Боднар подякував Конґресу українців Канади за збереження української ідентичності та допомогу

Боднар подякував Конґресу українців Канади за збереження української ідентичності та допомогу

Відео
Укрінформ
Заступник міністра закордонних справ Василь Боднар привітав Конґрес українців Канади (КУК) з нагоди 80-ї річниці його заснування.

Відеозвернення заступника міністра до учасників Загальних Зборів КУК розміщено на сторінці Управління закордонного українства МЗС України в Фейсбуці.

«Щиро вітаю вас із 80-ю річницею заснування Конґресу українців Канади. Ми, українці з великої України, глибоко вдячні вам за збереження української ідентичності, українського духу, української мови. Ці речі – найголовніші для нашої нації. Збережена вами спадковість української справи створила міцний підмурок для сучасної Української держави», - зазначив Бондар.

Як зауважив заступник міністра акордонних справ, українці Канади одними  перших прийшли на допомогу, «коли війна ступила на нашу землю». «Політично і практично ми відчуваємо вагомий вклад українців Канади у спільну перемогу над московським агресором», - сказав Боднар.

Він висловив глибоку подяку за допомогу добовольцям, бійцям української армії, волонтерам і переселенцям.

Безцінним є також внесок КУК у збереження пам’яті про трагедію Голодомору, зауважив заступник міністра. «Поширена вами правда про цей злочин комунізму дозволяє сьогодні домагатися міжнародного визнання Голодомору геноцидом українців», - зазначив Боднар.

Він додав: «Ми й надалі потребуватимемо тісної взаємодії і вашої підтримки. Це стосується як розвитку української демократії, посилення позицій України у світі, так і протидії агресії Росії і допомоги у поверненні окупованих територій».

Заступник міністра пригадав зустріч із української громадою в Оттаві, яку назвав незабутньою подією.

«Для мене ви справжні герої. Ви зберегли Україну в серці. Між собою ви відновили її за океаном, а тепер маєте можливість підтримувати Українську державу своєю енергією і добрими справами. Дуже чекаємо на вас вдома, в Україні і пам’ятаймо, що тільки разом ми – сила і тільки разом переможемо. Многая вам літа! Слава Україні!», - зазначив Боднар.

Читайте також: СКУ привітав Конґрес українців Канади з 80-річчям

Як повідомлялося, 7-8 листопада 1940 року у Вінніпезі було створено Конгрес українців Канади – суспільно-громадську організацію Канади.

Саме 7-8 листопада 1940 року у Вінніпезі відбулись установчі збори майбутнього Конгресу українців Канади. Засновниками його стали 5 українських громадських організацій: Братство Українських Католиків, Союз Українців Самостійних, Українське Національне Об'єднання, Союз Гетьманських держав Канади, Союз Українських Організацій.

Спочатку організація називалася Комітетом українців Канади й була створена для координації дій місцевих українських організацій та співпраці української громади з урядом Канади. Одним із співзасновників та багаторічним головуючим Комітету був отець Василь Кушнір.

Читайте також: Молодь діаспори запрошують до участі в ХХІ Міжнародному конкурсі з української мови імені Петра Яцика

На сьогодні Конгрес українців Канади –  громадська представницька рада, яка об’єднує всі національні, провінційні та місцеві українські канадські організації. Конгрес Українців Канади нараховує шість провінційних рад (Онтаріо, Манітоба, Саскачеван, Альберта, Британська Колумбія і Квебек) та ряд окремих філіалів, відділів та комітетів у містах всієї Канади.

Нині в Канаді мешкає близько 1,4 млн українців. Канада – третя країна за числом етнічних українців (після України і Російської Федерації). Канадські українці – найбільша слов’янська діаспора на території цієї північноамериканської країни.

Ніші співвітчизники завжди брали активну участь у суспільно-політичному, громадському житті країни. У цьому списку є політики, люди науки, спортсмени, митці, бізнесмени. Зокрема, колишній генеральний губернатор Канади Рей Гнатишин, колишній прем'єр провінції Альберта Едвард Стельмах, науковець та екс-губернатор Саскачевану Сильвія Федорук, письменниця, журналіст і політик Христя Фріланд, політична діячка МеріЕнн Міхичук.

Серед науковців -  мовознавець, один з основоположників канадської політики багатокультурності Ярослав Рудницький, вчений-психолог Альберт Бандура.

Окрім того, варто пригадати підприємців і меценатів Петра Яцика, Юджина Мельника, Соню Скарфілд, першу канадську жінку-космонавта Роберту Лінн Бондар, телеведучу і акторку Кетрін Винник та фотомодель Дарію Вербову, скульптора Лео Мола (Леоніда Молодожанина) та художника і письменника Василя Курилика.

Серед славетних канадців українського походження також багато відомих хокеїстів - Вейн Грецкі, Дейв Андрейчук, Джонні Бавер, Майкл Боссі, Тайлер Бозак.

Фото: МЗС України

Відео: Управління закордонного українства МЗС України в Фейсбуці

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-