Битва за Україну. День вісімдесят сьомий

Битва за Україну. День вісімдесят сьомий

Укрінформ
Україну у війні проти рф захищають 700 тисяч військових ЗСУ

Президент США Джо Байден підписав закон про виділення Україні понад 40 мільярдів доларів допомоги. Україна спільно з міжнародними партнерами налагодила два альтернативні сухопутні маршрути для постачання продовольства до інших країн. Переможемо!

Ми зібрали для вас інформацію про вісімдесят шостий день війни по рубриках. Деякі факти прокоментовані УКРІНФОРМОМ.

ТОР 5 ЦИТАТ

  1. Володимир Зеленський, Президент України: «Ми зламали хребет найбільшої, або однієї з найсильніших армій світу. Ми вже це зробили, точно. І психологічно ми це зробили. Вони не стануть на ноги за найближчі декілька років…».

  1. Дмитро Кулеба, глава МЗС України: «Україна і тільки Україна визначатиме, коли і як закінчиться війна. Ми реалізуємо наше право на самооборону відповідно до статті 51 Статуту ООН після жорстокого збройного нападу».

  1. Матті Маасікас, Надзвичайний і Повноважний Посол ЄС в Україні: «Українці сьогодні захищають не тільки власний суверенітет і власну територіальну цілісність, але також вони захищають мир та безпеку Європи… І ми будемо разом з Україною до перемоги в цій війні».

  1. Денис Шмигаль, прем’єр-міністр України: «Після перемоги для нашої країни настане новий етап - відновлення і створення ще кращої України. З новими технологіями, сучасними стандартами та європейськими параметрами. Абсолютно впевнений, що Україна буде не просто частиною Європи, а Європа буде в кожному куточку України».

  1. Андерс Фог Расмуссен, ексгенсек НАТО: «Звичайно, енергетичне ембарго матиме свою ціну. Але, порівняно з ціною затяжної війни, ця ціна була б невеликою».

БОЙОВІ ДІЇ

Генштаб оперативна інформація на 18:00 21 травня

  • На Донецькому напрямку противник намагається прорвати оборону наших військ та вийти на адміністративні кордони Луганської області. Завдавав вогневого ураження всім спектром озброєння, включно з авіацією, по позиціях підрозділів Сил оборони та цивільних об’єктах уздовж лінії зіткнення.
  • Противник продовжує підготовку до наступу на Слов’янському та Лиманському напрямку.
  • За підтримки авіації та артилерії ворог вів штурм в районах населених пунктів Липове, Василівка, Мар’їнка та Новомихайлівка Донецької області, успіху не мав.

Українські військові розбили колону бронетехніки рф: знищено 3 танки і 6 броньованих машин. ЗСУ знищили в Рубіжному бронемашину російських розвідників. Десантники знищили 2 безпілотники ворога.

Україну на війні захищають 700 тисяч військових – Володимир Зеленський, Президент України.

рф втрачає безпілотними, а це негативно вплине на її оперативну ефективність у війни - британська розвідка

ПРАВДА ПРО ВІЙНУ

Російські війська вбили 232 дитини, 430 зазнали поранень.

Експертиза показала, що ракету по вокзалу Краматорська запустили з окупованої Донеччини – СБУ

На захопленій окупантами Каховській ГЕС скидають великі обсяги води, що затоплює Нову Каховку. Причина: не працюють два гідроагрегати, які неможливо відремонтувати через окупацію.

Наслідки ракетних ударів:

  • в Рівненській області влучили по об’єкту військової інфраструктури, 6 осіб постраждало.
  • на Миколаївщині зруйновано базу будівельної компанії та заправку.

Для порятунку захисників Азовсталі залучено лідерів Франції, Туреччини, Ізраїлю і Швейцарії. Також посередником разом були представники ООН – Володимир Зеленський, Президент України.

Ситуація в областях на 8:00 21 травня:

  • За добу на Донеччині пошкоджено 27 житлових будинків та 8 споруд цивільної інфраструктури, троє людей загинули і четверо були поранені.
  • У Луганській області внаслідок ворожих обстрілів близько 50 будинків зруйновано. Ворог здійснював авіаудари по Гірській та Попаснянській громадах. Є загиблі та поранені.
  • У Харківській області ворожі обстріли у Дергачах, Малій Данилівці, Чугуївському районі, Золочівської громади. 20 людей поранені, серед них одна дитина.
  • На Херсонщині бої не припиняються. Зранку практично по всій області лунали вибухи. Виїзду та в’їзду з Херсонщини загарбники не надають, лише через тимчасово окупований Крим.

УКРАЇНА

Перед будівлею Верховної Ради у Києві на честь Дня Європи урочисто підняли прапор Європейського Союзу.

Прем‘єр-міністр Португалії Антоніу Кошту приїхав з візитом в Києві.Гість відвідав Ірпінь, його прийняв Президент Зеленський.

Президент України разом із дружиною в третю річницю інавгурації дали перше від початку війни в Україні спільне інтерв’ю українським ЗМІ.

Україна працює зі своїми міжнародними партнерами над договором про гарантії безпеки, але Росія не буде серед гарантів безпеки України – Володимир Зеленський

Президент Зеленський призначив головою КОДА Олексія Кулебу замість Олександра Павлюка.

Колишній військовополонений, учасник бойових дій Володимир Фоміцький виграв суд проти російської федерації.

