень та безпеки, правозахисник Павло Лисянський.

«Що таке примусова паспортизація? Це фактично рейдерське захоплення територій. Це як на підприємстві - роздрукувати додаткові акції та змінити керівництво. Тобто, це все відбувається незаконно, проти міжнародного законодавства. Людям нав’язують цей паспорт... Ця паспортизація фактично була фундаментом військового конфлікту», - заявив Лисянський.

Він зазначив, що зараз росія каже, що хоче захистити «своих русских людей», яким вона примусово видала паспорт, яким вона його нав’язала.

Читайте також: «Паспортизація» жителів ОРДЛО прискориласяправозахисники

«Бюджетникам - медикам, вчителям - погрожували, вони примусово отримували паспорти росії, і потім почалася війна», - додав правозахисник.

За його словами, на сьогодні російська федерація спростила процедуру отримання паспорта громадянина рф на тимчасово окупованих територіях Донецької і Луганської областях і навіть у Запорізькій та Херсонській областях. Вони відкрили пункти на території окупованих областей, тоді як раніше такі пункти були лише на території росії.

Також для мешканців Донецької та Луганської області росіяни прибрали обов’язкову наявність у громадянина паспорта чи «лнр», чи «днр». І людина відразу надає документи на отримання паспорта рф. Паспорт росіянина вони видають через 5 днів після подання документів.

«Тобто, загарбники прискорили процедуру, вони поспішають... Людей у фільтраційних таборах вони змушують отримати нові паспорти громадянина російської федерації. Нам відомо багато випадків, коли українці, навіть знаходячись там, відмовляються від цього. Навіть гроші надають тим, хто оформлює російські паспорти», - розповів Лисянський.

Він наголосив, що міжнародні партнери могли ще у 2019 році, коли почалася ця примусова паспортизація в ОРДЛО, запроваджувати санкції проти рф. Нині санкції теж потрібні, щоб зупинити це беззаконня з боку країни-агресора – росії.

Як повідомляв Укрінформ, у Херсонській області загарбники змушують ув’язнених подавати документи на російські паспорти, щоб підвищити показники «паспортизації».

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-