Битва за Україну. День сто двадцять восьмий

Битва за Україну. День сто двадцять восьмий

Укрінформ
Окупанти завдали ракетного удару по 9-поверховому будинку в Сергіївці на Одещині, загинула 21 особа

У парламенті України офіційно встановлено прапор ЄС. Українська авіація 30 червня завдала близько 10 ударів по позиціях російських загарбників на Луганщині: уражено логістичні центри ворога, пункти забезпечення пальним, бойову броньовану техніку та живу силу. Тримаємося і Переможемо!

Ми зібрали для вас інформацію про сто двадцять восьмий день війни по рубриках. Деякі факти прокоментовані УКРІНФОРМОМ.

ТОР 6 ЦИТАТ

  1. Володимир Зеленський, президент України: «Розпочалася нова історія України і Європейського Союзу. Ми тепер не поруч, ми тепер разом. Не два сусіди, між якими кордони і бар’єри, а одна європейська родина, яка має спільні цінності і спільну долю. І це не просто слова, це не декларативно, це не сподівання, чи якийсь там політичний розрахунок - це юридично зафіксований статус».

  1. Руслан Стефанчук, голова ВРУ: « До сьогоднішнього ранку у мене було дві мрії. Перша - коли в залі Верховної Ради, поруч із жовто-блакитним стягом, майорітиме прапор Європейського Союзу! Друга - коли я нарешті зніму військовий однострій та одягну білу сорочку з костюмом, аби проводити пленарні засідання у мирному парламенті. Перша мрія вже збулась. Значить і друга здійсниться! Обов’язково! Верховній Раді пасує прапор Євросоюзу. І за кольором, і за сенсом».

  1. Валерій Залужний, головнокомандувач ЗСУ: «Ми ні на кого не нападали. Ми захищаємо своє. Ми - перша армія миру. Захищати мир в Україні та всій Європі нам допомагає озброєння, боєприпаси і техніка, надані країнами-партнерами».

  1. Урсула фон дер Ляйєн, президент Єврокомісії: «Безперечно, путінське військо і далі вбиває ваших братів і сестер, вони і далі окуповують вашу землю, крадуть ваше зерно і руйнують ваші міста. Ви обороняєтеся дуже сміливо. Європа стоятиме за Україну стільки, скільки потрібно. Ми не спочиватимемо, поки ви не переможете ворога».

  1. Йонас Гар Стере, прем'єр-міністр Норвегії: «Якщо ви хочете повернутися до війни спиною, забути про неї , не помічати її - це дуже хибна позиція, бо від цього війна нікуди не дінеться. Саме тому ми повинні зберігати фокус нашої уваги на Україні, на народі України і на цінностях, за які бореться Україна».

  1. Карл Негаммер, федеральний канцлер Австрії: «Путін заявив, що готовий гарантувати ці коридори (коридори у Чорному морі для експорту зерна з українських портів – ред.) Зустрічна вимога до України – вони повинні прибрати морські міни біля Одеси. Але це, звичайно, абсурд, адже ніхто не довіряє путіну у нинішній воєнній ситуації. Україна виходить з того, що як тільки вони приберуть міни, ВМФ росії скористається нагодою, щоб захопити Одесу. І тому потрібні гарантії. Це дуже важливо».

БОЙОВІ ДІЇ

  • Генштаб: оперативна інформація на 18:00 1 липня 2022 р.
  • На Слов’янському напрямку ворог обороняє раніше зайняті рубежі, перегруповується, намагається покращити тактичне положення.
  • Ворожу спробу розвідки боєм у напрямку Лисичанського желатинового заводу українські воїни успішно та грамотно відбили. Окупанти відійшли.
  • Українська авіація та ракетно-артилерійські підрозділи продовжують ураження логістичних центрів ворога, пунктів забезпечення пальним, скупчень бойової броньованої техніки та живої сили.

На території Східного військового округу рф проводиться активна призовна компанія – Генштаб

Від початку повномасштабного вторгнення РФ до України понад 90 тис. окупантів отримали поранення у бойових діях – Міноборони

Глава Донецької ОВА Павло Кириленко заявив, що Україна контролбє 45% територій області.

«УКРІНФОРМ»: Окупанти хвалилися, що візьмуть всю Донецьку область за «пару днів», а насправді за 127 днів війни, за умови багатократної переваги в озброєнні, не змогли захопити і половини території, адже третина Донеччини була окупована з 2014 року. Почекайте, покидьки, нам ще вся обіцяна союзниками зброя дійде…

ПРАВДА ПРО ВІЙНУ

Окупанти вбили в Україні 343 дитини і 635 дітей поранили.

У Маріуполі знайшли ще одну братську могилу – у ній понад 100 тіл

У зруйнованому російською ракетою торговельному центрі “Амстор” у Кременчуці виявили ще 28 фрагментів тіл.

«УКРІНФОРМ» Про точну кількість загиблих сказати, наразі, неможливо, бо ТРЦ повністю вигорів і скільки там було людей достеменно не відомо. Але відомо інше:  трагедія має стати уроком для всіх нас - не можна нехтувати сигналами повітряної тривоги.

