Подорожі й пандемія: як вберегти нерви та гроші

Подорожі й пандемія: як вберегти нерви та гроші

Укрінформ
Які види страховок існують від “ковідних” сюрпризів і чи можна зекономити на турі в цьому сезоні  

Коронавірус змусив туристів усього світу обережніше планувати свій відпочинок за кордоном. Неприємні несподіванки можуть трапитися в будь-який момент, і плани доведеться змінювати. Що робити, якщо країна закриває кордони, заселяють не в той готель, що обрали, або турист захворів напередодні поїздки чи під час відпочинку? Чи реально зараз подорожувати, щоб це не влетіло в копієчку, якщо щось піде не так? Розповідаємо, як убезпечити себе від грошових втрат і до чого бути готовим у випадку форс-мажору.

ПІДХОПИЛИ “КОРОНУ”. ХТО ЛІКУЄ?

Ознаки хвороби можуть проявитися в будь-який момент, навіть якщо перед поїздкою двічі тестувалися. Хворіти не вдома – додатковий стрес. Та витрати на лікування й можливу госпіталізацію покриває базова комплексна медична страховка. Сума покриття залежить від полісу. Будьте уважні: якщо страховка з франшизою, витрати в межах певної зазначеної в договорі суми туристові доведеться сплачувати самому. Наприклад, для обов'язкового полісу медичного страхування сума франшизи складає $30 за одну людину. Це означає, що у разі настання страхового випадку турист власним коштом сплачує лікарю чи клініці цю суму, а подальші можливі витрати в межах страхової суми, яка теж вказується у договорі, покриває страхова компанія. Стандартний медичний поліс без франшизи не суттєво відрізняється за ціною (питання кількох десятків гривень), але гарантує, що всі витрати туриста на лікування будуть компенсовані, тож варто прослідкувати за цим під час бронювання туру.

Є й інша обставина: стандартна медична страховка не покриває інші можливі витрати, пов’язані з самоізоляцією. Тому перед поїздкою важливо з'ясувати, які правила самоізоляції у країні, куди збираєтеся на відпочинок. Наприклад, Єгипет бере на себе витрати за перебування туриста на самоізоляції, а от в ОАЕ доведеться переселитися у спеціальний готель, який відпочиваючий має оплачувати власним коштом.

Фото: Shutterstock.com
Фото: Shutterstock.com

Захистить від додаткових витрат на випадок самоізоляції (проживання, харчування, оплата продовження самоізоляції, якщо відпочинок вже скінчився тощо) страхування додаткових фінансових ризиків. Коштує такий поліс кілька сотень гривень, його можна додати під час бронювання туру до стандартної страховки. Якщо мандрівник подорожує самостійно, необхідно промоніторити послуги страхових компаній і вибрати підходящу або подивитися на сайті авіаперевізника – нині авіакомпанії разом з партнерськими страховими надають змогу придбати страховку під час покупки квитка або додати таку опцію пізніше в особистому кабінеті на сайті перевізника. 

ТЕСТ ПОЗИТИВНИЙ. ГРОШІ НА ВІТЕР?

Якщо підступний вірус виявили якраз перед поїздкою, вона не відбудеться, хоч це й прикро. Але захистити свої гроші все-таки можна. Різноманітні ризики до початку туру, які включають в тому числі захворювання на COVID-19 напередодні вильоту, компенсує страховка від невиїзду.

Дія такого полісу поширюється на всіх туристів у заявці, якщо це пакетний тур, а отже – витрати будуть компенсовані для всіх туристів, які скасують поїздку, навіть якщо захворів тільки один. Причому ануляція туру в таких випадках – не завжди єдина доступна опція. Туроператори можуть запропонувати перенести поїздку на інші дати чи вибрати інший напрямок з актуальних (на той час, коли видужаєте і наберетеся сил). У разі заміни напрямку можна буде підібрати варіант у межах витраченого бюджету. Якщо ж виберете дорожчий, різницю доведеться доплатити.

