росіяни не вивчили історію: кримські татари завжди повертаються додому – Сеітаблаєв

росіяни не вивчили історію: кримські татари завжди повертаються додому – Сеітаблаєв

Укрінформ
Кримськотатарський народ, всупереч репресіям і тиску, вже скоро повернеться на півострів, як це вже було впродовж його історії.

На цьому наголосив український актор та режисер, боєць підрозділу ТрО Ахтем Сеітаблаєв на брифінгу «Діячі української культури на захисті держави» в медіацентрі Україна – Укрінформ.

«Протягом восьми років окупації Криму ми бачимо, що будь-яка людина там, немає різниці якої національності або етнічної приналежності, наражається на небезпеку навіть за пост у Фейсбуці, за відкрите волевиявлення, особливо в контексті того, що окупаційна влада нав’язує думку, що росія є правонаступницею радянського союзу, чинячи нелюдський тиск за те, що люди мають свою думку, свою позицію. Але окупанти погано знають історію. Декілька століть російська імперія намагалася знищити і українців, і кримських татар, забороняючи розмовляти, друкувати книжки рідною мовою, намагалася змінювати сенси, надавати навіть добре відомим словам з конкретним значенням зовсім іншого змісту, руйнуючи все, що ідентифікує людину за національною ознакою, за традиціями і переконаннями. І російської імперії немає», - зазначив Сеітаблаєв.

Читайте також: Мешканці Криму сьогодні оптимістичніші щодо деокупації, ніж рік томуКримSOS

Він додав, що так само радянський союз намагався знищити і українців у голодомор, і кримських татар, але його теж немає.

«І російської федерації під керівництвом путіна, тих, хто вчиняє зараз всі ці жахливі речі, теж не стане. А ми повернемося. Ми завжди повертаємося», - підкреслив Сеітаблаєв.

Режисер зауважив, що кримських татар не так багато і їх можна вбити, але не перемогти, і тому вони повернуться.

«Не знаю, як скоро. Але знаю точно, що це буде завдяки духу єднання, завдяки перемозі української армії, українського народу. Надія на те, що Крим повернеться в недалекій перспективі, з кожним днем стає все більшою», - сказав він.

Щодо нинішнього Дня пам’яті жертв геноциду кримськотатарського народу режисер поінформував, що голова Меджлісу Рефат Чубаров звернувся до співвітчизників на тимчасово окупованій території із закликом бути обережними, тому що мітинги, особливо присвячені вшануванню цього Дня, заборонені.

Читайте також: Зеленський: Депортація кримськотатарського народу - свідомий злочин тиранії проти людства

«Але люди збираються у форматі, який максимально не наражав би їх на небезпеку. Тобто по три, по п’ять у певних місцях, які вони самі визначають, де можна і квіти покласти, і помолитися. І я вважаю це доцільним і правильним», - зазначив Сеітаблаєв.

Щорічно у День пам’яті жертв геноциду кримськотатарського народу, 18 травня, в Україні вшановують пам’ять понад 200 000 кримських татар, яких радянська влада примусово вивезла з Криму в 1944 році. Внаслідок насильницької депортації вони втратили дім, батьківщину, рідних, а багато хто – і життя. У 2015 році Верховна Рада України визнала цей злочин комуністичного режиму геноцидом кримськотатарського народу.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-