«УКРІНФОРМ»: Суд вирішив стягнути з рф та акціонерного товариства «Міжнародний резервний банк» (колишній «Сбєрбанк») на користь Володимира Фоміцького один мільйон гривень компенсації моральної шкоди. Суд тривав два роки, але це дає надію на те, що кожен українець, який постраждав від агресії рф має нормальні шанси виграти справу.

Мешканців Бучі звільнили від сплати за комунальні послуги з 24 лютого до 15 квітня – міськрада

Російські військові вкрали в Запорізькій області 300 тонн зерна– ОВА

ЕКОНОМІКА

Офіційний курс гривні до долара США залишається фіксованим – на рівні 29,25 грн/дол. Але НБУ скасував обмеження на встановлення курсу, за яким банки продають готівкову валюту.

«УКРІНФОРМ»: Сьогодні курс долара у банках 32 грн/32.18 грн (купівля/продаж), проте в обмінниках він уже 36 грн купівля і не менше 37 продаж. І хоч в НБУ вважають, що міжбанківська конкуренція буде сприяти уповільненню зростання курсу, на практиці скоріш за все ми побачимо долар по 40 грн.

Частка зернових в перевалці портів Рені та Ізмаїл зросла з 12% до 81% з початку року.

Продаж валюти Нацбанком цього тижня виріс до $650,4 млн, , що майже на 80% більше, ніж у другий тиждень місяця.

Через заблоковані Росією порти, Україна не може експортувати 22 мільйони тонн зерна.

НБУ переказав на потреби армії зі спецрахунку майже 16,7 млрд грн

Україна спільно з міжнародними партнерами налагодила два альтернативні сухопутні маршрути для постачання продовольства до інших країн.

Понад $36,7 мільйона надійшло на рахунки НБУ за два тижні роботи United24

СВІТ: ДОПОМОГА, САНКЦІЇ

Президент США Джо Байден підписав закон про виділення Україні понад 40 мільярдів доларів.

«УКРІНФОРМ»: 6 млрд доларів підуть на зброю, розвідувальну підтримку, підготовку та іншу допомогу щодо безпеки ЗСУ; 11 млрд доларів підуть на зброю, військове та захисне обладнання і спорядження, яке Президент США Джо Байден зможе надсилати Україні прискореними темпами — без додаткового погодження з Конгресом.8,7 млрд доларів будуть витрачені на заповнення запасів зброї, яка була передана Україні; на 3,9 млрд доларів будуть профінансовані операції Європейського командування, зокрема розвідувальна підтримку;

13,8 млрд доларів було схвалено для Держдепартаменту США, основна частина цих коштів піде до Фонду економічної підтримки. 4,4 млрд доларів спрямують на постачання продовольства Україні та іншим країнам.

ЄС пропонує виключити росію та білорусь зі Всесвітньої митної організації

Пілотне залізничне перевезення вантажів між Україною та Литвою в обхід Білорусі окупилося - Егідіюс Лазаускас, очільник Литовських залізниць

«УКРІНФОРМ»: Наразі планується доставка 1,5 тис. т вантажів потягом до Литви раз на тиждень і це допоможе Україні у експорті продовольства.

Португалія готова очолити відбудову навчальних закладів в Україні. Також Португалія надасть Україні до 250 млн євро фінансової підтримки - Антоніу Кошта, прем’єр-міністр Португалії

Литва з 22 травня перестане купувати російську електроенергію і стане повністю енергетично незалежною від росії: не буде імпортувати ні електрику, ні нафту, ні газ.

«УКРІНФОРМ»: Приклад Литви доводить тиій жек Угорщині, що відмовитись від енергоносіїв Європі реально, просто для цього потрібно мати політичну волю, а не догоджати путіну.

Сербія долучилася до санкцій ЄС проти білорусі через війну в Україні

«УКРІНФОРМ»: Сербія є давньою прихильницею «дружби» з путінською росією. І країна таки досі не приєдналась до санкцій проти рф. Втім, під тиском заходу вона зробила перший крок долучившись до санкцій проти лукашенківської білорусі. Ну, хоча би щось....

ВОРОГ

Російська влада склала список з 963 громадян США, яким заборонено в'їзд до Росії. До списку увійшли Президент США Джо Байден, його син Хантер, держсекретар Ентоні Блінкена та інші особи пов'язані з американською політикою та бізнесом.

«УКРІНФОРМ»: Про те як тепер плачуть високопоставлені американці началі зі своїм президентом навіть жартувати уже нецікаво.

Глава "Роскосмосу" Дмитро Рогозін заявив, що росіяни могли б "налагодити виробництво" на українських підприємствах на захоплених рф територіях.

«УКРІНФОРМ»: Мова йде про підприємства у Київській, Харківській та Дніпропетровській областях, які контролюються українською владою і ніколи не будуть належати рф. Спочатку налагодьте виробництво у себе, щоб супутники виведені на орбіту не згорали за декілька годин після запуску. Не можуть…

Уряд РФ дав розпорядження не передбачати виплату дивідендів Сбєрбанку за 2021 рік на прості та привілейовані акції.

«УКРІНФОРМ»: Згідно з дивідендною політикою до 2023 року Сбєрбанк планував спрямовувати на дивіденди не менше 50% чистого прибутку, але через санкції тепер він цього зробити не зможе. Раніше таке ж розпорядження від уряду одержав банк ВТБ. «Вєрной дорогой идете, товарищи!»

Марина Дмитрів, Київ

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-