Перебіг процесу звільнення військовослужбовців, які боронять «Азовсталь»

Перебіг процесу звільнення військовослужбовців, які боронять «Азовсталь»

Укрінформ
14 травня, 13:00  - брифінг з рідними захисників Маріуполя, які перебувають на заводі «Азовсталь».

Організатори: Медіацентр Україна - Укрінформ.

Спікери – рідні захисників Маріуполя.

Формат заходу – офлайн (Зала 1).

Журналісти зможуть поставити питання офлайн (Зала 1) та  в чаті трансляції на YouTube.

Прохання до журналістів прибувати за півгодини до заходу.  

Акредитація представників ЗМІ:  ukraine.media.centre.kyiv@gmail.com

Акредитація триватиме до 12:30 14 травня, для підтвердження необхідно вказати ім’я, прізвище, назву видання

Захід транслюватиметься на YouTube-каналі Укрінформу: https://www.youtube.com/user/UkrinformTV 

Адреса Укрінформу: м. Київ, вул. Богдана Хмельницького, 8/16

Використання будь-яких матеріалів з офіційного YouTube-каналу Укрінформ можливе лише за умови дотримання авторських прав, встановлених каналом. Демонструючи ролик в ході прямого ефіру, необхідно послатися на автора — Укрінформ — показати його назву на екрані та вимовити її вголос. 

Підсумкові матеріали: 

Родичі захисників Маріуполя просять лідера Китаю Сі Цзіньпіна допомогти у порятунку їх з Азовсталі

Родичі захисників Маріуполя просять лідера Китаю Сі Цзіньпіна допомогти врятувати бійців, витягнувши їх із оточеного російськими військовими меткомбінату «Азовсталь» через процедуру екстракції.

Про це вони заявили на брифінгу в Медіацентрі Україна-Укрінформ.

Так, дружина одного з морських піхотинців, який перебуває на Азовсталі, Ганна Івлєєва сказала: «На Азовсталі знаходиться мій чоловік – морський піхотинець, мої командири та мої побратими. Вони першими прийняли бій у цій війні і зараз знаходяться на Азовсталі з іншими підрозділами. Ми пишаємося всіма захисниками Азовсталі, тому що вони себе показали міцнішими за сталь, яка вироблялася на цьому заводі… Сьогодні ми звертаємося до лідера Китаю Сі Цзіньпіна, бо він є економічним партнером путіна, і путін може піти з ним на діалог. Тому ми дуже просимо його провести цій плідний діалог і за допомогою процедури екстракції вивезти наших бійців до третьої країни, якою може бути Туреччина. Ердоган не проти цієї екстракції».

Вона підкреслила, що сьогодні ці думки про порятунок людей з Азовсталі поділяють всі, і вважає, що «всі нам в цьому допоможуть».

Її підтримали багато присутніх родичів бійців-захисників Маріуполя. Серед них також і дружина одного із воїнів, бійця полку «Азов» Наталка Зарицька. Вона теж звернулася з проханням до лідера Китаю Сі Цзіньпіна.

«На сьогодні в світі після всіх перемовин є ще одна людина, якій путіну буде важко відмовити. Ми віримо, що сильний і благородний Китай здатний приймати нелегкі рішення в ім’я блага, в ім’я цінностей, адже стоїть на сторожі цих цінностей. Ми просимо вельмишановного лідера Китаю Сі Цзіньпіна проявити велику любов, велику турботу про світові цінності і велику східну мудрість долучитися до порятунку захисників Маріуполя», – сказала Зарицька.

Вона акцентувала, що Китай знає історію страждань і знає ціну незалежності, знає, що таке боротьба двох світоглядів – коли супротивник не знає про дипломатію, не знає про культуру, коли руйнується гармонія.

«На фоні досягнень гуманізму нищівним сьогодні виглядає знищення людей в Маріуполі. Україна, як і Китай, має спільну долю, спільний пояс, спільний шлях. Ми віримо, що Китай не залишиться осторонь, що він не мовчатиме. Україна поділяє ідеали великої ініціативи Шовкового шляху Китаю, на мою думку. Тож ми просимо вельмишановного Сі Цзіньпіна зробити все для порятунку світових цінностей. Для порятунку захисників Маріуполя», – наголосила дружина бійця полку «Азов».

Вона нагадала, що наразі на Азовсталі нелюдські умови, «там сотні поранених, які знаходяться без рук, без ніг і без знеболювального, вони помирають від елементарних поранень…там триває вже не війна, там відбувається вбивство».

Всі родичі воїнів, які сьогодні залишаються на Азовсталі, підтвердили, що серед бійців вже немає здорових людей, там всі поранені та скалечені, але вони не хочуть здаватися у полон, бо впевнені, що будуть просто знищені противником.

