Битва за Україну. День вісімдесят перший

Битва за Україну. День вісімдесят перший

Укрінформ
Ворог завдав ракетного удару по військовому об’єкту у Львівській області за 15 км від Польщі

Український гурт Kalush Orchestra з піснею «Стефанія» здобув перемогу на пісенному конкурсі «Євробачення-2022». ЗСУ на Харківщині вже поблизу держкордону. Українські військові в 20-те! (ювілей) успішно вдарили по окупантах у Чорнобаївці. Йдемо до перемоги! Слава Україні!

Ми зібрали для вас інформацію про вісімдесят перший день війни по рубриках. Деякі факти прокоментовані УКРІНФОРМОМ.

ТОР 10 ЦИТАТ

  1. Володимир Зеленський, Президент України: «Наша мужність вражає світ, наша музика підкорює Європу! Наступного року Україна прийматиме «Євробачення»!... Ми зробимо все, щоб одного дня учасників і гостей «Євробачення» приймав український Маріуполь. Вільний, мирний, відбудований! Дякую за перемогу Kalush Orchestra та всім, хто віддав за нас свої голоси! Впевнений, не за горами наш переможний акорд у битві з ворогом.Слава Україні!»

  1. Олег Псюк, лідер гурту Kalush Orchestra: «Прагнення привернути увагу світової спільноти до ситуації на «Азовсталі» було визначальним… Люди не розуміють, яку велику біду переживає моя країна. І для мене сказати це  було точно важливіше, ніж дискваліфікація. Якби втратив такий шанс, я б собі не пробачив. Я дуже сподіваюся,  що хтось із 200 мільйонів, що побачили, зможе нам допомогти».

  1. Борис Джонсон, прем’єр-міністр Великої Британії: «Перемога на конкурсі - це чітке відображення не лише вашого таланту, а й непохитної підтримки вашої боротьби за свободу».

  1. Єнс Столтенберг, Генеральний секретар НАТО: «… російська війна в Україні не йде так, як планувала москва. Вони не змогли взяти Київ, їх відкинули від Харкова, їх головний наступ на Донбасі був зупинений. росія не досягає своїх стратегічних цілей».

  1. Дмитро Кулеба, глава МЗС України: «Україна готова до дипломатії, але не дозволить, щоб дипломатія просто продовжувала наші страждання і відкладала наступний етап війни».

  1. Ліз Трасс, глава МЗС Великої Британії: «путін повинен зіткнутися з тривалою поразкою в Україні, росію потрібно стримати, і така агресія ніколи не повинна повторюватися… Союзники повинні підтримати перехід України на стандартне обладнання НАТО, негайно надавши артилерію, навчання та необхідний досвід»

  1. Мірча Джоане, заступник генерального секретаря НАТО: «…Брудна російська агресія втрачає свій темп. Ми знаємо, що за суттєвої підтримки від союзників і партнерів, мільярдів доларів військової, фінансової, гуманітарної допомоги, завдяки мужності народу України та української армії, і з нашою допомогою, Україна може перемогти у цій війні».

  1. Анналена Бербок, міністр закордонних справ ФРН: «Нам усім зрозуміло, що ця війна так швидко не завершиться… Ми повністю стоїмо на боці України, також підтримуємо її військово, щоб вона могла захиститися».

  1. Руслан Стефанчук, голова Верховної Ради: «Перемога – це Україна в межах своїх кордонів станом на 24 серпня 1991 року. Це саме ті кордони, в яких вона визнана незалежною державою Організацією Об’єднаних Націй».

  1. Андрій Садовий, міський голова Львова: «Цього разу ціль була за 15 кілометрів від кордону з Польщею, ЄС і НАТО. Дальність запущених ракет – 1,5 тисячі кілометрів. Тепер розмови пропагандистів про необхідність денацифікації Польщі не виглядають просто п’яними криками. Москаль дуріє від безвиході. Ходіть в укриття і бережіть себе!»

