Українці Румунії представили свою майстерність на міжнародному фестивалі ліжникарства

Українці Румунії представили свою майстерність на міжнародному фестивалі ліжникарства

Фото
Укрінформ
Українські майстри з Румунії днями взяли участь у міжнародному фестивалі ліжникарства в Яворові (Івано-Франківська область, Україна).

Про це йдеться на сторінці Союзу українців Румунії (СУР) у Facebook.

«Делегація Союзу українців Румунії, очолювана першим заступником голови СУР Василем Пасинчуком, взяла участь у міжнародному фестивалі ліжникарства, який відбувся у Яворові в  Україні», - зазначається у дописі.

У рамках фестивалю СУР представив два ліжники з Вишньої Рівни та два килими: з портретом Тараса Шевченка і з гербом України.

Делегація СУР взяла на себе відповідальність за організацію цього фестивалю наступного року у Вишній Рівні в Румунії. Представники СУР також були присутні на храмовому святі в Яворові.

Як зазначається, у фестивалі взяли участь народні майстри, представники місцевої адміністрації, духовенства, художні колективи із сусідніх сіл та з Рахова. 

Основна мета заходу – популяризувати традиційні вироби з овечої шерсті.

Читайте також: У Мехіко стартував амбітний проєкт с фокусом на українському мистецтві та кіно

Як повідомлялося, 20-22 вересня у Яворові, що на Прикарпатті, відбувся Другий міжнародний фестиваль-ярмарок "Барви гуцульського ліжника".

Сюди з’їхалися народні майстри з Івано-Франківщини, Закарпаття та гірських районів Румунії. Такі заходи, на переконання організаторів, сприятимуть збереженню та розвитку як гуцульського народного мистецтва, так і української культури загалом.

Нині ліжники виробляють майже у всіх гуцульських селах як на Закарпатті, так і на Прикарпатті. А визнана столиця ліжникарства – Яворів (12 кілометрів від Косова та 115 кілометрів від Івано-Франківська), де традиція ткання ліжників не переривалася, зберегла притаманну цьому виду народної творчості хрестоматійність.

Фото: Uniunea Ucrainenilor din România Cоюз Українців Румунії у Facebook

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-