Ситуація в областях станом на 8:00 1 липня:

  • В Одеській області внаслідок ракетного удару по Білгород-Дністровському району  трьома ракетами Х-22 уражено 9-ти поверховий будинок і дві бази відпочинку. 21 особа загинули, серед них 1 дитина. 38 осіб отримали поранення, зокрема 4 дитини і вагітна жінка.
  • У Харківській області росіяни обстрілювали із артилерії Чугуївський, Ізюмський, Богодухівський, Харківський райони, 7 людей поранені, 4 загинули.
  • У Донецькій області пошкоджено 40 об’єктів, загинули 4 людини, поранені 18.
  • Вранці ракетних обстрілів зазнав Миколаїв: було випущено по місту 12 ракет, частину збило ППО, жертв немає

УКРАЇНА

Президент Єврокомісії Урсула фон дер Ляйєн виступила у відеозверненні до українського парламенту і сказала, що Європа стоятиме поруч з Україною стільки, скільки потрібно, і не стомиться, поки Україна не переможе ворога. До сесійної зали Верховної Ради України під оплески народних депутатів внесли прапор Європейського Союзу, який там тепер стоятиме поруч з українським.

До України з візитом прибули:

  •  прем’єр-міністр Норвегії Йонас Гар Стере, зустрівся з  президентом Зеленським. Серед результата перемовин: Норвегія надасть Україні один мільярд євро допомоги.
  • колишній генеральний секретар НАТО Андерс Фог Расмуссен.   ВІн був прийнятий президентом України.

Президент Зеленський, виступаючи у Верховній Раді, сказав, що завданням усіх гілок влади України на європейському шляху є невідкладне ухвалення необхідних рішень, позитив від яких відчуватиме українське суспільство. Президент України підписав спільну з ВР і урядом Заяву щодо досягнення повноцінного членства в Євросоюзі

Український борщ внесено до Списку нематеріальної культурної спадщини ЮНЕСКО, що потребує негайної охорони.

«УКРІНФОРМ»: Ще до початку війни в росії мародерствували: мовляв, борщ – страва не українська, а російська. Втім, і українці, і світ знають, що борщ – це улюблена страва кожного українця і його готують у кожній родині. От і тов. захарова заявляли, що український борщ - це «прояв екстремізму та нацизму». Ну, то він і справді – наш! А ви росіяни сьорбайте свої кислі щі – лаптєм, бажано

Народні депутати призначили Уповноваженим Верховної Ради з прав людини Дмитра Лубінця.

Угода про асоціацію з ЄС реалізована вже на 63 відсотки, однак іще потрібно розробити й ухвалити десятки важливих законопроєктів. – президент Зеленський.

В Україні з 1 липня набув чинності візовий режим з росією.

«УКРІНФОРМ»: Наявність у громадянина рф української візи не є безумовною гарантією в’їзду до України, а остаточне рішення щодо дозволу на перетин кордону ухвалюють посадові особи Державної прикордонної служби України. У зв’язку з цим виникає питання: на якій саме підставі ДПСУ буде ухвалювати це рішення?

ЕКОНОМІКА

Сільськогосподарські підприємства уже намолотили 293,8 тис. тонн ранніх зернових та зернобобових культур.

За 3 місяці пільгового розмитнення авто до України було ввезено майже 237 тис. транспортних засобів, внаслідок цього бюджет недоотримав 26,1 млрд грн.

"Енергоатом" у липні забезпечить Молдові постачання 30% від обсягу електроенргії, необхідної для споживання у цій країні

Через війну в Україні прямі збитки аграріїв вже сягнули $4,3 мільярда

За рік роботи земельного ринку в Україні було укладено понад 105 тис. земельних угод, у тому числі 88 тис. угод купівлі-продажу ділянок землі.

Український уряд за підтримки експертів Міжнародного валютного фонду шукає способи реструктуризації державного боргу.

СВІТ: ДОПОМОГА, САНКЦІЇ

Єврокомісія скасувала мита й ПДВ на гуманітарну допомогу Україні

ЄС ухвалив рішення про виділення Україні €1 мільярд макрофінансової допомоги.

Австралія ввела санкції проти ще 16 росіян: у списку – міністри, родичі путіна і Кабаєва

Президент Франції Еммануель Макрон заявив, що Україна отримає незабаром додаткові гаубиці Caesar, а також іншу військову, економічну та гуманітарну допомогу.

Асоціація Європейських державних поштових операторів PostEurop призупинила членські права пошт росії та білорусі.

Українці, які прибули до Відня, рятуючись від війни, можуть до кінця вересня безкоштовно користуватися громадським транспортом міста.

ВОРОГ

путін сказав, що тиск Заходу на рф і білорусь змушують країни «прискорити об'єднавчі процеси».

«УКРІНФОРМ»: А ще вчора лукашенко говорив, що все зробить, щоб білорусь була незалежною. Розходяться «союзнички» в показаннях… А що ж у Гаазі буде?.

Через санкції аеропорт Мінська ввів 4-денний режим роботи і простій для персоналу

рф погрожує розірвати дипломатичні відносини з Болгарією, яка висилає 70 російських дипломатів.

«УКРІНФОРМ»: Погрози – це стиль росії, але на них уже ніхто у світі не реагує. От і Болгарія уже заявила що не змінить свого рішення і не дозволить ставити собі ультиматуми та ще й з дедлайном до 12-ї години дня.

Марина Дмитрів, Київ

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-