БОЙОВІ ДІЇ

Генштаб оперативна інформація на 18:00 15 травня

  • На Харківському напрямку російські окупанти систематично обстрілювали населені пункти Руські Тишки, Тернова та Петрівка, безуспішно намагаються наступати та штурмувати в районах населених пунктів Довгеньке та Богородичне.
  • На Сєвєродонецькому напрямку ворог, за підтримки артилерії, вів бойові дії в районі населеного пункту Тошківка. В районі Борівського окупанти зазнали втрат та відступили.
  • На Бахмутському напрямку тривають бої в районі Комишувахи.
  • На Авдіївському напрямку противник вів бойові дії та зазнав втрат в районі населених пунктів Піски та Новокалинове.
  • На Курахівському напрямку, використовуючи підтримку артилерії, ворог наступа. Успіху не мав.

ЗСУ на Харківщині вже поблизу держкордону, але підрив трьох мостів може сповільнити контрнаступ – Вадим Денисенко, радник міністра МВС.

ЗСУ в 20 раз успішно вдарили по окупантах у Чорнобаївці – Олексій Арестович, радник керівника ОП.

Ракетні удари:

  • по військовій інфраструктурі на Львівщині. З 6-ти ракет – дві було збито ППО.
  • по Сумському і Шосткинському районах Сумщини

Росіяни скинули на "Азовсталь" запалювальні чи фосфорні бомби - Петро Андрющенко,

радник міського голови Маріуполя

Наступ Росії втратив темпи та навряд прискориться протягом місяця – британська розвідка

У Чорному морі перебувають 7 ворожих надводних кораблів: 2 кораблі-носії крилатих ракет і 5 великих десантних кораблів.

ПРАВДА ПРО ВІЙНУ

Наслідки ракетних ударів:

  • у Сумській області значні руйнування інфраструктури, без жертв.
  • 4 ракети ворога влучили в об‘єкт військової інфраструктури у Яворівському районі, неподалік кордону з Польщею. Об‘єкт повністю зруйнований, жертв чи постраждалих немає.

У Мелітополі Запорізької області окупанти збирають дані про людей, які залишилися в місті. Ймовірно, готуються до проведення референдуму - Іван Федоров, міський голова Мелітополя.

Ситуація в областях на 8 ранку 15 травня:

  • На Дніпропетровщині ворог двічі обстріляв з ураганів Широківську громаду. Люди не постраждали. Інші наслідки ворожих обстрілів з‘ясовуються.
  • У  Харківському районі окупанти обстріляли склад, масштабну пожеже загасили рятувальники. Постраждалих немає. Бої тривають на Ізюмському напрямку.
  • Луганщина: 11 артилерійських атак по Сєверодонецьку, є влучання в "Азот", технікум, багатоповерхівки, є поранені. Попаснянську та Гірську громади рівняють із землею. У Комишувасі влучання в будівлі селищної ради та будинку культури. Зазнали поранень три жителя Врубівки. У Новодружеську поранено жінку.
  • На Донеччині у селі Новокалинове ворог застосував фосфорні заряди, згоріло кілька будинків, в Торецькій громаді внаслідок обстрілів перебито газопровід і пошкоджено підстанцію Торецька, є загиблі та поранені.

УКРАЇНА

Гурт Kalush Orchestra переміг у фіналі Євробачення-2022.

«УКРІНФОРМ»: Весь світ підтримав Україну віддавши нашому гурту 439 балів від глядачів. Віримо і знаємо, що ця перемога стане початком великої перемоги України у війні з рф. Не зважаючи на загрозу дискваліфікації лідер гурту, Олег Псюк, одразу після виступу закликав світ допомогти у порятунку наших військових у Маріуполі.

Виконком Львівської міської ради затвердив нові стандарти будівництва житлових будинків, які передбачають врахування різних надзвичайних ситуацій.

«УКРІНФОРМ»: Згідно з новими нормами, підземні паркінги та інші приміщення мають адаптувати для укриття людей та бути безбар’єрними, на поверхах також повинні бути кімнати безпеки, а в будинку – протипожежні стіни й вікна. Те саме уже давно застосовується при будівництві житла в Ізраїлі.

