Швеція пообіцяла видати Туреччині 73 звинувачених у тероризмі - Ердоган

Швеція пообіцяла видати Туреччині 73 звинувачених у тероризмі - Ердоган

Укрінформ
Підписавши спільний меморандум, Швеція, Фінляндія та Туреччина домовилися про співпрацю у боротьбі з тероризмом та видачу осіб, яких звинувачують у тероризмі.

Про це президент Туреччини Реджеп Таїп Ердоган на пресконференції в Мадриді, повідомляє власкор Укрінформу.

«Безперечно, меморандум є дипломатичною перемогою, досягнутою після важкого переговорного процесу. Туреччині пообіцяли повну співпрацю у питаннях PKK (Робітничої партії Курдистану - ред.) та її філій, солідарність у боротьбі, зобов’язання не підтримувати PYD/YPG (Партія демократичного союзу/ Загонів народної оборони - ред.) і FETÖ (організація, лідером якої є Фетуллах Гюлен - ред.), не мати ембарго в оборонній промисловості та посилити співпрацю, вжити заходів до екстрадиції злочинців-терористів, а Швеція пообіцяла видати 73 терориста», - повідомив Ердоган.

Він заявив, що Туреччина буде слідкувати за виконанням домовленостей.

Читайте також: Фінляндія відхилила запити на екстрадицію осіб, яких у Туреччині вважають терористами

«Ми зробимо всі наші кроки, щоб відповідним чином слідкувати за виконанням положень цього меморандуму», - сказав президент Туреччини.

За його словами, якщо положення меморандуму не будуть виконані, то процес прийняття до НАТО не завершиться і може тривати роками.

Як повідомлялося, Фінляндія та Швеція 18 травня офіційно подали заявку на вступ у НАТО, щоб посилити свою безпеку на тлі вторгнення росії в Україну. Для вступу всі 30 членів НАТО повинні схвалити це розширення. Туреччина на зустрічі послів НАТО заблокувала процес опрацювання цих заявок, пояснивши свою позицію питаннями безпеки, зокрема, підтримкою в країнах курдських організацій, які Туреччина вважає терористичними.

28 червня Фінляндія, Швеція та Туреччина оголосили про усунення суперечностей, пов'язаних із вступом до НАТО.

29 червня глави держав та урядів НАТО ухвалили рішення запросити Фінляндію та Швецію до членства в Альянсі. https://www.ukrinform.ua/rubric-world/3517889-finlandiu-ta-sveciu-oficijno-zaprosili-do-nato.html

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-