Бізнес негативно оцінив перспективи економічної діяльності у червні — Нацбанк

Бізнес негативно оцінив перспективи економічної діяльності у червні — Нацбанк

Опитування
Укрінформ
Представники різних сфер бізнесу у червні негативно оцінили перспективи своєї економічної діяльності.

Про це повідомляє Національний банк України, передає Укрінформ.

«Бізнес у червні негативно оцінив перспективи своєї економічної діяльності, зважаючи на продовження інтенсивних бойових дій у війні з росією, зруйновані потужності та ланцюги постачання, блокування портів та пошкодження транспортної інфраструктури, здорожчання енергоносіїв та зростання виробничих витрат підприємств, погіршення інфляційних очікувань», - йдеться у повідомленні.

Зазначається, що індекс очікувань ділової активності (ІОДА), розрахунок якого після тримісячної вимушеної перерви поновив Нацбанк, за червень 2022 року становив 41,3 за рівноважного значення 50,0. При цьому підприємства всіх секторів, залучених до щомісячного опитування, надали песимістичні оцінки економічних результатів у найближчій перспективі.

Читайте також: Бізнес отримав кредитів на понад ₴127 мільярдів за програмою «5-7-9%»

Зокрема, підприємства промисловості очікували зменшення обсягів виготовленої продукції та нових замовлень на продукцію, у тому числі експортних, водночас прогнозували зростання залишків готової продукції унаслідок зменшення попиту та порушення логістики. Секторальний індекс становив 43,7.

Підприємства сектору будівництва в червні дещо відновили роботу після фактичної зупинки будівництва на початку війни, однак все ще песимістично налаштовані щодо оцінок своєї діяльності: секторальний індекс становив 40.1. Очікування респондентів щодо обсягів будівництва, нових замовлень, а також щодо закупівлі сировини та матеріалів були негативними.

Секторальний індекс підприємств торгівлі становив 43,4. Респонденти були налаштовані на зменшення обсягів товарообороту та зменшення обсягів закупівлі товарів для продажу, очікували збільшення запасів/залишків товарів для продажу через зменшення попиту на окремі товари, що були закуплені в довоєнний період, та зниження платоспроможності населення. Підприємства сектору налаштовані на зниження торговельної маржі.

Читайте також: Шмигаль: У квітні експортували товарів на $2,7 мільярда – вдвічі менше, ніж рік тому

Найпесимістичніше оцінили свої очікування підприємства сектору послуг: секторальний індекс становив 37.7. В НБУ зазначають, що така оцінка пов'язана із пошкодженням транспортної інфраструктури та логістики, закриттям повітряного простору, руйнуванням об’єктів сфери послуг та зниженням попиту.

Підприємства всіх секторів економіки, що беруть участь в опитуванні, прогнозували зростання цін на власну продукцію/послуги на тлі суттєвого подорожчання сировини, матеріалів і товарів постачальників. Песимістичними були й оцінки щодо зайнятості: у всіх секторах очікували скорочення чисельності працівників через мобілізацію та міграцію персоналу.

Читайте також: ОП проведе опитування українських підприємців

«Проте, незважаючи на війну, економіка України продовжує працювати. Оцінка її падіння в червні поточного року – значення індексу ІОДА – співставне зі значенням березня 2020 року, місяця початку пандемії COVID-19», - зауважили в НБУ.

Опитування проводилося з 2 до 21 червня 2022 року й охопило 417 підприємств.

Як повідомлялося, за даними опитування Європейської бізнес-асоціації, у травні не працювало всього 17% підприємств малого та середнього бізнесу (МСБ), тоді як у квітні про призупинення роботи повідомляло 26% опитаних МСБ. Водночас, підприємці погіршили оцінку власної фінансової стійкості.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-