Окупанти продовжили кримській журналістці Данилович термін тримання під вартою

Окупанти продовжили кримській журналістці Данилович термін тримання під вартою

Укрінформ
Київський районний так званий "суд" м. Сімферополь продовжив до 6 вересня запобіжний захід у вигляді тримання під вартою для громадянської журналістки Ірини Данилович, яку звинувачують нібито в незаконному зберіганні вибухівки.

Як повідомляє Укрінформ, про це повідомляє ініціатива "Кримський процес".

Попри те, що засідання відбулося у відкритому режимі, на судове засідання не дозволили зайти слухачам і журналістам, пустивши до зали судового засідання тільки сестру Ірини.

Як повідомлялося, 29 квітня Данилович була викрадена окупаційними службами в Коктебелі. Цього ж дня в будинку, де вона проживала, співробітники ФСБ провели обшук. За інформацією INжир media, обшук проходив з грубими порушеннями. На відео, яке вдалося отримати родичам, видно, як людина в одязі, схожому на той, у якому була Ірина Данилович, якийсь час спілкується з чотирма чоловіками в цивільному біля сірої машини. Потім вони силою заштовхують її в салон машини і їдуть. Протягом дванадцяти днів адвокат не мав інформації про те, де вона знаходиться, який її процесуальний статус і в чому вона підозрюється.

Читайте також: Викрадену журналістку Данилович катували у будівлі фсб в Криму - КримSOS

Вісім днів Данилович утримували в будівлі ФСБ, проводили тестування на поліграфі і погрожували вивезти до лісу, якщо вона щось приховуватиме. Весь цей час її годували один раз на день.

Під кінець перебування в ФСБ їй запропонували підписати якісь порожні бланки в обмін на визволення. Після того, як вона це зробила, їй повідомили, що в сумочці знайшли двісті грамів вибухівки і відвезли її до суду для обрання запобіжного заходу.

Данилович працювала медсестрою, була також громадянською журналісткою, висвітлювала проблеми системи охорони здоров'я в Криму та поширювала інформацію про війну в Україні. До початку війни вона співпрацювала з кількома медійними та правозахисними ініціативами ("IN; ір-медіа", "Кримський процес") і вела власний проєкт "Кримська медицина без обкладинки", де поширювалася інформація про права медичних працівників. Також Данилович брала активну участь у профспілковому русі та очолила кримське відділення профспілки "Альянс Лікарів", через що опинилася під адміністративним тиском і була звільнена з роботи в наркотичній службі Феодосійського медичного об'єднання. Їй погрожували судом через профспілкову діяльність.

Читайте також: Мешканці Криму сьогодні оптимістичніші щодо деокупації, ніж рік томуКримSOS

На окупованому півострові тривають свавільні обшуки, арешти, тортури в місцях несвободи, вироки в політично мотивованих кримінальних справах та інші грубі порушення прав людини, військові злочини та злочини проти людяності.

22 українські та міжнародні організації поставили свої підписи під зверненням до російської влади з вимогами звільнити громадянську журналістку з Криму Ірину Данилович.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-