Екологічні «гарячі точки» війни: Чорнобиль, Енергодар та інші

Екологічні «гарячі точки» війни: Чорнобиль, Енергодар та інші

Укрінформ
19 травня, 12:30  -  брифінг на тему: «Екологічні «гарячі точки» війни: Чорнобиль, Енергодар та інші».

Організатори: Медіацентр Україна — Укрінформ.

Спікери: Руслан Стрілець - міністр захисту довкілля та природних ресурсів України.

Теми до обговорення:

Якої шкоди і де росіяни завдали Україні.

Фіксація екологічних злочинів, перспективи звернення до Міжнародного суду ООН.

Ліквідація завданої шкоди, взаємодія із міжнародними партнерами, міжнародна допомога. Контроль доступу до надр під час війни та підтримка економіки.

Формат заходу – офлайн (Зала 1).

Журналісти зможуть поставити питання офлайн (Зала 1) та  в чаті трансляції на YouTube.

Прохання до журналістів прибувати за півгодини до заходу.  

Акредитація представників ЗМІ:  ukraine.media.centre.kyiv@gmail.com

Акредитація триватиме до 12:00 19 травня, для підтвердження необхідно вказати ім’я, прізвище, назву видання

Захід транслюватиметься на YouTube-каналі Укрінформу: https://www.youtube.com/user/UkrinformTV 

Адреса Укрінформу: м. Київ, вул. Богдана Хмельницького, 8/16

Використання будь-яких матеріалів з офіційного YouTube-каналу Укрінформ можливе лише за умови дотримання авторських прав, встановлених каналом. Демонструючи ролик в ході прямого ефіру, необхідно послатися на автора — Укрінформ — показати його назву на екрані та вимовити її вголос. 

Підсумкові матеріали:

Попередні збитки, завдані армією рф зоні відчуження Чорнобильскої АЕС, перевищують 2,5 млрд грн — міністр захисту довкілля

На сьогодні попередні збитки, завдані російськими загарбниками зоні відчуження ЧАЕС, перевищують 2,5 млрд грн.

Про це на брифінгу в Медіацентрі Україна – Укрінформ повідомив міністр захисту довкілля та природних ресурсів України Руслан Стрілець, передає Укрінформ.

«На сьогодні попередні збитки по зоні відчуження перевищують 2,5 млрд грн. Було виведено з ладу систему контролю радіаційного стану, знищено майже 100 одиниць сучасного обладнання центральної аналітичної лабораторії м.Чорнобиль. В унікальному комплексі Чорнобильського заповідника вогнем знищено майже 12 тис. га угідь», — повідомив Стрілець.

За його словами, частину шкоди вже ліквідовано. Так, відновили роботу кілька постів системи моніторингу радіаційного стану. Наразі в Міндовкілля працюють над тим, щоб в онлайн-режимі інформація про стан довкілля в зоні відчуження була доступна кожному українцю.

Також, за інформацією міністра, не припиняються роботи з фіксації екологічних злочинів по всій Україні.

«На сьогодні маємо вже 245 випадків екоциду на території України та в акваторії Чорного моря», — зазначив він.

Найбільше екологічних злочинів зареєстровано на Київщині — 34 випадки, в Донецькій області — 28, по 22 — в Дніпропетровській і Луганській.

Як повідомлялося, Міністерство захисту довкілля та природних ресурсів запустило офіційний ресурс та мобільний додаток «ЕкоЗагроза» із даними про загрози довкіллю та запрошує українців вступати до екологічного батальйону. Пересічні українці також можуть повідомляти про всі факти екологічних злочинів проти довкілля, свідками яких вони стали.

Міндовкілля наразі не має підтверджень фактів забруднення Азовського моря внаслідок бомбардування «Азовсталі»

У Міндовкілля немає підтверджень, які б могли свідчити про забруднення акваторії Азовського моря внаслідок обстрілів «Азовсталі». Ситуація наразі вивчається.

Про це під час брифінгу в Медіацентрі Україна – Укрінформ повідомив міністр захисту довкілля та природних ресурсів України Руслан Стрілець.

«Сьогодні поставлено ряд завдань вивчити ситуацію навколо «Азовсталі». Над цим активно працюють і Державна служба з надзвичайних ситуацій, і Держекоінспекція. Поки що підтверджень, які б могли свідчити про забруднення акваторії Азовського моря, у нас немає», — сказав міністр.

Він зазначив, що об’єктивно оцінити, що відбулося на території “Азовсталі» і потенційну шкоду, яка може бути нанесена екосистемі Азовського моря, наразі неможливо через те, що немає доступу до зазначеної території відповідних фахівців.

«Проте вже вивчено плани з ліквідації аварійних ситуацій, які були на цьому заводі, отримана інформація щодо конкретної забруднюючої речовини. Вже після опрацювання цієї інформації і встановлення потенційних ризиків ми вийдемо з окремою комунікацією», — пообіцяв Стрілець.

Він запевнив, що до достеменного вивчення зазначеного питання залучені найкращі фахівці, в тому числі науковці, які найближчим часом дадуть об’єктивні висновки.

Як повідомлялося, Маріупольська міська рад заявилаовідомила, що через бомбардування російськими загарбниками меткомбінату «Азовсталь» є загроза повного вимирання Азовського моря з огляду на можливе пошкодження технічної споруди, яка стримує «концентрований розчин сірководню».

Відео:

Video:

Замовити фото натисніть тут - Фотобанк

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-