«В полоні немає жодної гарантії, що бійці з Азовсталі залишаться живими. Тому ми прохаємо рятувати їх через процедуру екстракції. Щоб вони виїхали у третю країну і більше не приймали участі у бойових діях», – заявили родичі.

Відповідаючи на запитання журналіста, чому вони вважають, що саме Китай та його лідер їм допоможуть, дружина воїна Зарицька відповіла: «Є світові цінності, які сповідує Китай як країна, яка має східну мудрість. Україна поділяє ці цінності. А є країна, яка стала на шляху гармонії і хоче зруйнувати всі напрацювання цивілізації в плані забезпечення миру, в плані гармонійного розвитку. Тому ми покладаємося саме на Сі Цзіньпіна як гаранта, як стража світових цінностей».

Як повідомляв Укрінформ, Україна запропонувала росії обміняти тяжкопоранених бійців із Азовсталі на полонених росіян за правилами обміну військовополонених.

За словами віцепрем'єр-міністра – міністра з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій Ірини Верещук, військовим шляхом деблокувати Азовсталь наразі неможливо. Захисники Азовсталі здаватися в полон не збираються, а росіяни не погоджуються на процедуру екстракції.

7 травня Верещук повідомила, що всіх жінок, дітей та людей похилого віку з Азовсталі евакуйовано.

Територію меткомбінату росіяни постійно обстрілюють з усіх видів озброєння і намагаються штурмувати. Тримають оборону українські військові, серед яких кілька сотень поранених. Медикаментів гостро бракує, люди помирають у муках.

Китай врятує демократію та мир, якщо допоможе в екстракції бійців з "Азовсталі" – родичі воїнів

Якщо Китай допоможе врятувати українських бійців з оточеного російськими військовими меткомбінату «Азовсталь» через процедуру екстракції, він врятує демократію, допоможе врятувати мир.

Таке твердження пролунало в суботу на брифінгу в Медіацентрі Україна-Укрінформ.

«Наші бійці вже неодноразово зверталися до всього світу про допомогу саме за процедурою екстракції… Зараз ми звертаємося саме до лідера Китаю Сі Цзіньпіна, який може долучитися до цього процесу, стати переговорником… Ми від цього отримаємо своїх рідних, які будуть врятовані з цього пекла. Що отримає від цього Путін? - Я думаю, що він збереже якісь залишки своєї репутації. А Китай - він увійде у світову історію як країна, яка врятувала людей, яка врятувала демократію, яка допоможе врятувати мир», - заявила дружина одного з прикордонників Інна Піковець, яку підтримали всі присутні родичі українських захисників Маріуполя.

Вона додала, що всі українці дуже вдячні президенту Туреччини Реджепу Ердогану, який готовий прийняти українських захисників з "Азовсталі" до своєї країни, але дуже сподіваються на рішення лідера Китаю Сі Цзіньпіна.

Інну Піковець підтримала і Юлія Тарасенко – дружина офіцера-прикордонника Донецького прикордонного загону, який також перебуває на металургійному комбінаті «Азовсталь». Вона вважає, що саме лідер Китаю найближчий сьогодні для допомоги в переговорах з путіним, бо у цих країн тісні відносини.

«Ми дуже вдячні всім світовим лідерам, які долучилися до гуманітарної місії з порятунку наших хлопців. Зокрема лідеру Франції Еммануелю Макрону та лідеру Туреччини Реджепу Ердогану. Але залишилася людина, лідер Китаю, до якої прислухається путін, і з яким рахується росія. росія та Китай мають дуже тісні військові та економічні відносини. Це особа, якій не може відмовити путін. Просимо Сі Цзіньпіна долучитися посередником до перемовин з гуманітарної місії – процедури екстракції, порятунку наших військовослужбовців з "Азовсталі" до Туреччини», - заявила Тарасенко.

Як повідомлялося, родичі захисників Маріуполя попросили лідера Китаю Сі Цзіньпіна допомогти врятувати українських бійців, витягнути їх із оточеного російськими військовими меткомбінату "Азовсталь" через процедуру екстракції.

Україна запропонувала росії обміняти тяжкопоранених бійців із "Азовсталі" на полонених росіян за правилами обміну військовополонених.

За словами віцепрем'єр-міністра - міністра з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій Ірини Верещук, військовим шляхом деблокувати "Азовсталь" наразі неможливо. Захисники "Азовсталі" здаватися в полон не збираються, а росіяни не погоджуються на процедуру екстракції.

7 травня Верещук повідомила, що всіх жінок, дітей та людей похилого віку з меткомбінату евакуйовано.

Територію меткомбінату росіяни постійно обстрілюють з усіх видів озброєння і намагаються штурмувати. Тримають оборону українські військові, серед яких кілька сотень поранених. Медикаментів гостро бракує, люди помирають у муках.

Відео:

Video:

Замовити фото натисніть тут - Фотобанк

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-