У росії ухвалили закон про позасудове закриття ЗМІ за «фейки» та «дискредитацію» армії

У росії ухвалили закон про позасудове закриття ЗМІ за «фейки» та «дискредитацію» армії

Укрінформ
У росії депутати держдуми ухвалили в третьому читанні закон, що наділяє генпрокуратуру правом позасудового закриття ЗМІ за поширення "фейків", "дискредитації" збройних сил рф і "закликів до санкцій".

Як повідомляє Укрінформ, про це повідомляється на сайті держдуми.

Наголошується, що закон ухвалено для того, щоб «дозволити російським компетентним органам оперативно відреагувати та дати дзеркальну відповідь на недружні дії» щодо російських ЗМІ за кордоном. Тепер генпрокурор рф та його заступники наділяються повноваженнями щодо заборони на території росії «діяльності іноземного ЗМІ при встановленні факту прийняття ворожих рішень іноземними державами щодо російських ЗМІ, які поширюються за кордоном».

Читайте також: держдума рф остаточно ухвалила закон про іноагентів

Крім того, згідно із законом, при першому порушенні прокуратура вимагатиме від роскомнагляду призупинення діяльності ЗМІ на строк до трьох місяців, а у разі повторного — до шести місяців. Якщо за ці періоди ЗМІ усуває порушення, воно зможе відновити діяльність за рішенням РКН.

Законом передбачено, що у разі неодноразових порушень реєстрацію ЗМІ може бути визнано недійсною.

Читайте також: спікер держдуми вимагає звільнятися викладачам, які не підтримують війну з Україною

За чинним раніше російським законом «Про ЗМІ» позбавити ліцензії видання, зокрема іноземне, міг лише суд за позовом роскомнагляду.

24 лютого росія почала повномасштабне вторгнення в Україну. Демократичні країни застосували санкції проти росії, зокрема проти російських пропагандистських медіа.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-