Перший транш із €9 мільярдів: ЄС запропонував перерахувати гроші Україні

Перший транш із €9 мільярдів: ЄС запропонував перерахувати гроші Україні

Укрінформ
Європейська комісія запропонувала виплатити Україні перший транш макрофінансової допомоги в обсязі 1 мільярд євро.

Про це повідомляється на сайті Єврокомісії, передає Укрінформ.

«Європейська комісія запропонувала сьогодні нову операцію з макрофінансової допомоги для України як першу частину надзвичайного пакета макрофінансової допомоги у 9 мільярдів євро, що був оголошений у комунікації Єврокомісії від 18 травня 2022 року та ухвалений Європейською радою 23-24 червня 2022 року», - йдеться у повідомленні.

Читайте також: Шмигаль подякував Єврокомісії за оголошення макрофінансової допомоги на €1 мільярд

Як зазначається, така пропозиція є частиною зусиль ЄС, щоб допомогти Україні задовольнити негайні фінансові потреби, які виникли внаслідок російської агресії.

Відповідно до пропозиції, кошти макрофінансової допомоги будуть надані Україні у формі довгострокових кредитів на вигідних умовах. Ця допомога дасть змогу Україні підтримувати макроекономічну стабільність та загальну стійкість у контексті воєнної агресії з боку росії та супутніх викликів у сфері економіки.

Читайте також: Єврокомісія скасувала мита й ПДВ на гуманітарну допомогу Україні

Як прояв солідарності бюджет ЄС покриватиме виплати інтересу за цим кредитом. Як для усіх попередніх кредитів в рамках макрофінансової допомоги, Єврокомісія позичить ці гроші на міжнародних ринках капіталу та передасть кредити Україні на тих же умовах. Кредит для України буде гарантований на 70 відсотків його вартості за рахунок сум за межами бюджету ЄС.

Щойно Європарламент та Рада ЄС схвалять сьогоднішню пропозицію та буде підписаний відповідним Меморандум про взаєморозуміння з українською стороною, Єврокомісія швидко виділить зазначену суму - 1 мільярд євро.

Раніше президент Європейської комісії Урсула фон дер Ляєн у Твіттері повідомила, що Єврокомісія пропонує надати Україні 1 млрд євро. За її словами, це допоможе задовольнити нагальні потреби країни.

Прем'єр-міністр Денис Шмигаль подякував фон дер Ляєн та віцепрезиденту ЄК Валдісу Домбровскісу за фінансову підтримку, яку надають європейські партнери.

Читайте також: До бюджету України надійшов 1 мільярд євро грантових коштів від Німеччини

Як повідомлялося, з 2014 року ЄС виділив для України понад 5 мільярдів євро макрофінансової допомоги за програмами підтримки широкого пакета реформ, зокрема у сферах боротьби з корупцією, створення незалежної судової системи, зміцнення верховенства права та поліпшення бізнес-клімату.

На початку нинішнього року ЄС виділив Україні надзвичайну макрофінансову допомогу у формі кредиту на 1,2 мільярда євро, що вже були виплачені Україні двома послідовними траншами.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-