МКС видав ордери на арешт трьох учасників російсько-грузинської війни 2008 року

МКС видав ордери на арешт трьох учасників російсько-грузинської війни 2008 року

Укрінформ
Міжнародний кримінальний суд (МКС) видав три ордери на арешт трьох осіб щодо розслідування збройного конфлікту 2008 року між росією та Грузією.

Про це повідомляє Укрінформ з посиланням на МКС.

“Сьогодні, 30 червня 2022 року, Палата попереднього провадження і Міжнародного кримінального суду (МКС) опублікувала версії ордерів на арешт трьох осіб у контексті ситуації в Грузії: пана Міхаїла Міндзаєва, Гамлета Гучмазова та Давіда Санакоєва”, - йдеться у повідомленні.

Зазначається, що 24 червня 2022 року Палата попереднього провадження справи на основі заяви прокурора від 10 березня 2022 року дійшла висновку, що є обґрунтовані підстави вважати, що кожен із цих трьох підозрюваних несе відповідальність за воєнні злочини під час збройного конфлікту 2008 року між росією та Грузією.

“Є обґрунтовані підстави вважати, що цивільні особи, яких вважали етнічно грузинами, були заарештовані на території південноосетинській частині Грузії, а потім утримувалися у суворих умовах в ізоляторі та піддавалися жорсткому поводженню.

Читайте також: Грузія не повертатиме свої окуповані території військовим шляхом – Зурабішвілі

Потім росія і влада так званої Південної Осетії використовувала затриманих цивільних для обміну полоненими.

Палата попереднього провадження доручила секретарю Міжнародного кримінального суду (МКС) Пітеру Льюїсу підготувати запит про співпрацю з метою арешту та видачі підозрюваних для приведення до суду.

27 січня 2016 року Палата уповноважила прокурора продовжити розслідування злочинів, які підпадають під юрисдикцію Міжнародного кримінального суду (МКС), імовірно скоєних в Південній Осетії, Грузія, у період з 1 липня по 10 жовтня 2008 року.

Читайте також: росія перекинула до України війська з окупованих територій Грузії

Як повідомляв Укрінформ, прокурор Міжнародного кримінального суду в Гаазі Карім Хан зажадав арешту трьох посадовців сепаратистського регіону Грузії Південної Осетії, які, за його словами, могли вчинити воєнні злочини під час російсько-грузинської війни 2008 року.

Карім Хан 10 березня заявив клопотання до суддів видати ордери на арешт.

Клопотання щодо цих ордерів на арешт безпосередньо стосується незаконного утримання під вартою, жорстокого поводження, захоплення заручників та подальшого незаконного переміщення цивільних осіб з-поміж етнічних грузинів у контексті окупації російською федерацією.

Нагадаємо: війна 2008 року призвела до вторгнення росії до Грузії та, по суті, виведення Південної Осетії та іншого регіону – Абхазії, з-під контролю Тбілісі.

Пізніше росія заявила, що вважає ці два регіони незалежними державами, чого не було зроблено фактично ніякою державою у світі.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-