Справу про втечу Януковича до росії передали у суд

Справу про втечу Януковича до росії передали у суд

Укрінформ
Справу щодо експрезидента Віктора Януковича та керівника його охорони Костянтина Козаря про організацію незаконного переправлення осіб через державний кордон України направили до суду.

Як передає Укрінформ, про це Державне бюро розслідувань повідомляє у Телеграмі.

ДБР за процесуального керівництва Офісу генерального прокурора завершило досудове розслідування щодо Януковича і Козаря.

"Обвинувальний акт за фактом підбурювання та вчинення дезертирства, а також незаконного переправлення осіб через державний кордон України скеровано до суду", - ідеться у повідомленні.

Встановлено, що 23 лютого 2014 року близько 01:30 Янукович спільно зі своїми охоронцями та іншими особами поза пунктом пропуску через державний кордон з околиці села Урзуф Мангушського району Донецької області трьома гелікоптерами збройних сил російської федерації незаконно переправили через державний кордон України до росії не менше 20 осіб.

Також встановлено, що 24 лютого 2014 року Янукович вирішив остаточно залишити територію України та, перебуваючи на території однієї з військових частин чорноморського флоту російської федерації у Гагарінському районі Севастополя, схилив начальника своєї охорони Кобзаря до дезертирства.

Військовослужбовець ухилився від проходження військової служби і за сприяння представників силових відомств росії у ніч на 24 лютого 2014 року вже морським судном разом з Януковичем та кількома іншими особами залишив територію України і до місця несення служби не повернувся.

Читайте також: рф збиралась «легітимізувати» Януковича в Україні через суди — Данілов

Як повідомляв Укрінформ, у ніч проти 22 лютого 2014 року Янукович під час Революції Гідності втік з Києва і припинив виходити на зв'язок.

Верховна Рада 22 лютого 2014 року ухвалила постанову про самоусунення Януковича від виконання президентських обов'язків і призначила позачергові вибори глави держави.

У січні 2019 року Оболонський районний суд Києва засудив Януковича до 13 років позбавлення волі за державну зраду та пособництво у веденні росією агресивної війни проти України.

Читайте також: Суд дозволив арешт Януковича за підписання «Харківських угод»

19 травня 2022 року Печерський райсуд Києва надав дозвіл на арешт Януковича у справі про організацію незаконного переправлення осіб через державний кордон України.

23 травня цей же суд дозволив арешт Януковича за підписання "Харківських угод" на користь росії.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-