Бізнес, географічні бренди й авторське право: ВР підтримала низку євроінтеграційних законопроєктів

Бізнес, географічні бренди й авторське право: ВР підтримала низку євроінтеграційних законопроєктів

Укрінформ
Верховна Рада прийняла в першому читанні низку законопроєктів, які спрямовані на гармонізацію українського законодавства з європейським.

Як передає Укрінформ, зокрема, Рада підтримала проєкт закону №6244 «Про бухгалтерський облік та фінансову звітність в Україні», що удосконалює законодавчі засади ведення бухгалтерського обліку та складання фінансової звітності відповідно до положень національного та європейського законодавства. За проголосували 275 народних депутатів.

Згідно з пояснювальною запискою, документ дозволяє виконати зобов’язання України з імплементації положень Директиви Європейського Союзу № 2013/34/ЄС шляхом:

впровадження категорії груп материнського підприємства та його дочірніх підприємств (малі, середні та великі) для цілей консолідації, подання і оприлюднення фінансової звітності;

звільнення від обов’язкового складання, подання і оприлюднення консолідованої фінансової звітності малих та середніх груп з метою спрощення ведення бізнесу та скорочення витрат підприємств;

удосконалення вимоги щодо оприлюднення консолідованої фінансової звітності разом з аудиторським звітом з метою забезпечення прозорості та доступності інформації про фінансову звітність підприємств.

Крім того, Верховна Рада підтримала за основу законопроєкт №5552-1 «Про авторське право і суміжні права». За відповідне рішення проголосували 276 народних депутатів.

Читайте також: Вступ України до ЄС: Зеленський, Стефанчук і Шмигаль у Раді підписали спільну заяву

«Цей проєкт закону спрямований на регулювання відносин щодо набуття, здійснення та захисту особистих немайнових та майнових авторських і (або) суміжних прав, а також щодо прав особливого роду (sui generis), пов’язаних зі сферою авторського права і (або) суміжних прав», - ідеться в пояснювальній записці до документа.

Зазначається, що законопроєкт розроблений з метою удосконалення правового регулювання питань щодо здійснення та захисту особистих немайнових та майнових прав суб’єктів авторського права та суміжних прав, серед яких гармонізація положень Цивільного кодексу України, закону України «Про авторське право і суміжні права» до норм законодавства Європейського Союзу в частині, що стосується забезпечення надійної правової охорони авторського права та суміжних прав.

За даними голови партії «Слуга народу», заступниці керівника однойменної парламентської фракції Олени Шуляк, законопроєкт передбачає імплементацію в українське законодавство близько 10 актів законодавства ЄС, які стосуються авторських та суміжних прав.

Читайте також: Шлях до ЄС: перші кроки України сприйняли позитивно, попереду наступний етап - переговори

Верховна Рада також підтримала в першому читанні зміни до законодавчих актів щодо посилення захисту прав інтелектуальної власності. За відповідний законопроєкт №6464 проголосували 260 народних депутатів, повідомляє пресслужба парламенту.

Як зазначається у пояснювальній записці до документа, пропонується імплементувати до українського законодавства положення щодо можливості витребування судом інформації про походження і мережі розповсюдження товарів чи послуг, які порушують право інтелектуальної власності, а також щодо застосування попередніх судових заборон щодо посередників, чиї послуги використовуються відповідачем при порушенні права інтелектуальної власності.

Крім того, йдеться про введення норм щодо можливості застосування разового грошового стягнення замість способів захисту та щодо принципів відшкодування правовласнику заподіяної майнової шкоди шляхом відшкодування збитків, включаючи упущену вигоду, або стягнення доходу, отриманого порушником, або виплати компенсації, та/або немайнової (моральної) шкоди.

Голова партії «Слуга народу», заступниця керівника однойменної парламентської фракції Олена Шуляк у Телеграмі пояснила, що законопроєктом пропонується доповнити перелік способів захисту права інтелектуальної власності судом, а саме: застосування разового грошового стягнення замість вилучення з цивільного обороту товарів, виготовлених або введених у цивільний оборот з порушенням права інтелектуальної власності.

За її словами, застосування грошового стягнення планується здійснювати за заявою відповідача за умови, якщо право інтелектуальної власності було порушено відповідачем ненавмисно і без недбалості.

Верховна Рада у першому читанні ухвалила також проєкт закону «Про особливості правової охорони географічних зазначень для сільськогосподарської продукції та харчових продуктів, захист прав та застосування схем якості, включаючи традиційні гарантовані особливості для сільськогосподарської продукції та харчових продуктів» (реєстр.№ 5616). Згідно з карткою законопроєкту, за відповідне рішення проголосували 297 народних депутатів.

Так, проєктом закону, зокрема, пропонується ввести поняття традиційної гарантованої особливості, умови надання йому правової охорони, поняття та процедуру застосування особливих показників якості. Окрім того, пропонується переглянути вимоги до документів для державної реєстрації географічних зазначень та традиційних гарантованих особливостей; встановити порядок погодження специфікацій та інших документів, необхідних для державної реєстрації географічного зазначення для сільськогосподарської продукції та продуктів харчування, традиційної гарантованої особливості; визначити вимоги до технічних умов, яким повинен відповідати товар, для якого заявляється географічне зазначення або традиційна гарантована особливість.

Читайте також: Євроінтеграційні реформи України передбачають зміни до медійного законодавства — МКІП

Також - уточнити перелік прав та обов’язків, що випливають з державної реєстрації географічних зазначень та встановити порядок сертифікації товару щодо його відповідності специфікації товару із географічним зазначенням, традиційною гарантованою особливістю.

Зазначається, що реалізація документа матиме позитивний вплив на ринкове середовище, розвиток регіонів, екологію та навколишнє середовище, підвищення спроможності територіальних громад, забезпечення захисту прав та інтересів суб’єктів господарювання, громадян і держави. Прийняття проєкту Закону також дасть змогу наблизити законодавство України до права ЄС.

Як повідомлялося, глави держав та урядів Європейського Союзу 23 червня ухвалили рішення про надання Україні статусу країни-кандидата на входження до ЄС.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-