СКУ закликав запровадити мораторій на «Північний потік-2»

СКУ закликав запровадити мораторій на «Північний потік-2»

Укрінформ
Світовий конґрес українців (СКУ) у контексті офіційного оголошення про досягнення угоди між президентом США Джо Байденом та канцлеркою Німеччини Ангелою Меркель щодо добудови газогону «Північний потік-2» вкотре закликає уряд Німеччини запровадити мораторій на цей небезпечний геополітичний проєкт Кремля.

Як передає Укрінформ, відповідна заява опублікована на сайті СКУ.

Зауважується, що реалізація «Північного потоку-2» підриває європейську згуртованість і трансатлантичні відносини, створює значні політичні, військові, економічні та енергетичні загрози для України та всієї Центральної Європи, конфліктує з європейськими та німецькими кліматичними цілями, суперечить меті спільної зовнішньої енергетичної політики ЄС. Понад те, завершення будівництва цього газогону, який зробить транзит газу через Україну більш витратним, з високою долею імовірності відкриє двері для подальшої російської військової агресії проти України.

«Ми підтримуємо заклик міністрів закордонних справ України та Польщі щодо подальших консультацій поміж союзниками, а також закликаємо усіх партнерів та друзів України у Європі та у Північній Америці заявити про свою незгоду з проєктом «Північного потоку-2» та підтримати заклик СКУ про мораторій, щоб урядовці мали можливість належним чином врегулювати трансатлантичні розбіжності та виробити єдину європейську позицію з урахуванням інтересів України та східноєвропейських держав-членів ЄС», – ідеться в заяві.

У СКУ наголосили, що будь-які спроби вирішити енергетичне та безпекове майбутнє Європи без України, Польщі, Словаччини – країн, чия безпека передусім опинилася під ударом – є неприпустимими. Такі спроби підривають стабільність усього трансатлантичного простору та руйнують довіру поміж трансатлантичними партнерами.

Нагадаємо, у березні СКУ закликав Німеччину, США та всю міжнародну спільноту вжити усіх можливих заходів задля негайної зупинки російського енергетичного проєкту «Північний потік-2», що наближається до свого завершення.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-