КОРДОНИ ЗАКРИЛИСЬ, УМОВИ ЗМІНИЛИСЬ

Ще рік тому планування подорожей задовго до дати вильоту було справжньою рулеткою. В будь-який момент епідемічна ситуація в країні, куди намітили поїздку, могла змінитися і уряд змінив би правила перетину кордону. І це – втрата грошей чи часу (на карантин). На щастя, наразі країни час від часу хоч і посилюють правила в’їзду, але до закриття кордонів вже майже не доходить. Тож прямих перешкод для подорожей повністю вакцинованим туристам, які щепилися сертифікованими в ЄС вакцинами, швидше за все, не виникне. Щоб бути спокійнішим на випадок скасування поїздки через закриття кордонів, теж можна придбати страховку від невиїзду. 

Фото: DPA
Фото: DPA

Якщо йдеться про подорож пакетним туром, можна скористатися гнучкими умовами зміни дат і напрямку туру. А раптом кордон закрили, як-то кажуть, просто перед носом чи вже під час відпочинку, туроператор потурбується про безпечне повернення туристів додому без доплат, бо це – його обов’язок. В такій ситуації самостійним туристам може бути складніше, бо всі проблеми й витрати можуть лягти на їхні плечі.

ЗАМІСТЬ ОБРАНОГО ГОТЕЛЮ – “ФОРТУНА”

І таке часом трапляється: готель може раптово закритися раніше завершення сезону або з якихось причин не почати працювати у заявлені дати. Згідно з законодавством, туроператор зобов’язаний надавати туристичну послугу повною мірою, тому в подібних випадках туристові буде запропоновано переселитися в інший готель з аналогічними умовами перебування або навіть кращими без жодних доплат. Інша справа, що заміна може не сподобатися туристам – розраховував на інше розташування готелю, обрав його через особливий пляж чи певні зручності. Турист може відмовитися від запропонованої альтернативи, але тоді доведеться доплачувати власним коштом за готель, який він обере самостійно.

ЧИ БУДУТЬ ГАРЯЧІ ТУРИ І ЗНИЖКИ?

Туроператори вже давно звикли працювати, щоденно ризикуючи, а не заробляючи, як до пандемії. То чи є шанс туристу за таких умов якось зекономити на турі, зловити якусь вигідну знижку, “палаючий” тур за півціни тощо? На ранньому бронюванні, як і раніше, можна заощадити до 50% коштів. Умови – лояльніше вже бути не може: оплату можна вносити частинами, з’явилася можливість перенести тур або скасувати подорож без штрафів до початку туру, перебронювати тур, якщо його ціна знизиться, або змінити учасників мандрівки у заявці. Туроператори в ранніх бронюваннях дуже зацікавлені, тому й поступливі. І не тільки вони, а й закордонні партнери-готельєри. Так, наприклад, наразі можна придбати тур на літо у Грецію з можливістю його продовжити вже під час відпочинку за половину ціни.

Також можна очікувати хороших цін на нові напрямки або ті, які тільки цього сезону вперше відкриються для українців після глобального локдауну. Серед таких, наприклад, іспанська Малага, грецький Кос, недооцінений (у певному сенсі) Туніс. Зразком максимально бюджетного відпочинку залишаться автобусні тури до Болгарії.

На вигідний гарячий тур найкраще полювати у короткий період після травневих свят, а також точково у червні-липні. Серпень і святкові дні зазвичай повністю завантажені і ймовірність знайти щось справді цікаве в останню мить мінімальна.

В цілому ж прийдешній сезон все ще залишається непередбачуваним. Цілком можливі коливання цін на готелі, як це було минулого року з Туреччиною після відкриття кордонів для туристів із Росії. Тоді через різке зростання попиту готельєри почали збільшувати ціни, а готелі були переповнені. У таких випадках просто шукайте альтернативи: великі туроператори з сильними позиціями за різними напрямками обов'язково запропонують щось натомість.

Катерина Артюх, керівниця відділу розвитку напрямків Join UP!

Фото з відкритих джерел

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-