У Мінагрополітики розповіли про рік роботи земельного ринку

У Мінагрополітики розповіли про рік роботи земельного ринку

Укрінформ
За рік роботи земельного ринку в Україні було укладено понад 105 тис. земельних угод, у тому числі 88 тис. угод купівлі-продажу ділянок землі.

Про це на брифінгу в Медіацентрі Україна-Укрінформ повідомив заступник міністра аграрної політики та продовольства Маркіян Дмитрасевич.

"За рік роботи ринку землі в Україні укладено більше 105 тисяч правочинів. Це не тільки договори купівлі-продажу земель, а й міна, дарування та довічне утримання", - сказав Дмитрасевич.

Зокрема, за рік було укладено 88 тисяч угод купівлі-продажу на суму понад 7 млрд грн.

Читайте також: Ринок землі: Конституційний суд відклав розгляд справи через відсутність кворуму

За словами заступника міністра, до 24 лютого було укладено понад 102 тисячі земельних угод й відчужено близько 245 тис. га сільськогосподарських земель (при цьому загальна площа таких земель становить 32,5 млн га). "Бачимо, що ці цифри не є високими. Ми розуміємо, що реформа пішла стримано", - прокоментував Дмитрасевич.

Він повідомив, що середньозважена ціна гектара на сьогодні становить 37,9 тис. грн - це в середньому на 30% перевищує стартову ціну. "Очікувалося, що протягом 2022 року вартість землі внаслідок відкриття ринку збільшиться ще до 15%, однак, на жаль, війна вносить свої корективи", - додав заступник міністра.

Крім того, з відкриттям ринку землі банки почали укладати угоди кредитування під заставу земельних ділянок, що було неможливо реалізувати при дії мораторію на продаж таких ділянок.

Дмитрасевич також зауважив, що через війну майже три місяці не працювала низка реєстрів, однак із відновленням їхньої роботи пожвавився і земельний ринок: упродовж першого тижня після відновлення роботи реєстрів було укладено 300 земельних угод, за другий - 900 угод, за третій - майже 1700 угод.

Читайте також: В Україні зареєстрували понад 105 тисяч земельних угод

Як повідомлялось, з 1 липня 2021 в Україні офіційно стартував ринок землі. До 2024 року купувати сільськогосподарську землю можуть тільки фізособи-громадяни України з обмеженням у 100 гектарів.

Питання щодо продажу землі особам без українського громадянства та іноземцям вирішуватиметься тільки на загальнонаціональному референдумі.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-