Євробачення: через оцінку «0» від українського професійного журі для Польщі розгорівся скандал

«УКРІНФОРМ»: Як виявилось українські члени журі поставили учаснику від Польщі 0 балів і це обурило українців не лише через те, що поляки зараз найбільше допомагають нам у війні, а й тому, що представник Польщі насправді виступив набагато краще багатьох на цьому Євробаченні. То хто тут «професіонали»?

На Кіровоградщині пасажирський автобус сполученням Слупськ-Харків потрапив у ДТП,  загинули 3 людини.

На честь української перемоги на Євробаченні поїзд 43 Київ — Івано-Франківськ в розкладі цього року отримає офіційну назву «Стефанія Експрес». Вокзали Києва, Калуша та Франківська будуть вітати цей поїзд піснею «Стефанія».- Олександр Камишін, голова правління Укрзалізниці.

Президент України Володимир Зеленський підписав Закон "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо заборони політичних партій".

«УКРІНФОРМ»: Закон забороняє проросійські партії на території України. В разі заборони судом політичної сили майно, кошти та інші активи переходять у власність держави.

ЕКОНОМІКА

Середня вартість літра дизпалива буде становити 35,31 грн (-0,32 грн/л порівняно з 2 травня), а ціна літра бензину А-95 - близько 33,36 грн (+2,17 грн/л порівняно з 2 травня) - Мінекономіки

Всі соцвиплати в Україні автоматично подовжили до кінця війни

Концерн "Метінвест" скоротив виробництво металопродукції на третину

СВІТ: ДОПОМОГА, САНКЦІЇ

У новому стратегічному документі, який заплановано прийняти у червні, НАТО може позначити росію як "безпосередню загрозу"- Bloomberg

Латвія заборонила залізничний транзит військових вантажів через латвійські порти з білорусі до третіх країн.

Грузія і Азербайджан заявили про помилки з балами для України на Євробаченні, деталі непорозуміння з’ясовуються з організаторами конкурсу «Євробачення».

«УКРІНФОРМ»: Національні журі і Грузії,  і Азербайджану поставили Україні найвищу оцінку - 12 балів, проте при оголошенні результатів було вказано вдвічі менше - 6 балів. Здається, нікого не здивує якщо з’ясується, що до цього причетна росія. Господи, як же вона набридла, ця раша, яка всюди лізе нагидити!

Фінляндія офіційно подає заявку про приєднання до НАТО в понеділок. Владна партія Швеції ухвалила рішення про вступ країни до НАТО і працює над поданням заявки.

«УКРІНФОРМ»: Є таке відчуття, що легкість , з якою обидві країни просуваються до Альянсу буде стосуватися України теж. Ну, пуйло, ще трохи постарайся!

Канада припинила дію наказу про запровадження антидемпінгових мит у розмірі 77% на металургійну продукцію з України.

ВОРОГ

У російській федерації уже порушено майже 2 тисячі адміністративних справ за статтею про "дискредитацію" збройних сил, яка була введена в березні.

«УКРІНФОРМ»: Ця цифра, може, не так й велика, але радує те, що в рф є такі громадяни, які виступають проти агресії кремля.

В рф інфляція підскочила до найвищого рівня з 2002 року - у квітні вона становила 17,8%.

За останні 3 доби в Росії підпалили 4 військкомати в різних регіонах

«УКРІГФОРМ»: Партизани? Наші спецслужби?

Посол рф у Вашингтоні Анатолій Антонов заявив, що "капітуляції" Москви в Україні не буде.

«УКРІНФОРМ»: Те, що крах і поразка у війні рф буде – це 100 відсотків лиш питання часу. Але нині такі заяви свідчить про те, що вони вже самі включили це питання в порядок денний.

Заступник голови Ради безпеки Росії  мєдведєв заявив, що росії «наплювати на невизнання нових кордонів з боку G7, важлива справжня воля людей, які там проживають».

«УКРІНФОРМ»: Так і сказав – «наплювати». Ти чо, Дімон? На пожиттєве ти вже давно наговорив – і досі патякаєш?

Марина Дмитрів, Київ

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-