«Просвіта» в Аргентині відзначила 96-річницю

«Просвіта» в Аргентині відзначила 96-річницю

Укрінформ
Українське культурне товариство «Просвіта» (Asociación Ucrania de Cultura PROSVITA) в Аргентині відзначило 1 серпня своє 96-річчя.

Як передає Укрінформ, про це повідомляється на сторінці Diaspora.ua в Фейсбук.

Ця громадська організація, що утворилася 1 серпня 1924 року, «має за мету консолідацію етнічних українців в Аргентині, поширення української культури, підтримку національних інтересів української діаспори та українського народу».

Установчі збори «Просвіти» відбулися в місті Буенос-Айрес 1 серпня 1924 року, головним промоутером яких став Григорій Недобій Пресовий, розповів у коментарі кореспонденту Укрінформу референт Референтури преси УКТ «Просвіта» в Аргентині Хав'єр Апонюк Савич.

Він нагадав, що ще однією важливою подією стало створення 10 лютого 1924 р. у м. Беріссо українського драмгуртка «Молода Громада», який заснували Андрій Байрак, Василь Коцюба, Іванна Мельник, Катерина Мельник, Агафія Никлевич, Володимир Середа, Андрій Стадник, Петро Худоб'як.

Після появи «Просвіти» в місті Буенос-Айрес члени гуртка міста Беріссо на загальних зборах також перейменували назву на товариство «Просвіта». В результаті переговорів ці організації об'єдналися 1 серпня 1926 року. «Просвіта» у Буенос-Айресі стала центральним відділенням, а в Беріссо — її першою філією.

«Дата 1 серпня 1924 року - це віха, але були важливі передумови. Фактично, перша «Просвіта» на території Аргентини була заснована 19 вересня 1910 року в Апостолесі, провінція Місіонес. Сьогодні відзначається як читальня Маркіяна Шашкевича, але протокол показує, що це була "Просвіта"», - процитував Савич слова Голови товариства Юрія Данилишина.

Читайте також: У Братиславі відбулася Служба Божа українською і виставка про Шептицького

Як повідомлялося, «Просвіта» наразі має 13 філій у різних містах Аргентини. При ряді з них існують суботні школи та курси, де вивчається українська мова й низка українознавчих  дисциплін.

Щороку «Просвіта» влаштовує різноманітні заходи з нагоди українських свят, річниць, актуальних подій в Україні тощо. Випускає радіопрограму «Голос України». У підпорядкуванні «Просвіти» знаходиться більше 10 фольклорних ансамблів.

Фото: berissociudad.com.ar

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-